Фото: viitorul.org |
Solicitat de ”Infotag”, expertul a menționat că în timp ce din punct de vedere cantitativ PIB-ul a crescut, creşterea nu a fost însoţită şi de progrese structurale semnificative.
”Modelul de creştere economică rămîne în mare parte acelaşi, bazat pe consumul alimentat preponderent din remitenţe. Creşterile productive s-au datorat în special agriculturii, care a beneficiat de un an favorabil din punct de vedere a condiţiilor climaterice. Industria, construcţiile, investiţiile deşi au crescut, nu au revenit deocamdată nici măcar la poziţiile deţinute dinainte de criza din 2009. În aceste condiţii, creşterea economică va fi puţin resimţită la nivelul populaţiei. Asta pentru că locurile de muncă, veniturile şi, respectiv, bunăstarea populaţiei au crescut mult mai puţin decît arată cifra de creştere a PIB-ului”, a spus Tornea.
Expertul consideră că în pofida unei deschideri şi receptivităţi mai mari a autorităţilor faţă de mediul de afaceri, climatul de afaceri şi investiţional în anul 2013 nu a devenit cu mult mai atractiv.
”Explicația rezidă în faptul că pasul reformelor şi al politicilor stimulatoare pentru dezvoltarea businessului a fost unul lent. Instituţiile statului rămîn în mare parte nereformate şi incapabile să promoveze reformele pe care şi le-a propus guvernul. Astfel, decalajul dintre intenţiile declarate ale autorităţilor şi rezultatele practice atinse, resimţite la nivelul mediului de afaceri s-a menţinut în mare parte şi pe parcursul anului 2013”, afirmă sursa citată.
În opinia expertului, printre riscurile şi provocările economice pentru anul 2014, se numără eventualele condiţii mai puţin favorabile pentru agricultură.
”Nimeni nu poate garanta în 2014 un an agricol la fel de bun ca şi 2013. O eventuală repetare a secetei din 2012 sau alte calamităţi naturale, ar fi în stare să diminueze semnificativ creşterea economică pentru anul viitor. În același timp, economia rămîne la fel de vulnerabilă faţă de şocurile externe. Deja acum este evidentă o stagnare a economiei Rusiei, cu risc major ca această ţară să intre în anul viitor în recesiune. Acest factor, precum și problemele politice şi economice ale Ucrainei, poate duce la situaţia cînd doi dintre cei mai mari parteneri comerciali ai Moldovei să se afle anul viitor în recesiune, ceea ce va avea repercusiuni negative şi asupra economiei Moldovei”, a spus expertul.
Ținînd cont de faptul că anul 2014 va fi pentru Moldova un an electoral, expertul este de părere că reformele şi politicile economice necesare pentru stimularea economiei vor fi, cel puţin pe perioada campaniei electorale, date uitării.
”Astfel, este puţin probabil ca şi anul viitor să asistăm la progrese structurale semnificative în economie, care să pună creşterea economică pe baze calitativ noi”, a relatat expertul.
De asemenea, el nu exclude că în 2014 Moldova s-ar putea confrunta cu noi presiuni economice din partea Rusiei, mai dure decît în 2013.
”Acestea pot culmina cu sistarea completă a exporturilor către Rusia și cu expulzarea cetăţenilor moldoveni aflați la muncă sau cu interdicţia pentru migranţii moldoveni de a se angaja la muncă în această ţară. Avînd în vedere ponderea majoră a remitenţelor de la migranţii moldoveni din Rusia în totalul remitenţelor de peste hotare, precum şi importanţa lor pentru economia Moldovei, acest risc ar putea avea repercusiuni nefaste asupra evoluţiilor economice din următorul an”, a conchis Ion Tornea.