Top 10 noutăţi legislative în 2014

sâmbătă, 11 ianuarie 2014, 14:05
Foto: blogspot.com
Igor DULGHIERU

1. Recenzorii vor întreba despre locuinţe şi accesul la Internet

În perioada 1 -14 aprilie curent, în Moldova se va desfăşura recensămîntul populaţiei şi locuinţelor. Regulile de desfăşurare a acestuia au fost stabilite de o lege specială. Anul trecut, autorităţile locale trebuiau să înceapă lucrările de pregătire, inclusiv să precizeze lista şi frontierele localităţilor, să aducă în ordine denumirea străzilor, numerotarea caselor şi apartamentelor. În oraşele şi satele, populaţia cărora depăşeşte 5 mii de persoane, pe fiecare casă trebuiau instalate indicatoare.

Vor fi recenzaţi cetăţenii care locuiesc permanent în Moldova, dar şi cei care lipsesc temporar – lucrează sau învaţă peste hotare, angajaţii misiunilor diplomatice şi ai birourilor consulare, persoanele cu reşedinţă temporară în Moldova. Dacă unul sau mai mulţi membri ai gospodăriei lipsesc, recenzorul va completa documentaţia de recensămînt în baza informaţiilor furnizate de ceilalţi membri maturi ai gospodăriei. În unele cazuri, datele despre destinaţia plecării unei persoane, pot fi furnizate de către Poliţa de Frontieră.
Potrivit legii, recenzorii vor colecta informaţii suficient de detaliate. Acestea se referă nu doar la locul şi data naşterii persoanei, educaţia, starea civilă, numărul copiilor şi alte momente de bază. Oamenii vor fi rugaţi să menţioneze dacă deţin a doua cetăţenie, posedarea limbilor, situaţia economică, locul de muncă şi statutul profesional. În premieră, recenzorii vor întreba şi despre accesul la Internet. O altă noutate de referă la informaţia despre locuinţele pe care le deţin oamenii pe teritoriul Moldovei.

Potrivit estimărilor prealabile, recensămîntul populaţiei va costa 90 mil. Lei, majoritatea dintre care vor fi obţinute din surse externe. Primele date vor fi publicate în octombrie-noiembrie, 2014, iar cifrele finale vor apărea în anul 2015.

2. MPay să vă ajute

De la începutul anului 2014, guvernul planifică trecerea totală la plăţile electronice (Mpay) la achitarea serviciilor publice. Intenţia Cabinetului de Miniştri se referă la toate ministerele, organele administraţiei centrale şi structurile subordonate acestora.

De serviciul Mpay pot beneficia administraţiile locale, întreprinderile de stat şi municipale, precum şi structurile private, dacă îndeplinesc funcţii ale autorităţii publice. Competenţele-cheie în acest domeniu sînt atribuite Centrului de guvernare electronică (E-Government).

3. Vama va elibera statutul special

Din anul acesta, Serviciul Vamal va elibera certificate de operator economic autorizat (Authorised Economic Operator).

Condiţiile principale de obţinere a certificatului sînt: lipsa datoriilor faţă de buget şi a încălcărilor regulilor vamale în ultimii doi ani, confirmarea privind deţinera activelor lichide şi utilizarea sistemului de control al operaţiunilor comerciale. Totodată, întreprinderea trebuie să deţină locuri, utilaj şi personal pentru a efectua operaţii cu mărfurile.

Orice companie, ce întruneşte aceste condiţii şi este rezident al Modovei poate solicita acest statut. Codul Vamal distinge trei tipuri de certificate. Primele două certifică statutul în domeniul facilităţilor vamale, precum şi în domeniul protecţiei şi securităţii. Al treilea certificat conţine ambele direcţii.

Deţinătorii acestora se supun unul număr mai mic de controale în comparaţie cu alte întreprinderi. Dacă se ia decizia privind controlul, atunci acesta se desfăşoară în mod prioritar. Un alt avantaj pentru proprietarul ceritificatului este depunerea declaraţiilor vamale incomplete şi aplicarea unor cerinţe mai reduse la verificarea lor.

4. Protecţia specială pentru copii şi adolescenţi

Potrivit datelor statistice oficiale, aproximativ 450 mii de cetăţeni moldoveni se află la muncă peste hotare. Confomr datelor neoficiale, însă, numărul conaţionalilor noştri aflaţi peste hotare este cu mult mai mare. Prin aceşti indicatori este explicată elaborarea regulilor speciale, îndreptate spre susţinerea copiilor şi adolescenţilor rămaşi fără părinţi.

De la 1 ianuarie 2014, în Moldova a intrat în vigoare Legea privind protecţia specială a copiilor în situaţie de risc şi a copiilor separaţi de părinţi. Aceasta stabileşte condiţiile de stabilire a statutului copilului. Totodată, sînt reglementate regulile de identificare, monitorizare, evidenţă şi asistenţă a acestor copii.

De asemenea, este stabilit modul de înregistrare a datelor despre copiii în situaţie de risc, precum şi de aplicare a procedurilor respective faţă de aceştia. Competenţele principale în aceste cazuri sînt delegate autorităţilor tutelare, ce activează pe lîngă administraţiile locale şi direcţiile teritoriale de asistenţă socială.

În unele cazuri, inclusiv în cazul existenţei pericolului pentru viaţa şi sănătatea copilului, acestea pot dispune luarea copilului de la părinţi sau de la persoanele în îngrijirea cărora se află acesta. Totodată, la acest proces este obligatorie participarea medicului de familie, a asistentului social şi a poliţistului de sector, precum şi avizul procurorului. Însă decizia finală privind lipsirea drepturilor părinteşti este luată de instanţa de judecată.

5. Publicitatea creditelor de consum va deveni mai corectă

Noile sancţiuni în domeniul creditelor de consum intră în vigoare pe 6 martie 2014. Astfel, se consideră încălcare, de exemplu, neprezentarea sau prezentare incompletă a informaţiei standard care trebuie inclusă în publicitate sau a informaţiei precontractuale referitoare la contractul de credit pentru consumatori

Sancţiunile administrative pot fi aplicate pentru nerespectarea formei standard a contractului, pentru neinformarea, în termen de 7 zile calendaristice, referitor la respingerea cererii de creditare ca rezultat al consultării bazei de date. Se pedepseşte şi neinformarea în legătură cu orice modificare a ratei dobînzii aferente creditului înainte ca modificarea să intre în vigoare. Amena se aplică şi în cazul neindicării în mod expres în contract a modului de calcul al dobînzii, încălcarea cerinţelor privind stabilirea ratei dobînzii sau a regulilor de calculare a dobînzii anuale efective pentru contractele de credit pentru consumatori, precum şi calculul incomplet sau eronat al acesteia.

Mărimea amenzilor, incluse în Codul Contravenţional, variază de la 1,5 mii pînă la 2 mii de lei - pentru persoanele cu funcţii de răspundere şi de la 3 pînă la 6 mii de lei - pentru întreprinderi. Concomitent intră în vigoare şi modificările la Codul civil, ce prevăd achitarea compensaţiilor pentru prejudiciile cauzate în procesul creditării de consum.

6. Se prelungesc termenele pentru import

Noua redacţie a Legii cu privire la tariful vamal, ce a intrat în vigoare în ianuarie, prevede posibilitatea prelungirii termenului de achitare a tarifului vamal.
Acest lucru are loc la solicitarea importatorilor pentru perioada ciclului de producţie, care însă nu trebuie să depăşească 180 de zile.

Sub incidenţa acestor modificări cad: materia primă (cu unele excepţii), materialele, articolele, ambalajul primar şi piesele de schimb, utilizate la producţia mărfurilor pentru export. Dacă exportul a avut loc pînă la expirarea termenului de 180 de zile, atunci plata taxei vamale se anulează, iar sumele calculate anterior sînt anulate de către Serviciul Vamal. Însă, în cazul nerespectării acestei proceduri, sînt aplicate sancţiuni financiare şi măsuri restrictive.

Totodată, în condiţii similare, din 2014, legislaţia fiscală admite prelugirea achitării TVA pentru importatori. Întreprinzătorii, ca şi în primul caz, au la dispoziţie 180 de zile pentru a exporta mărfurile, obţinute prin procesarea materiei prime importate, materialelor şi consumabilelor. Dacă termenul nu este respectat sau mărfurile sînt introduse în circulaţie pe piaţa internă, atunci întreprinderea achită TVA şi sancţiuni fiscale.

7. Noi amenzi pentru călătoria fără bilet

De la începutul lunii ianuarie 2014, amenda pentru călătoria fără bilet se majorează de două-trei ori. Anterior, mărimea sancţiunii pentru aceste persoane, în toate tipurile de transport constituia 200 de lei. După modificarea Codului contravenţional, amenda pentru călătoria fără bilet în transportul feroviar, fluvial sau auto (pe rutele interurbane şi internaţionale) va constitui de la 400 pînă la 600 de lei, iar în autobuzele, microbuzele şi troleibuzele urbane – de la 300 pînă la 400 de lei.

În mod separat sînt pedepsiţi şoferii şi persoanele responsabile de îmbarcarea pasagerilor. Transportarea călătorilor fără bilet în transportul urban, interurban şi internaţional se sancţionează cu amenzi de la 800 pînă la 1200 de lei. Banii sînt achitaţi de către şofer sau de către persoana care a autorizat ruta.

Aceleaşi amenzi sînt prevăzute pentru persoanele, responsabile de îmbarcarea pasagerilor în transportul feroviar, electric şi maritim. Pînă în prezent, pentru neacordarea biletelor era sancţionat transportatorul, iar vina o purta şoferul sau a conductorul.

8. Amenda pentru circulaţia fără vinietă

De la 1 ianuarie au fost introduse sancţiuni majorate pentru încălcarea regulilor privind vinieta – acest fapt este prevăzut de modificările la Codul contravenţional. Dacă mijlocul de transport neînregistrat în Moldova şi remorca acestuia se află în ţară fără certificatul de achitare a vinietei, atunci amenda va constitui 2 mii de lei (pentru 7 zile), sau 2,6 mii de lei (peste 7 zile).

Încălcarea repetată a reguleilor timp de un an conduce la majorarea sancţiunilor. Mărimea acestora variază de la 2,6 mii pînă la 6 mii de lei – în funcţie de termenul de aflare pe teritoriul Moldovei.

9. Medicii vor fi uniţi într-un Colegiu

Peste cîteva luni, în Moldova va fi creat Colegiul medicilor, care va deveni succesorul Ligii medicilor, fondată în anii 80, ai secolului trecut şi care şi-a epuizat competenţele. Colegiul va fi creat după modelul organelor similare din România, Rusia, Franţa şi Italia.

Pentru a putea profesa în Moldova, specialiştii medicali vor fi obligaţi să fie membri ai Colegiului. Structuri similare există la avocaţi, notari, exectori judiciari. O lege specială prevede transmiterea către Colegiul medicilor a unei părţi din competenţele Ministerului Sănătăţii, care în prezent exercită funcţia de control public în acest domeniu.

Colegiul va examina acuzaţiile la adresa medicilor şi va angaja avocaţi pentru apărarea acestora de pretenţiile nefondate. Medicii care au fost găsiţi vinovaţi, vor fi sancţionaţi administrativ sau disciplinar, sau pot fi lipsiţi de dreptul de a practica. Membrii Colegiului, care va activa la nivel naţional şi teritorial, vor achita cotizaţii.

10. Jocurile de noroc, acum pe internet şi prin telefon

Începînd cu anul acesta, în Moldova vor apărea oficial noi tipuri de jocuri de noroc. Unul din acestea – video loteria – rezultatul despre prezenţa sau lipsa cîştigului este afişat pe terminal, iar capacităţile jucătorului nu influenţează acest proces. Este vorba despre un complex de echipament şi programe informaţionale, dirijate printr-o reţea unică de terminale ale video loteriei şi conectate la un sistem central de nivel naţional.

Asupra acestui tip de jocuri se extind regulile generale, ce reglementează desfăşurarea loteriilor naţionale. Totodată, jocurile de noroc cu utilizarea sistemelor de comunicaţii au fost incluse într-o categorie separată şi sînt reglementate într-un alt mod. Acestea sînt desfăşurate prin Internet, prin telefonia fixă sau mobilă. Monopolul asupra acestui tip al jocurilor de noroc este deţinut de stat şi nu se supune licenţierii.

Fondul de cîştiguri este acumulat de organizatori pe un cont special şi constituie cel puţin 70% din sumele obţinute din fiecare joc. Participanţii la o asemenea loterie sînt înregistraţi obligatoriu de către organizator, care le atribuie un cont special. Înregistrarea fără date de identificare reale nu este posibilă.

Toate pîrghiile de control în acest domeniu sînt concentrate la Ministerul Finanţelor. Aici vor fi monitorizate jocurile de noroc, desfăşurate prin sistemele de comunicaţii, vor fi efectuate controale pentru asigurarea transparenţei şi corectitudinii lor. Alte sarcini ale ministerului sînt: prevenirea escrocheriilor, depistarea şi blocarea site-urilor, ce practică jocuri interzise.