Experții Băncii Mondiale vor evalua potențialul Serviciului Fiscal din Moldova în vederea reformării și modernizării instituției

marți, 8 octombrie 2013, 14:49
Foto: mpinterativ.ro
Experții Băncii Mondiale susțin ideea reformării și modernizării Inspectoratului Fiscal Principal de Stat (IFPS) al Republicii Moldova și vor prezenta, pînă la sfîrșitul decadei a doua a lunii octombrie, rezultatele evaluării potențialului instituției, transmite NOI.md. Declarația a fost făcută în cadrul întrevederii, la Chișinău, între experții Băncii Mondiale și șeful IFPS, Ion Prisăcaru. Potrivit serviciului de presă al IFPS, experții Băncii Mondiale au menționat că la studiul de evaluare vor colabora cu reprezentanții SFS și cu cei ai asociațiilor profesionale din Moldova.

În cadrul întrevederii Ion Prisăcaru a menționat că actuala conducere a IFPS își propune îmbunătățirea relațiilor dintre autoritatea fiscală și mediul de afaceri, păstrînd, în același timp, un echilibru rezonabil între eforturile de conformare fiscală benevolă a contribuabililor și aplicarea măsurilor legale de impunere la plata taxelor și impozitelor. Ion Prisacaru a apreciat înalt reacția promptă a Băncii Mondiale, care a dat curs solicitării conducerii IFPS și a trimis un grup de experți pentru realizarea unui amplu studiu de evaluare a capacităților actuale ale Serviciului Fiscal de Stat. În baza acestei evaluări va fi elaborată Strategiei de reformare și modernizare a SFS, iar concluziile experților independenți vor oferi o imagine veridică și echidistantă.

Ion Prisăcaru a menționat importanța colaborării IFPS cu alți parteneri de dezvoltare, precum BRITE/USAID, Agenția Fiscală Suedeză etc., subliniind că cooperarea cu aceste instituții s-a materializat în proiecte extrem de utile atît pentru contribuabili, cît și pentru SFS. Ion Prisăcaru a mai spus că actuala conducere a IFPS promoveaza politici de elaborare și implementare, în suportul contribuabililor, de noi produse electronice. De asemenea, Prisăcaru a menționat că, uneori, se constată imperfecțiuni ale legislației în vigoare, care reduc din eficiența activității autorității fiscale naționale, dar a punctat și necesitatea creșterii nivelului profesional al angajaților SFS.