Foto: hotnews.md |
Analistul consideră că în spatele acestei inițiative stă și necesitatea liderilor politici din regiune de a consolida atitudinea rusofilă a populației din regiune.
„Cunoscînd foarte bine cum votează cetăţenii găgăuzi, într-un fel, liderii de acolo sînt presaţi să demonstreze propriilor cetăţeni că ei le înţeleg sentimentele şi prin acest referendum ei, într-un fel, îşi dau aportul la consolidarea acestei atitudini rusofile în regiune. Ei sînt conştienţi că aceste referendumuri nu vor avea putere juridică, dar din punct de vedere politic acest lucru este o mișcare eficientă. Ei sînt nemulţumiţi de aşa-zisa „politică a aşilor din mînecă” a guvernării de la Chișinău”, a precizat Boțan.
Potrivit expertului, în ciuda hotărîrii instanței, care a interzis organizarea unui referendum în regiune, liderii Găgăuziei nu vor renunța la acest demers, pentru a nu-și compromite imaginea în fața electoratului. Boțan susține că referendumul nu va fi validat de nicio curte și va avea doar efecte politice, dar nu și juridice.
„Eu nu cred că ei vor renunţa la referendum. Pentru că, dacă renunţă la referendum, probabil, liderii din Adunarea Populară, dar şi cei din executivul autonomiei vor fi cu imaginile ştirbite. Autorităţile de la Chişinău prea tîrziu încep acest dialog cu cei de la Comrat. Iar situaţia cred că trebuie privită în felul următor: nu există din partea autonomiei găgăuze pericol secesionist. Ei nu au acest potenţial de a crea pericole secesioniste”, a explicat Boțan.
Amintim că, în pofida hotărîrii instanței de judecată, care a interzis organizarea referendumului, și a dosarului penal intentat de Procuratura Generală, Comitetul Executiv al Găgăuziei a aprobat ieri o decizie privind pregătirile pentru desfășurarea referendumului consultativ și a celui legislativ pe teritoriul autonomiei.