Foto: expresul.com |
Alături de cei dornici de a se scufunda în apă a fost şi preotul Petru Rața, parohul Bisericii ”Sf. Mare Mucenic Gheorghe” din Ungheni. ”A devenit deja o tradiție să venim în fiecare an, de Bobotează, aici, la Prut şi să ne scufundăm în apa curgătoare”, a menționat clericul. Dînsul a specificat că anul acesta s-au împlinit exact zece ani de cînd vine la Prut şi ia parte la scufundări. Cu cinci ani în urmă, i s-a alăturat şi preoteasa, iar de trei ani încoace vine şi se scufundă în apa Prutului şi feciorul său, în vîrstă de zece ani. ”Nu vă putem reda în cuvinte emoțiile pe care le avem atunci cînd intrăm în apă. Această senzație de purificare o trăim apoi întregul an”, ne-a mărturisit preoteasa Natalia Rața.
Ceremonia de scufundare a început mai aproape de prînz, dar nu înainte ca preotul să oficieze, pe malul Prutului, o slujbă de sfințire a apei. Numai după aceasta, cei mai curajoși, în primul rînd bărbații, și-au lăsat hainele și au intrat în apă, scufundîndu-se, fiecare, de cîte trei ori, aşa cum e obiceiul. I-au urmat însă şi cîteva femei, dar şi copii.
Pentru a preveni orice eveniment neplăcut, alături au fost salvatorii de la Direcția Situații Excepționale, dar și medicii de la Salvare, care au urmărit îndeaproape orice mişcare şi gest al celor ce au intrat în apă. Nimeni dintre aceştia nu a avut nevoie de ajutor.
În ciuda timpului ploios și rece de afară, de Bobotează, cîteva zeci de ungheneni au venit la Prut.
”Persoanele care au decis astăzi să intre în apa Prutului nu s-au expus unui mare pericol de hipotermie, căci atît temperatura aerului, cît și a apei, a indicat valori pozitive”, a făcut explicațiile de rigoare Stelian Jantuan, felcer la Stația de Asistență Medicală Urgentă din Ungheni.
Pe mal îi aştepta pe toţi cîte un păhărel cu vin fiert. ”Eu vin la Prut de Bobotează şi mă scufund în apa rece deja de vreo 12 ani.
Niciodată nu am răcit. Dimpotrivă, m-am călit și mă simt foarte bine”, susţine unul dintre temerarii ungheneni, Iurie Marcoci. Şi novicii au rămas impresionaţi de experienţa trăită. ”Am decis, în acest an, să vin şi eu la Prut. După emoțiile şi senzaţiile trăite, pot spune fără pic de ezitare că la anul neapărat voi reveni aici”, a menţionat, imediat ce a ieșit din apă, Mihai Savin.
În acest an, numărul doritorilor de a se scufunda în apa Prutului a fost cu mult mai mare decît în anii precedenți. Ştiutorii explică această situaţie prin faptul că sărbătoarea a fost într-o zi de duminică. În plus, și temperatura aerului şi apei a fost mai blîndă ca de obicei.
Boboteaza sau Botezul Domnului, alături de ziua Sf. Prooroc Ioan Botezatorul, marchează sfîrşitul sărbătorilor de iarnă şi, totodată, al celor dedicate naşterii lui Iisus Hristos.