Foto: rupor-pmr.ru |
Solicitat de „Infotag”, expertul a spus că „părţile au ajuns la Rubicon, după care se conturează delimitarea finală dintre Moldova şi Transnistria privind vectorul politicii externe”.
„Părţile nu sînt dispuse la un compromis bazat pe ideea unui „stat comun”, deoarece nu se reuşeşte împăcarea unor vectori diferiţi ai politicii externe. Dacă să presupunem că după parafarea Acordului de asociere şi cel de liber schimb dintre Republica Moldova și UE va avea loc semnarea acestuia, este evident că Bruxellesul va solicita control total din partea Chişinăului pe tot perimetrul frontierelor Moldovei”, consideră politologul.
Potrivit acestuia, „la fel se consideră şi la Tiraspol: dacă mergem spre Moscova şi Uniunea Vamală (cu păstrarea relaţiilor bune cu Ucraina) atunci nici nu poate fi vorba despre „un stat comun” cu Chişinăul european şi pro-român”.
„Astfel, liberalizarea regimului vamal, retragerea de la frontieră a colaboratorilor structurilor de ordine nu are un sens politic”, a conchis Safonov, menţionînd că „dacă delimitarea între RMN şi Republica Moldova va deveni ireversibilă, atunci situaţia actuală de pe Nistru, unde ziua liber poţi circula în şi din Transnistria va părea un exemplu de deschidere”.