Foto : jurnalul.ro |
Într-un interviu publicat de energypost.eu directorul Diviziei de Combustibili Alternativi şi Strategii de Mediu a companiei Boeing, Darrin L. Morgan, a anunţat că echipele de cercetători ale Institutului Masdar din Abu Dhabi au făcut o descoperire care poate aduce saltul decisiv în tehnologia biocombustibililor.
Calitatea slabă a combustibililor obţinuţi din nisipuri sau şisturi bituminoase, precum şi refuzul companiilor petroliere de a oferi parametrii calitativi mai buni în cazul celor tradiţionali, a generat căutarea unor resurse alternative, mai ieftine şi mai puţin poluante.
Cercetătorii Institutului Masdar şi-au canalizat studiul descoperirii unei noi surse de biomasă asupra unei specii de plante care s-a adaptat condiţiilor de viaţă oferite zone aride, deşertice, dar bogate în săruri - halofitele - ideale din punct de vedere al resurselor consumate şi al potenţialului de cultivare - 20% din suprafaţa Pămîntului este acoperită de zone deşertice, iar 97% de apă sărată.
În procesul de transformare a biomasei - partea biodegradabilă din substanţele vegetale sau animale - în combustibil, principalul obstacol este reprezentat de costul de producţie.
Esenţial în procesul de obţinere a hidrocarburilor din biomasă este eliberarea zaharurilor, prin separarea celulozei de lignină - o substanţă care contribuie la menţinerea coeziunii structurale - operaţiune care generează un consum mare de energie.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că specia de halofite cercetată are un nivel redus de lignină şi este bogată în tipurile de zaharuri ce pot fi transformate în hidrocarburi, procesul de producţie al acestora producîndu-se la temperaturi mai mici, deci cu un consum mai redus de energie.
Boeing, alături de alte cîteva societăţi implicate în proiect, a dezvoltat o unitate pilot de producţie în Abu Dhabi.
Surprinzător, implementarea rezultatelor cercetării nu s-a produs într-o zonă aridă ci a fost aleasă o altă modalitate: acvacultura - dezvoltarea culturii de halofite avînd drept fertilizator azotul, fosforul şi potasiul - elemente chimice poluatoare ale oceanelor, aflate în suspensie în apa acestora.
Unitatea pilot se întinde pe o suprafaţă de două hectare, iar dacă rezultatele vor fi conform aşteptărilor, se va extinde pe o suprafaţă de 100 de ori mai mare.
Optimişti, oamenii de ştiinţă se aşteaptă la un mare succes, care va schimba strategiile din domeniul energetic şi va schimba din temelii societatea umană.
Sceptici, nu putem decît aştepta decît sperînd la mai bine!