Deprecierea leului: cine o face pe vicleanul, guvernatorul BNM sau economiștii?

joi, 6 februarie 2014, 17:29
Foto: mail.ru
„Conducerea Băncii Naționale a Moldovei aproape că s-a eschivat de la reglementarea pieței valutare și a făcut-o demult. Încă din anul 2007, cînd a fost chiar modificată legislația, BNM se ocupă de politica inflaționistă și raportează cu regularitate despre aceasta”, a declarat pentru NOI.md doctorul în economie, vicedirectorul Centrului de Cercetări Strategice și Reforme, Elena Gorelova.

Aceste afirmații însă contravin ultimelor declarații făcute de guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu.

„Dacă pînă în anul 2013 leul se deprecia lent și aceasta era prognozat și luat în calcul de Ministerul Economiei și Ministerul Finanțelor, precum și de agenții economici care se ocupă de import, atunci în anul trecut leul s-a depreciat în salturi și acestea au fost destul de mari. În iulie-septembrie, BNM a cumpărat dolari SUA, însă acest lucru nu doar că nu a salvat valuta națională, ci a provocat o depreciere și mai mare a leului”, a menționat Gorelova.

„Avînd în vedere deschiderea mare a economiei noastre, unde volumul schimburilor comerciale externe aproape că este egal cu volumul produsului intern brut (PIB), fluctuațiile mari ale cursului au un impact dureros asupra situației economice”, a subliniat expertul. „Producătorii, importatorii și vînzătorii sînt nevoiți să reacționeze. Un exemplu concludent în acest sens este recenta majorare a prețurilor la produsele petroliere. Urmează medicamentele, energia termică și, bineînțeles, tarifele. Reacția față de depreciere se reflectă în prețuri”, a explicat economista.

„În plus, toate acestea foarte mult seamănă cu speculații pe piața valutară. Nu am dovezi directe, însă orice economist vă va spune că este pur și simplu imposibil de majorat volumul masei monetare a populației cu 30% în doar cîteva luni, cum s-a întîmplat în anul 2013, fără jocuri valutare de proporții și deloc întîmplătoare. În favoarea acestui argument este creșterea substanțială a volumului creditelor acordate de bănci anul trecut. Aceste mijloace nu au mers în economie, însă e foarte probabil că au fost folosite pentru speculații valutare. Încă o dată subliniez: o asemenea eschivare a BNM de la reglementarea pieței valutare ar putea avea consecințe foarte negative pentru economie”, a conchis Gorelova.