BERD reduce finanţarea băncilor din Moldova

vineri, 7 februarie 2014, 20:44
Foto: emergingfrontiers.com
Olga MARCENCO

Preşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Suma Chakrabarti, a făcut bilanţul vizitei sale în Moldova. Recordul din anul trecut privind finanţarea de către BERD a proiectelor în Moldova nu va fi depăşit în anul curent. Preşedintele băncii a anunţat despre reducerea resurselor financiare acordate ţării noastre, în special, din contul micşorării finanţării sectorului bancar. Suma Chakrabarti a menţionat că această decizie a fost determinată de netransparenţa structurii acţionarilor băncilor moldoveneşti.

„Îndată ce ţara voastră va soluţiona problemele în domeniul transparenţei structurii proprietăţii şi a managementului corporativ, BERD va relua finanţarea băncilor din Moldova. Însă, deocamdată, principiile noastre de activitate limitează posibilităţile de colaborare cu instituţiile financiare din ţara voastră”.

În esenţă, această decizie este o lovitură grea asupra business-ului mijlociu, deoarece prin intermediul liniilor de creditare este finanţat, în special, acest sector. Apropo, reducerea investiţiilor BERD nu sînt de ieri. Finanţarea băncilor moldoveneşti s-a redus de două ori – de la 40 mil. euro în anul 2010, pînă la 23 mil. euro în anul 2013. Scăderea continuă şi în acest an. BERD va colabora doar cu băncile cu capital străin. În special, în calitate de partener fidel, bancherul a menţionat Mobiasbanca.

Suma Chakrabarti a chemat guvernul Moldovei să-şi consolideze acţiunile de reformare a sistemului bancar, astfel ca informaţia despre proprietarii băncilor să devină publică. Transparenţa ar putea fi ridicată doar după ce va fi stipulat prin lege cerinţa BNM de a prezenta proprietarii reali ai băncilor. Însă aceasta nu este singura cauză. Bancherii vor trebui să arunce măştile, deoarece aceasta este o cerinţă a mediulu concurenţial. Împărţirea pieţei şi acţiunile jucătorilor străini nu le va lăsa altă opţiune.

„În sistemul bancar moldovenesc au loc procese netransparente, periculoase, - a adăugat directorul reprezentanţei BERD în Moldova, Julia Otto. - În ultimii ani, în băncile moldoveneşti înfloreşte procesul de offshorizare a structurilor acţionarilor. Iar problema transparenţei acţionarilor bancari are un impact direct asupra finanţării economiei reale, iar drept consecinţă – asupra imaginii ţării”.

Şeful BERD a mai menţionat că aceste procese au un impact direct asupra atragerii potenţialilor investitori, la fel precum şi reforma judecătorească, care trenează. „Moldova are nevoie de măsuri urgente în domeniul combaterii corupţiei, ca o garanţie pentru activitatea normală a investitorilor”.

În afara atenţiei

Drept moment pozitiv în domeniul bancar, şeful BERD a menţionat că a fost plăcut surprins de „acţiunile corecte ale Băncii Naţionale, care a blocat pachetul de control al două grupuri de acţionari din cadrul băncii comecriale Victoriabank. Mai mult, această măsură a fost adoptată în baza dovezilor acumulate privind acţiunile ilegale. Ne bucură faptul că BNM a reacţionat, iar guvernul i-a acordat sprijin. Acest pas denotă respectarea supremaţiei legii şi că în sectorul bancar pot exista reguli sigure. Este un semn real al schimbărilor, care sînt atît de necesare sectorului bancar în procesul de atragere a investiţiilor în ţară”.

Bancherul a precizat că autorităţile au promis să întreprindă măsuri pentru ca asemenea situaţii să nu se repete. „Am convenit că la primele şedinţe ale Parlamentului, deputatii vor reveni la baza legislativă, ce reglementează activitatea BNM, pentru ca nicio judecătorie din Republica Moldova să nu poată interveni în deciziile Băncii Naţionale ce se referă la politica monetară şi la acţionari”.

Apropo, BERD este unul dintre acţionarii Victoriabank, de aceea, este evident interesul acesteia în această chestiune. Însă întrebarea jurnaliştilor - ce a împiedicat Banca Naţională să intervină în situaţia altor bănci din Moldova, unde, de asemenea, au avut lor atacuri raider, a rămas fără răspuns. Preşedintele BERD a declarat că nu e mandatat să comenteze alte cazuri.

Planuri de viitor

BERD a investit sute de milioane de euro în diverse domenii ale economiei Moldovei: drumuri, construcţii, apeducte. Suma Chakrabarti a declarat că “Moldova este o ţară, cu care BERD are un parteneriat istoric, de peste 20 de ani. Şi acesta e doar începutul. Noi vom face mult mai mult în următorii ani. Noi aducem Moldova în conformitate cu standardele europene. Aceste fapt va sta la bazele stabilităţii ei economice. Noi dorim să susţinem Moldova în calea ei spre standardele europene şi integrarea europeană”.

Potrivit lui, anul 2013 a fost anul investiţiilor record ale BERD în Moldova - 130 mil. euro în 15 proiecte din diverse domenii. „Dacă vor fi respectate toate condiţiile, atunci în anul curent noi vom investi circa 100 mil. de euro”.

El a menţionat că au început să fie implementate cu success proiectele municipale. “Este foarte important ca ceteţenii Moldovei să înţeleagă că BERD acordă sprijin pentru sporirea calităţii serviciilor municipale în domeniul aprovizionării cu apă, cu căldură, în gospodăria drumurilor şi transportului. Noi sîntem mîndri că am semnat cu Primăria Chişinăului un proiect în domeniul aprovizionării cu apă de finanţare a întreprinderii municipale “Apă-Canal Chişinău”. Creditul în valoare de 63 de mil. de euro este destinat pentru modernizarea sistemului de aprovizionare cu apă în capitală”.

În primul rînd, se preconizează reparaţia a 190 de km de apeduct. După care va fi reparată şi modernizată staţia de epurare a apei, precum şi 15 km de colectoare de canalizare şi bazine de apă.

Totodată, s-a convenit cu guvernul Moldovei în privinţa finanţării elaborării studiului de fezabilitate a construcţiei gazoductului Iaşi-Ungheni, iar ulterior, preşedintele băncii nu a exclus faptul că BERD va participa şi la construcţia acestuia .

„Astăzi, Moldova primeşte de la donatorii străini mai mulţi bani pe cap de locuitor decît oricare altă ţară din regiune, - a concluzionat şeful BERD. – Există obligaţii faţă de cursul european al Moldovei şi noi vom continua să vă susţinem”.