Tulbure: Moldova ar putea repeta scenariul Ucrainei

sâmbătă, 8 februarie 2014, 3:03
Foto Фото: puls.md
Constatarea a fost făcută de directorul executiv al Adunării Cetățenești Helsinki din Moldova, Alexei Tulbure, co-organizator al forului ”Moldova în ”Parteneriatul Estic” după Vilnius”, care s-a desfășurat pe 5 februarie curent, la Chișinău.

”Am ajuns la concluzia că sunt mari probleme cu această cooperare în cadrul Parteneriatului Estic, fiindcă nu vedem acele rezultate care au fost declarate. Scopurile declarate la început, n-au fost atinse, noi nu vedem modernizare, nu vedem schimbări spre bine, nu vedem îmbunătățirea calității vieții, vedem doar degradări practic în toate sferele vieții publice”, a declarat pentru agenția OMEGA, Alexei Tulbure.

Potrivit sursei citate, situația a devenit și mai gravă, fiindcă ”fărădelegile și chiar crimele care se produc în Moldova de cei care se află astăzi la guvernare și cei care se numesc euro-integratori, se produc cu suportul fie tacit, fie manifestat cumva din partea Uniunii Europene”. ”Ceea ce avem astăzi în Moldova poate să ducă la situația pe care o vedem în Ucraina: destabilizare, descompunerea statului, haos și neînțelegere între mai multe părți ale societății și neclaritate încotro merge țara. Este o probabilitate mare ca să se întîmple așa”, a mai subliniat Tulbure.

Expertul consideră că asemenea Ucrainei, Guvernul Moldovei, după ce vor fi analizate prevederile Acordului de asociere și liber schimb cu UE, ar putea renunța la semnarea documentului.

Pe data de 5 februarie, la Chișinău s-au desfășurat lucrările forului ”Moldova în Parteneriatul Estic după Vilnius”, organizată de ”Adunarea Cetățenească Helsinki” din Moldova și ”International Foundation for Better Governance” din Bruxelles.

În cadrul mesei rotunde au fost discutate teme precum: economia națională în contextul Acordului de Asociere cu UE, perspectivele obținerii regimului liberalizat de vize, dimensiunea normativa și geopolitică a ”Parteneriatului Estic”, spre Est sau spre Vest – opțiune reală sau imaginară pentru Republica Moldova. La forum au participat experți, jurnaliști, politicieni notorii din Moldova și din țările Uniunii Europene, Ucraina, România.

De remarcat că reprezentații partidelor de guvernare și membrii Guvernului au ignorat invitația și nu s-au prezentat la lucrările forului.