Foto: pokushay.ru |
Primăria Chişinăului a făcut publice rezultatele auditului efectuat la cantinele din cîteva şcoli şi grădiniţe din capitală. Potrivit şefului Direcţiei audit intern, Raisa Cotorobai, „practic în fiecare dintre instituţiile verificate a fost depistată utilizarea produselor cu termen expirat sau fără documentele de însoţire şi certificatele de conformitate, pregătirea bucatelor de către persoanele, care nu au trecut controlul medical, cu încălcarea normelor sanitare”. Totodată, auditorii au atras atenţia asupra utilizării iraţionale a mijloacelor bugetare din cauza escrocheriilor cu listele copiilor, care sînt hrăniţi gratuit, şi cu tenderele de achiziţie a produselor. 2,4 mil. lei - este suma ce putea fi economisită anul trecut, dacă angajaţii direcţiilor de învăţămînt ar fi acţionat cinstit.
Cine este vinovat?
În instituţiile de învăţămînt sîtn utilizate produse de import de o calitate dubioasă, iar bucatele sînt pregătite, în special, din semifabricate. De exemplu, carnea pentru unele instituţii de învăţămînt este importată. Activiştii organizaţiilor neguvernamentale afirmă că “organelle puterii executive, periodic, pun problema alimentaţiei copiilor, mai mult formăl”, dar nu întreptind măsuri reale în scopul creării condiţiilor inofensive pentru copii şi alimentaţiei raţionale a lor”.
Totodată, numai în anul trecut, oficial, au fost internaţi în spital peste 20 de copii cu intoxicţaţii, legate de alimentarţia precară în instituţiile pentru copii. De exemplu, şase copii de la grădiniţa nr. 49 din capitală au ajuns, în iunie, la spital cu infecţie intestinală acută. În noiembrie trecut, 10 micuţi din grădiniţia nr.160 au avut simptome ale intoxicaţiei alimentare, iar cinci copii au ajuns la spitalul de boli infecţioase.
Totodată, pe forumurile din Moldova sînt publicate informaţii despre cazuri singulare de intoxicaţie a copiilor, părinţii cărora nu s-au adresat după ajutor la instituţiile medicale şi şi-au tratat copiii acasă.
Primarul general Dorin Chirtoacă a promis că va desfăşura o anchetă internă şi va pedepsi persoanele vinovate. „Aţi spus că nu erau mostre ale unor produse. Dacă există încălcări, înseamnă că cineva trebuie să răspundă pentru aceasta”.
Auditul a avut loc în şapte şcoli şi trei grădiniţe din sectoarele Rîşcani şi Buiucani, la finele anului trecut. Despre rezultatele acestuia Direcţia generală învăţămînt, tineret şi sport ştie deja nu de o zi. În pofida acestui fapt, doar o săptămînă în urmă, şeful acestei instituţii, Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb a declarat că „instituţiile de învăţămînt menţionat încă sînt verificate. Noi examinăm demersurile. Pe cîteva cazuri avem explicaţii”. Ce a împiedicat direcţia să desfăşoare controalele imediat după rezultatele auditului, dar nu după ce informaţia a fost făcută publică?
La şedinţa operativă a primăriei a fost meţionat faptul că şase persoane au fost pedepsite conform Codului muncii. Cine sînt aceşti oameni? Ce fel de pedeapsă? Din păcate, mulţi părinţi se plîng că este practic imposibil să afle informaţia despre faptul cu ce concret s-a intoxicat copilul, ce s-a întîmplat cu el, au fost oare pedepsiţi cei vinovaţi. Iar aceasta înseamnă că este imposibil de urmărit rezultatele executării.
Alimentaţie periculoasă
Încă în anul 2012, Ministerul Sănătăţii a emis o dispoziţie privind aprobarea listei de produse, ce nu sînt recomandate pentru alimentaţia preşcolarilor şi elevilor. Potrivit documentului, în şcoli şi în apropierea instituţiilor de învăţămînt este interzisă comercializarea cipsurilor, hamburgherilor, gogoaşelor, sandvishurilor, pizzei, produselor prăjite în ulei, inclusiv a pateurilor, a cartofilor prăjiţi, precum şi a băuturilor carbogazoase. În şcoli a fost permisă doar vînzarea apei potabile îmbuteliate. În „lista neagră” au nimerit şi produsele, valoarea energetică ale cărora depăşeşte 250-300 de calorii. Însă auditorii au depistat că în bufetele şcolilor continuă comercializarea produselor periculoase.
Necorespunderea cu meniul aprobat, de asemenea, constituie o problemă majoră. Pe hîrtie scriu una, iar în realitate copiii sînt hrăniţi cu alte produse. Hrana în mai multe şcoli şi grădiniţie nu este variată. În raţia alimentară sînt insuficiente produse din carne, lapte, produse lactate, ouă, legume, fructe, predomină produsele de panificaţie şi crupele.
Printre încălcările depistate se numără şi calificarea joasă a personalului cantinelor, dotarea insuficientă a lor cu utilaj tehnologic, frigorific, cu inventar de bucătărie, precum şi insuficienţa locurilor la masă. Problema constă în faptul că majoritatea blocurilor alimentare în grădiniţe nu corespund normelor sanitar-epidemiologice. Legumele păstrate în coridor, prin care sînt scoase căldările cu resturi sau lîngă sacii cu ciment - acest tablou poate fi văzut destul de frecvent.
Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb a promis că va fi elaborat un program de alocare a mijloacelor financiare pentru procurarea tehnicii pentru cantinele instituţiilor de învăţămînt.
Însă s-au acumulat şi alte probleme. De exemplu, în frigiderele grădiniţelor sînt păstrate cutii cu conserve din carne şi peşte, ce nu corespund standardelor. Conducătorii explică acest fapt prin necesitatea de a avea „rezerve strategice” de mîncare (în cazul în care nu vom primi carne), iar bucătarii explică rezervele şi mai simplu – prin grija faţă de copii („noi le vom fierbe supă de mazără cu carne conservată, pe care ei o mănîncă foarte bine...”).
Un şir de instituţii de învăţămînt nu au lucători medicali, de aceea controlul asupra calităţii hranei este pus pe seama pedagogilor sau a altui personal. Cei din urmă, desigur, nu se bagă în treburile alimentare, deoarece au problemele lor.
Reprezentanţii organizaţiilor obşteşti le propun părinţilor să ocupe o poziţia mult mai activă în această privinţă, să nu aştepte controlul din partea puterii executive, dar să creeze comitete speciale de părinţi, care ar verifica calitatea hranei pentru copii. Taţii şi mamele trebuie nu doar să se intereseze ce a mîcat copilul la şcoală sau la grădiniţă, dar şi să întreprindă măsuri – să anunţe instanţele abilitate despre încălcările comise.
Concursuri formale
În domeniul alimentaţiei copiilor sînt comise o mulţime de încălcări, însă autorităţile se străduie să nu le observe. Funcţionarii vorbesc periodic despre acestea, pentru a calma opinia publică, însă ulterior se fac că nu le văd. Între timp, alocaţiile în acest domeniu cresc anual. Astfel, la ultima şedinţă a Consiliului Municipal a fost aprobat un document, potrivit căruia municipalitatea a majorat norma zilnică a mijloacelor pentru hrana unor categorii de copii din municipiul Chişinău. Aceşti bani vor fi alocaţi din bugetul municipal.
Ţinînd cont de creşterea raţiei alimentare pentru un copil, în anul 2014, în bugetul municipal au fost prevăzute circa 17,62 mil. de lei. Astfel, pentru un copil de la grădiniţă vor fi alocaţi 17,55 de lei pe zi în locul celor 11,7 lei, prevăzuţi de Ministerul Finanţelor. Pentru elevii din clasele 1-4, norma a rămas aceeaşi – de 7 lei pe zi. Nu putem spune că cu aceşti bani copii vor primi un car de vitamine şi substanţe folositoare, însă mulţi sînt bucuroşi şi pentru atîta. Restul copiilor vor fi nevoiţi să mănînce din cont propriu, la bufeturi, mîncare uscată, aceleaşi cipsuri.
Astăzi, mănîncă gratuit copiii din familiile dezavantajate, precum şi toţi elevii claselor primare (clasele 1-4). Experţii se întreabă, dacă după adoptarea documentului de către Consiliul Municipal copiii noştri vor fi hrăniţi mai bine sau aceasta doar înseamnă că numărul doritorilor de a participa la tenderele de achiziţie în instituţiile de învăţămînt va creşte de cîteva ori?
Ori, în mare parte, cauzele de livrare a produselor necalitative pentru copii, lipsa certificatelor şi alte încălcări în domeniul alimentaţiei sînt tenderele netransparente. Pe de o parte, se alocă sume mari de bani pentru organizarea hranei copiilor. Pe de alta, există anumite cerinţe faţă de furnizori. Pentru participarea la acest business profitabil se duce o adevărată luptă. Însă, în consecinţă, normele nu sînt respectate.