Strălucirea şi sărăcia glamourului parlamentar

luni, 17 februarie 2014, 12:16
Foto: gov.md
Irina Astahova

Unul dintre cele mai importante evenimente ale weekendului trecut, luînd în consideraţie reacţia chişinăuienilor, a fost Ziua uşilor deschise la Parlament. Sute de oameni au venit la sediul reparat al organului legislativ pentru a se convinge cu proprii ochi: sutele de milioane de lei, utilizate pentru restabilirea clădirii parlamentului, nu au fost cheltuite în zadar.

Strălucirea lustrelor luxoase, ce se reflecta în placajul scump, comoditatea fotoliilor din piele în sala de şedinţe, lumina caldă a iluminatului de zi, utilajul modern – toate acestea nu puteau să nu trezească admiraţie din partea alegătorilor simpli.

Vizitatorii de sîmbătă a monumentului parlamentarismului moldovenesc au putut nu doar să vadă cu propriii lor ochi , să atingă cu propriile lor mîini, să se aşeze cu propriile lor corpuri, dar şi să facă poze – nu, nu pe fundalul, dar alături de cunoscuţii politicieni.

Prin ce cunoscuţi? Deocamdată doar prin scandaluri, prin politica lor, care, potrivit sondajelor şi studiilor, a condus la înrăutăţirea situaţiei în diferite domenii – pe fonul, extinderii – ca o ciupercă pe o frunză tînără – a creşterii economice şi a corupţiei.

Ce au văzut timp de patru ani alegătorii moldoveni? Cum aleşii lor ignoră legile, cum ei – şi acest lucru s-a dovedit din nou săptămîna trecută – continuă să promoveze proiecte de lege şi amendamente, în funcţie de interese. Cum adoptă legi, care nu se încadrează în economia noastră, dar care sînt foarte comode pentru cei care au plătit pentru elaborarea lor.

Cum scuipă în conţinutul documentelor adoptate, deoarece nu sînt capabili sau nu vor să se clarifice în ele. Cum împart ce a mai rămas din proprietatea de stat. Cum sînt gata să transforme ţara, înfloritoare odinioară, într-o gunoişte a deşeurilor europene, în pofida faptului că numai anul trecut numărul copiilor bolnavi de cancer s-a majort cu o treime.

În schimb, parlamentarii noştri îşi lustruiesc imaginea în revistele glamuroase, îi demonstrază poporului lor prosper ţinutele de lux, bijuteriile scumpe, maşinile neluxoase, vilele cu grădini şi bazine. Ei chiar şi în parlament vin aşa, de parcă sînt întotdeauna gata pentru sesiunile foto şi video.

De aceea, ei nu s-au simţit stînjenitor şi neconfortabil să pozeze, sîmbătă, lîngă alegătorii săi. Doar aceasta e lucrul lor –să creeze o iluzie a importanţei puterii. Iluzia măreţiei şi a luxului, demonstate de capitalismul incipient – în închipuirea ţărarilor de ieri acesta şi este glamurul autohton.

Potrivit Wikipediei, glamurul acţionează asupra conştiinţei sociale a indivizilor, în primul rînd prin faptul că înlocuieşte lumea creată de experienţa colectivă printr-un simulator fabricat (o copie, ce nu are analogie în realitate).

Care atunci este sensul evenimentului de sîmbătă, dacă nu continuarea creării unui simulacru al puterii legislative? Am putea înţelege dacă deputaţii ar fi decis să se întîlnească cu alegătorii şi să vorbească cu ei deschis despre problenele lor, în incinta noului parlament. Acest gest ar fi fost unul simbolic.

Ei parcă ar fi ar spus poporului: da, noi am distrus simbolurile statalităţii moldoveneşti cu patru ani în urmă. Da, noi am cheltuit mijloace exorbitante pentru restabilirea lor, lipsindu-vă pe voi, dragii noştri compatrioţi, de sporirea calităţii vieţii cu această sumă. Dar noi conştientizăm responsabilitatea noastră faţă de acest sacrilegiu.

În timp ce mii de concetăţeni de-ai noştri cu greu îşi duc existenţa cu pensiile de stat, mii de copii trăiesc fără părinţi, care lucrează peste hotare, deoarece noi nu creăm noi locuri de muncă, în timp ce noi optimizăm cheltuielile sociale, noi nu putem pur şi simplu să cădem pradă hedonismului parlamentar, în acest templu al luxului şi strălucirii. Noi vrem să vă îmbunătăţim viaţa.

Însă ei nu au spus acest lucru. Ei doar s-au lăudat. Şi săptămîna aceasta ei din nou se vor închide în templul lor (în care jurnaliştii sînt ţinuţi în cămăruţa lor, departe de deputaţi, şi chiar la baie sînt escortaţi de agenţii de pază), mai departe de ochii presei şi ai societăţii civile şi îşi vor continua activitatea lor fructuoasă în numele Glamurului legislativ.

Atunci care este semnificaţia noii clădiri a parlamentului? Faptul că a devenit monument al actualei puteri? Se pare că acesta şi este rezultatul activităţii puterii. Pe ruinele clădirii, aceşti oameni au venit la putere. Pe timpul guvernării lor, ei au reconstruit această clădire.

Alegătorii se pot mîndri. De două ori pe an ei vor putea să viziteze această clădire şi să calce cu bocancii lor murdari pe suprafeţele strălucitoare. Te uiţi, peste un timp şi Preşedinţia îşi va deschide larg uşile către vizitatori. Iar mai departe – e o confuzie. Va trebui distrusă şi clădirea guvernului, pentru că nu arată prea glamuros.