Foto: romaniatv.net |
Rose Gottemoeller, subsecretar de stat american pentru controlul armamentului, a explicat Comisiei ONU pentru dezarmare că această situaţie decurge din acordul din 1993 între cele două foste rivale în Războiul
Rece, reprezentînd o "reuşită majoră în materie de neproliferare", după cum informează AFP.
Ultima cantitate de uraniu cumpărată de SUA de la Rusia trebuie să părăsească Sankt-Petersburg în noiembrie, a precizat responsabila. Potrivit ei, aproximativ 500 de tone de uraniu de calitate militară au fost deja tratate şi retransformate.
Uraniul slab îmbogăţit provenit din procesul de degradare a uraniului de calitate militară "este trimis în SUA, transformat în combustibil nuclear şi utilizat aproape în toate centralele nucleare americane pentru a genera jumătate din energia nucleară" a ţării, a subliniat ea.
"Circa 20.000 de focoase nucleare ruseşti au fost eliminate astfel în cadrul acestui parteneriat guvern - industrie", a insistat dna Gottemoeler.
În ultimii 15 ani, stocul de uraniu rusesc a generat 10% din electricitatea produsă în SUA, a adăugat ea. Responsabili americani se vor duce la Sankt-Petersburg în noiembrie cu ocazia acestei ultimi încărcături de uraniu, care ar urma să ajungă în SUA în decembrie, conform dnei Gottemoeller.
"Aşteptăm cu nerăbdare să sărbătorim această reuşită istorică", s-a bucurat ea.