Foto: noi.md |
„Inițial, pentru a le raporta „partenerilor de dezvoltare” de la Bruxelles despre intenția de a combate corupția în rîndul funcționarilor, inclusiv, pînă la cel mai înalt nivel, ei au constituit o comisie ilară – Comisia Națională de Integritate. De ce ilară? Dar cum poate fi altfel, dacă cîteva persoane cu salarii modeste (!) trebuie să examineze într-un termen scurt peste 20 de mii de declarații de venituri ale funcționarilor?! Și asta în condițiile în care au rămas în vigoare două legi contradictorii pe marginea acestei probleme”, a precizat Plugaru.
În opinia expertului, prin ultima sa decizie Guvernul a încălcat drepturile fundamentale la informare, de petiție, precum și dreptul de a guverna țara. În aceste condiții, de acum încolo, funcționarul de rang mic va putea decide ce să facă: să ofere careva informații jurnaliștilor sau să avertizeze (nu gratuit, desigur) persoana interesată.
„Consider că liderii coaliției de la guvernare s-au speriat singuri de diferența nemaipomenită dintre veniturile declarate și cele reale ale funcționarilor. La ce bun să aţîţi o dată în plus poporul? Însă ar fi naiv să credem că Comisia Națională de Integritate este o „instituție de o zi”. Sub masca luptei cu corupția se colectează material compromițător, care ulterior ar putea fi folosit împotriva persoanelor incomode sau în alte scopuri bine determinate”, a conchis Anatol Plugaru.