Foto: publika.md |
"Solidaritatea cu Ucraina a celor mai mari puteri, inclusiv a Chinei, a SUA şi a UE va face ca până la urmă Rusia să cedeze. Rusia a pierdut circa 50 de miliarde de euro într-o singură zi. În Rusia a început o catastrofă economică", susţine analistul politic, Roman Mihăieş.
Cu toate acestea, unii invitaţi spun că evenimentele din Ucraina ar putea avea repercusiuni asupra situaţiei din regiunea transnistreană.
Preşedinta Comisiei parlamentare pentru politică externă, ANA GUŢU susţine că: "Dacă se radicalizează conflictul în Crimeea, riscăm să se radicalizeze şi conflictul nostru, să iasă la suprafaţă toate aceste marionete ale Rusiei ca este Şevciuc, Ştanski".
În pofida dramatismului situaţiei, Moldova ar putea profita de pe urma tensiunilor din ţara vecină.
Victor Grebenşcicov, fost consilier prezidenţial susţine: "Această criză deschide şi anumite posibilităţi pentru Moldova, în special pentru diplomaţia moldovenească. Având în vedere că avem diplomaţi buni, ar putea să se implice ca mediatori în acest conflict".
Vicedirector Institutul de cercetari juridice si politice al AŞM, Victor Juc susţine că: "E prematur de a vorbi de un război direct, pentru că probabil în ultima instanţă nu se va ajunge pentru că Rusia controlează în totalitate Crimeea, nu are nevoie de anexarea acestui teritoriu".
Rusia continuă să-şi concentreze forţele în peninsula Crimeea. Militarii flotei Mării Negre au preluat controlul mai multe obiective ale armatei Ucrainei.