Foto: mail.ru |
Expertul a reamintit că ceva asemănător s-a întîmplat după ce Rusia a introdus în 2006 un embargo asupra importurilor de vinuri din Republica Moldova.
"Da, economia ţării în general şi producătorii de băuturi alcoolice în special au suferit pierderi enorme care pînă acum nu au fost acoperite. Dar vinificatorii au început să caute modalităţi pentru a reduce dependenţa pieţelor de legături vechi, pentru a valorifica cele noi, inclusiv cele europene, pentru a ajusta indicatorii de calitate a produselor sale la standardele internaţionale. Da, nu vom mai reuşi să revenim la indicatorii precedenţi pe piaţa rusă de vinuri, dar în schimb le valorificăm pe noi", a subliniat economista.
Potrivit ei, Rusia se află într-o poziţie similară. Şi aplicarea sancţiunilor economice faţă de ea o va determina să-şi orienteze într-un mod mai serios cursul economiei spre dezvoltare inovativă, modernizarea industriilor.
"În opinia mea, ţările UE nu vor sprijini Statele Unite în războiul comercial împotriva Rusiei: volumul schimburilor comerciale dintre cele două ţări este prea mare, iar costul problemei nu este pe măsura consecinţelor conflictului. Temerile elitei locale, de asemenea, sînt neîntemeiate: relaţiile noastre comerciale deocamdată nu vor suferi schimbări majore. Acum nu interesăm pe nimeni, toată atenţia este îndreptată asupra Ucrainei şi conflictului acesteia cu Federaţia Rusă. Aş dori încă o dată să subliniez: în cazul unor sancţiuni asupra Rusiei din partea Statelor Unite, nu se va produce nici o catastrofă. Rusia va fi „muşcată”, însă va rezista”, a conchis Elena Gorelova.