Expert: Astăzi se discută nu federalizarea Ucrainei, ci împărțirea ei

miercuri, 5 martie 2014, 0:38
Foto: regnum.ru
"Premise inițiale pentru împărțirea Ucrainei nu sînt factorii externi, ci cei interni – de cultură, civilizație, mentalitate, istorici. Este evidentă o stratificare profundă a societății ucrainene, părți ale căreia gravitează spre diferite civilizații", - a declarat la 3 martie pentru REGNUM omul de știință din Belarus, dr. conf. la Universitatea de Stat din Grodno, Oleg Romanov.

Potrivit lui Romanov, urmare a recentelor evoluții din Ucraina, ideea de federalizare a acestei foste republici sovietice, aprig dezbătută de experți în urmă cu cîteva luni, astăzi pare depășită. În luna martie nu ideea de federalizare, ci de împărțire a Ucrainei a ieșit în prim-plan, a declarat omul de știință din Belarus. El a subliniat: "Astăzi se dicută împărțirea Ucrainei în mai multe părți: vestul Ucrainei revine Occidentului, estul și sudul - Rusiei".

"Diferențele culturale dintre părțile de vest și de est ale Ucrainei erau evidente și anterior. S-a încercat "nivelarea" lor în timpul "ucrainizării" bolșevice și realizării altor măsuri. Se pare, că contradicțiile fundamentale nu au fost eliminate, dar au fost comise noi erori în politica națională. Toate acestea au afectat sfera politică a vieții ucrainene și s-au manifestat în prezentul conflict".

"Contradicțiile interne din Ucraina au fost completate de factorii externi, tendințele centrifuge au primit un nou impuls. Deaceea astăzi pe ordinea de zi este problema dezintegrării Ucrainei" - a adăugat expertul.

Romanov este sigur de faptul că agravarea conflictului politic nu anulează relevanța problemelor integraționiste. "Adunarea pămînturilor Lumii Ruse este la fel de actuală. Unirea potențialului economic, științific și a altor potențiale este actuală. Evenimentele recente din Europa și din întreaga lume vorbesc despre necesitatea integrării lumii ruse, astăzi această idee a căpătat "un nou suflu".