Foto: nr2.ru |
Potrivit agenţiei "Infotag", care face trimitere la sursele mass-media din regiune, Eugen Carpov a numit constructivă întrevederea care a avut loc.
"Au fost stabiliţi următorii paşi ai acţiunilor comune. Politizarea subiectelor ce ţin de educaţie nu este profitabilă nici pentru Chişinău, nici pentru Tiraspol. Salutăm asigurările Tiraspolului despre faptul că procesul de educaţie din cele opt şcoli nu va fi întrerupt pînă la finele anului de studii. Dar insistăm ca procesul să nu fie zădărnicim nici în următorul an de studii", a spus diplomatul.
Și Nina Ştanski s-a arătat mulţumită de rezultatele întrevederii, menţionînd că părţile "au progresat în privinţa multor decizii, în particular, privind incidentul cu transportarea ilegală şi nedeclarată a surselor băneşti pentru achitarea salariilor personalului Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol".
"Am încercat să stabilim care formulă poate fi elaborată pentru ca, fără a încălca legislaţia, să asigurăm pedagogilor locali posibilitatea de a-şi primi banii", a spus diplomata.
Potrivit ei, Tiraspol a propus un şir de posibile mecanisme şi scheme, care permit pînă la finele anului soluţionarea a numeroase probleme şi asigurarea funcţionării şcolilor româneşti.
"Sarcina noastră este de a crea condiţii, iar partea moldovenească trebuie să-şi asume toată responsabilitatea pentru faptul cum este organizată şi asigurată activitatea acestor instituţii", consideră Ştanski.
Reprezentanta a atras atenţia asupra problemei transferului unui grup de elevi din şcoala cu predare în limba de stat din satul Roghi, la gimnaziul din Dubăsari. "Copiilor le-a fost pus la dispoziţie transport, însă s-a adeverit că din partea conducerii şcolii erau create obstacole în ceea ce priveşte eliberarea documentelor copiilor, cu care urmează să se transfere de la o instituţie de învăţămînt la alta. Conducătorul grupului de experţi din partea Republicii Moldova ne-a asigurat că problema va fi rezolvată. Reprezentanţii ministerelor educaţiei din Transnistria şi Moldova, de asemenea, sînt dispuşi să se implice în soluţionarea problemei în cauză. Oricît de complicat ar fi dialogul nostru, în niciun caz nu trebuie să admitem ca copiii să sufere", a afirmat Nina Ştanski.
Ministrul de externe al Transnistriei a comunicat jurnaliştilor că partea moldovenească a oferit informaţii despre îndeplinirea acordurilor din 19 februarie privind anularea accizelor pentru importul de materie primă de către agenţii economici din Transnistria. "Actul legislativ care urmează a fi adoptat de Parlament deocamdată nu a fost propus pentru examinare, fapt ce a generat îngrijorarea noastră. Am fost asiguraţi că consultările cu deputaţii deja au avut loc, însuși documentul va fi examinat în cadrul şedinţei Guvernului din 20 martie. Cred că pe 21 martie, cînd este planificată următoarea întrevedere a reprezentanţilor politici ai părţilor, vom dispune de mai multe informaţii. Deocamdată nu este clar care este situaţia cu taxa ecologică. Îmi pare că partea moldovenească conştientizează că adoptarea oportună a deciziilor pozitive va servi drept fundal pentru interacţiunea pe viitor, inclusiv în cadrul procesului de negocieri", a spus Nina Ştanski.