Foto: noi.md |
Solicitat de "Infotag", fostul deputat şi ex-ministru al Securităţii Naţionale, Anatol Plugaru, a spus că anterior "aşa ceva nici prin gînd nu trecea ca un funcţionar să refuze să se prezinte la audienţă, la solicitarea deputaţilor".
"Actualii deputaţi sînt o adunătură de oameni de nimic, aşezaţi în scaune de stăpînii lor oligarhi. Ceea ce vedem acum seamănă a «casă politică de toleranţă», nu a parlament", consideră acesta.
Potrivit lui Plugaru, "primele persoane au lipsit de la audienţe, deoarece aşa le-au spus să facă «stăpînii», care se fac vinovaţi de faptul că statul a pierdut pachetul de control de la Banca de Economii (BEM) şi concesionarea Aeroportului Chişinău".
"Puterea din stat aparţine oligarhilor. Subiectele ce se discută astăzi e lucrul mîinilor lor. Oligarhilor nu le este convenabil ca ţara să afle de schemele lor corupte şi de aceea le ordonă «pe loc repaus». În aceste circumstanţe un parlament normal trebuie imediat să solicite demiterea funcţionarilor. Trebuie invitat procurorul general pentru ca acesta să răspundă dacă există o bază legislativă pentru a-i trage la răspundere pe miniştrii care au încălcat drepturile constituţionale ale deputaţilor? Aşa trebuie să se întîmple într-un stat democrat", a spus acesta.
Fostul vicepremier, liderul Partidului Popular Republican, Nicolae Andronic, este convins că "în parlament nu trebuie audiate anumite ministere, ci guvernul în general".
"Acestea sînt urmările fricii deputaţilor de a-şi folosi competenţele. În decursul ultimilor ani ei niciodată nu au audiat cabinetul de miniştri şi poftim rezultatul – chiar şi funcţionarii de stat care se află în subordinea parlamentului scuipă pe opinia lor", consideră fostul deputat.
Nici preşedintele Curţii de Conturi, fostul vicepreședinte de parlament Serafim Urecheanu nu ţine minte cazuri în care şefii structurilor guvernamentale şi financiare refuzau să se prezinte la parlament, delegînd reprezentanţi.
"Trebuie înţeles ce s-a întîmplat, deoarece există cazuri diverse. Poate funcţionarul este în deplasare sau este bolnav. Niciodată nu am salutat ideea de invitare la şedinţă în regim de urgenţă, cum se practică uneori, dar funcţionarii trebuie disciplinaţi, altfel – va deveni imposibil de lucrat", a spus Urecheanu.
Audienţele planificate pentru miercuri pe marginea situației de pe piaţa valutară, de la BEM şi a Aeroportului Chişinău nu a avut loc din cauza absenţei şefilor structurilor guvernamentale şi financiare, invitaţi la audienţă. Acesta nu este primul caz în care şedinţa a fost amînată din cauză că funcţionarii nu s-au prezentat la audieri.