Foto: europalibera.org |
Potrivit lui, autoturismele circulă deschis, pe timp de zi, pe traseul Rîbniţa-Tiraspol.
"Dacă este să judecăm după numărul acestora, iar martori au numărat cîteva vehicule pe zi, o asemenea cantitate de muniţie este mare pentru instruirea de tragere din arma de foc. Dar unităţile forţelor de pacificare, dislocate în regiune, nu se implică în situaţie şi nu blochează circulaţia transportului", a menţionat Leahu.
Delegaţia Republicii Moldova în CUC a refuzat să comenteze informaţia despre circulaţia vehiculelor cu muniţii, dar nu au negat o astfel de posibilitate.
Depozitele de la Colbasna au fost create în anii 40 ai secolului XX. În perioada sovietică, depozitul de muniţii de artilerie nr. 1411 reprezenta un arsenal strategic al Districtului Militar de Vest. Dar marea parte a armamentului aici a fost adusă după retragerea trupelor militare sovietice din fosta RDG şi Cehoslovacia. Potrivit datelor pentru anul 2000, armamentele şi muniţiile păstrate în depozit constituiau circa 42 000 de tone. Între anii 200 şi 2004 de aici au fost transportate sau nimicite pe loc circa 505 din tehnica militară şi armament. La momentul actual, în depozit, potrivit diferitor date, sînt păstrate circa 20 de mii de tone de armament şi muniţii. Depozitele sînt patrulate din interior de trei batalioane ale OGRV, iar pe perimetru – subdiviziunile autoproclamatei RMN.
Potrivit raportului Academiei de Ştiinţe a Moldovei, întocmit în 2003, posibila explozie a muniţiei păstrate în depozite poate fi egalată cu explozia unei bombe atomice cu capacitatea de 10 kilotone, care a explodat în Hiroshima în august 1944.
Rusia s-a obligat în cadrul summitului OSCE de la Istanbul să-şi retragă trupele armate şi armamentul din regiune pînă la finele anului 2002, însă nici pînă acum nu şi-a onorat obligaţiunea, sub pretextul opunerii autorităţilor Transnistriei.
Autorităţile RMN consideră armele ruse din depozitul de la Colbasna "proprietate a poporului transnistrean".