Foto: the-day-x.ru |
Civilizaţia modernă se îndreaptă spre colaps în cîteva zeci de ani, din cauza creşterii instabilităţii economice şi a presiunii exercitate asupra resurselor planetei, conform unui studiu ştiinţific finanţat de NASA, relatează The Independent. Matematicienii au utilizat modele teoretice pentru a prezice ce se va întîmpla cu lumea industrializată pe parcursul următorului secol şi au descoperit că lucrurile au tendinţa să ia o întorsătură negativă, chiar şi atunci cînd se iau în considerare cele mai conservatoare estimări.
Studiul face referire la prăbuşirea unor civilizaţii antice, odată prospere, ca Imperiul Roman, sau dinastiile Han, în China, sau Gupta, în India. În toate aceste exemple, elita societăţii a ales o abordare pasivă a avertismentelor care anunţau dezastrul, pînă a fost prea tîrziu. Matematicianul Safa Motesharri spune că procesul de "ridicare şi prăbuşire este un ciclu recurent întîlnit des în istorie".
Cercetările lui Motesharri au analizat factorii care ar putea duce la prăbuşirea civilizaţiei noastre, de la creşterea populaţiei la schimbările climatice şi a ajuns la concluzia că. atunci cînd aceştia converg, pot conduce la colapsul societăţii, din cauza "lipsei de resurse" şi a "stratificării socio-economice în elite şi mase".
Studiul a fost realizat de o echipă formată din cercetători în domeniul ştiinţelor naturale şi sociale şi a fost finanţat de Centrul Spaţial Goddard al NASA.
Raportul, realizat cu ajutorul modelului Handy (n.r. Human and Nature Dynamical, Dinamica Umană şi Naturală), accentuează faptul că scenariul nu este inevitabil şi face un apel la elitele actuale, care trebuie să egalizeze balanţa economică. "Colapsul poate fi evitat şi populaţia poate ajunge la un echilibru, dacă rata de consum a resurselor naturale este redusă la un nivel sustenabil şi dacă acestea vor fi distribuite într-o manieră reletiv echitabilă", spun cercetătorii.