Foto: stanica.info |
Sporirea din ambele părţi a măsurilor de securitate la frontiera dintre Moldova şi Ucraina se pare că nu garantează protejarea oamenilor de corupţie. Nemaivorbind de răufăcătorii, care bîntuie pe drumurile statului vecin. Acest fapt este demonstrat de un şir de incidente neplăcute, ce au avut loc în ultimele zile.
Săptămîna trecută, Direcţia generală a MAI din Ucraina în regiunea Odesa a emis o dispoziţie privind sporirea controlului şi verificarea detaliată a transportului la punctele de trecere a frontierei de stat a Ucrainei în raioanele învecinate cu Moldova şi regiunea transnistreană. Noua conducere a ministerului din primele zile a început să fortifice frontierele, de teama că de pe teritoriul ţării noastre ar putea apărea provocatori, care ar avea drept scop destabilizarea situaţiei din regiune.
De aceea, cetăţenii ce traversează frontiera cu Ucraina nu trebuie să se mire de activitatea sporită a grănicerilor de la frontiera statului vecin. De fapt, fiecare persoană ce vine din Moldova este percepută ca un potenţial provocator şi este supus unui control coomplex. Desigur, cetăţenii care deţin paşapoarte ruseşti riscă şi mai mult să atragă atenţia asupra sa, dar şi deţinătorii paşapoartelor moldoveneşti sînt deseori invitaţi pentru un control suplimentar.
Mai simplu le este călătorilor singulari sau familiilor, pentru controlul minuţios al cărora grănicerii nu au timp. Dacă aceştia nu se deosebesc de contingentul standard, ce traversează graniţa (de exemplu, nu au bagaje excesiv de mari), atunci ei nu vor observa vreo schimbare în procedura de control. Mai multe şanse de a trece controlul o au grupele de persoane care nu-şi pot defini şi demonstra clar scopul vizitei.
Noile reguli de trecere a frontierei ucrainene, care au intrat în vigoare de pe 19 decembrie, pot oferi un şir de motive pentru a refuza intrarea în ţara vecină. Reţelele sociale abundă de plîngerile moldovenilor, care s-au confruntat cu probleme în cadrul vizitelor în Ucraina. Totodată, mulţi spun că pentru o mică remunerare, grănicerii sînt gata să închidă ochii la lipsa documentelor necesare. Potrivit noilor reguli, călătorul trebuie să confirme în mod obligatoriu scopul vizitei şi acoperirea financiară, mărimea căreia constitui echivalentul a 20 de minime de existenţă pentru o persoană într-o lună (adică, circa 23,5 mii de hrivne).
„La intrarea din Moldova în Ucraina, automobilul în care mă aflam împreună cu soţia, a fost oprit de grăniceri şi prima întrebare a fost despre scopul vizitei, - povesteşte unul dintre cetăţenii moldoveni pe un forum. – La răspunsul nostru „turism”, ne-au spus să mergem într-o cameră, unde era rînd. Acolo ne-au întrebat unde ne oprim, pe cît timp, ce bani avem. Le-am dat foaia cu hotelul de pe booking.com, extrasul contului bancar. Toţi s-au uitat, peste 5 minute ne-au dat paşapoartele şi actele şi ne-au spus că trecem control paşapoartelor, acolo ne-au aplicat ştampila de trecerea frontierei şi ne-au permis să trecem”.
Însă trecerea liniei de frontieră încă nu înseamnă că toate verificările au rămas în urmă. Pe traseele principale ale regiunii învecinate cu Moldova, sînt amplasate posturi suplimentare de grăniceri – sînt cunoscute cel puţin 13 posturi. Totodată, recent au fost create grupuri operative, din care fac parte reprezentaţi ai miliţiei şi ai formaţiunilor obşteşti.
Sarcina acestora este patrularea drumurilor ce leagă Odesa, Kiev, Chişinău, Tiraspol şi Reni. În satul Sîciavka , Raionul Komintern, localitatea Zatoka, raionul Belgorod-Dnestrovski, satul Dacinoie, raionul Beleaev, satul Cuciurgan, raionul Razdelinoe, satele Sărata şi Kriniciki, raionul Ismail şi la punctul de trecere „Platonovo” stau de gardă posturi fortificate.
Fiecare dintre acestea au dreptul să oprească mijlocul de transport şi să iniţieze un control total, invocînd dispoziţia privind controlul sporit. În mare parte, verificările sînt posibile oriunde, deoarece în toată regiunea se întreprind măsuri de control şi profilaxie. Grupuri speciale acţionează în gări şi autogări, inclusiv în staţiile mici.
Potrivit martorilor, „gărzile populare” verifică selectiv documentele şi lucrurile personale, iar în multe cazuri genţile trebuie deschise chiar pe stradă. Au fost şi incidente cînd călătorii au fost jefuiţi de persoane necunoscute, aceştia erau obligaţi să le dea banii şi lucrurile de preţ, sub ameninţarea cu răfuiala fizică.
Cetăţenilor moldoveni nu le este recomandat, de asemenea, să viziteze Crimeea, în legătură cu evenimentele de acolo. În actualele condiţii nimeni nu poate garanta securitatea aflării pe acest teritoriu. Mai ales că acolo pot apărea noi focare de tensiune: acum cîteva zile, serviciul ucrainean de grăniceri a închis unilateral intrarea din Crimeea pe teritorul Ucrainei. Se pare că în timpul apropiat, atît intrarea, cît şi ieşirea de pe peninsulă va fi la fel de dificilă.
Pe viitor, deplasarea pe teritoriul Crimeii ar putea deveni şi mai dificilă. Noi am făcut cunoştinţă cu proiectul de lege privind teritoriile ocupate, examinat în prezent de deputaţii ucraineni şi deja a fost adoptat în prima lectură. În document se menţionează că „pentru cetăţenii Ucrainei, cetăţenii străini şi apatrizii, intrarea şi ieşirea de pe teritoriul temporar ocupat se face doar cu ajutorul permiselor speciale şi prin punctele de intrare-ieşire, în modul stabilit de Cabinetul de Miniştri al Ucrainei”.
Proiectul de lege prevede sistarea circulaţiei feroviare, auto, maritime şi aeriene. Pentru încălcarea modului de intrare şi ieşire pe teritoriul ocupat va fi introdusă o pedeapsă cu privarea de libertate de termen de la trei pînă la cinci ani, cu confiscarea transportului sau altor mijloace de săvărşire a infracţiunii.
„Trenurile, deocamdată, circulă conform orarului, avioanele zboară în aeroportul din Simferopol doar din Moscova, iar restul zborurilor au fost anulate, - relatează pe reţeaua de socializare Facebook unul din locuitori. – Însă eu vă recomand să nu planificaţi în timpul apropiat să călătoriţi în Crimeea. E prea riscant, sînt cazuri cînd oamenii deja în Crimeea sînt daţi jos din tren de către „grupurile de autoapărare” locale, iar cei ce nu se supun, pot fi bătuţi. Dacă aţi venit, atunci trebuie să fiţi gata ca la gară sau autogară veţi fi pecheziţionaţi de „gărzile populare”. Iar dacă mergeţi cu propriul transport, atunci pe drum, veţi fi verificaţi nu de „gărzile populare”, ci de kazaci şi foştii angajaţi de la Berkut. Pot fi persoane fără semne distinctive şi, mai ales, fără legitimaţii”.
Pe de altă parte, internetul abundă de istorii cum grănicerii ucraineni nu le permit ceţătenilor noştri să intre în Moldova. De regulă, la frontieră sînt opriţi cei care au trăit şi au lucrat în Ucraina, dar în legătură cu situaţia periculoasă au decis să se întoarcă în ţară la locul permanent de trai. Apărătorii frontierei ucrainene invocă cerinţa de a prezenta lista lucrurilor transportate, care trebuie avizat la locul precedent de trai. Pînă în prezent, această regulă, de facto, nu era aplicată, însă în ultimul timp, ea este utilizată ca instrument de limitare a ieşirilor.
Autorităţile transnistrene mai comunică despre încă o tendinţă: reţinerea în masă a persoanelor şi încărcăturilor, ce traversează frontiera moldo-ucaineană pe segmentul transnistrean. Totodată, potrivit informaţiilor din aceste surse, nu se permite nici intrarea, nici ieşirea din nerecunoscuta RMN. Dacă cetăţenii cu paşapoarte moldoveneşti periodic sînt lăsaţi să treacă, atunci ceilalţi, practic, nu au şanse. Totodată, este cunoscut faptul că în Transnistria locuiesc peste 200 de mii de cetăţeni ruşi.
Ambasada Ucrainei în RM a calificat aceste informaţii drept provocaţii şi care nu corespund realităţii. „Toate punctele de trecere la frontiera moldo-ucraineană, inclusiv pe segmentul ei transnistrean, sînt deschise şi funcţionează în regim normal. Totodată, nu se observă o concentrare de oameni şi mijloace de transport, iar numărul de refuzuri a trecerii cetăţenilor străini pe teritoriul Ucrainei nu s-a majorat faţă de perioada precedentă”.