Foto: bfro.be |
Centrele de colaborare
Centurl de Ştiinţă şi Cultură Rusă de la Chişinău a devenit pentru Rossotrudnicestvo al 50-lea la număr, iar acum asemenea centre în lume sînt deja 60. „Ne dezvoltăm, în special, în spaţiul CSI, iar centrele noastre, inclusiv cel de la Chişinău, se deschid, întotdeauna în urma deciziei preşedintelui Federaţiei Ruse”, a menţionat Konstantin Kosaciov.
Potrivit lui, Centrul de la Chişinău este unul dintre cele mai active. Aici vin oameni de diferite generaţii, profesii, naţionalităţi, cetăţenii. „Şi aici centrul într-adevăr s-a constituit. El este un punct de reper şi de tangenţă între Rusia şi Moldova în domeniul umanitar”.
În anul 2015, se preconizează deschiderea Centrului de Ştiinţă şi Cultură Rusă la Tiraspol. „Dar eu aş dori să subliniez că, întotdeauna, în semenea cazuri trebuie să obţinem acordul autorităţilor, iar noi abia urmează să parcurgem această cale. Pregătirea tehnică de deschiderea centrului există şi dorinţa ca acest lucru să aibă loc cît mai repede – la fel, pentru că oamenii aşteaptă. Dar există şi necesitatea de a respecta procedurile juridice şi noi lucrăm în această direcţie”.
Potrivit unei agende stabilite de către preşedintele Rusiei pentru trei ani, extinderea reţelei se prevede încă în 11 oraşe ale lumii, dintre care nouă – din CSI. „Pentru CSI este o prioritate absolută, deşi Agenţia noastră activează în toate centrele mondiale, inclusiv la Washington, Beijing, Delhi, Berlin”, a menţionat Konstantin Kosaciov.
„Puterea blîndă” ca tendinţă de bază
Aşa-zisa “putere blîndă” devine una dintre tendinţele de bază în lumea întreagă, a menţionat Konstantin Kosaciov în cadrul întrevederii cu jurnaliştii moldoveni, .”În noul concept al politicii externe a Federaţiei Ruse, care a fost aprobată în februarie trecut, la iniţiativa noastră a apărut noţiunea de “putere blîndă” şi reieşind din interpretarea ei, pentru prima dată au fost descifrate şi competenţele agenţiei noastre. Sarcina de sporire a activităţii şi căutării noilor forme ale acestei activităţi a fost pusă cu cîţiva ani în urmă”.
Evenimentele din Ucraina i-au permis conducerii ruse că facă cîteva concluzii importante. Una dintre acestea constă în necesitatea extinderii reţelei Centrelor de ştiinţă şi cultură rusă. „Noi am analizat situaţia şi am constatat că în Ucraina deja de mai mulţi ani activează 15 centre germane, 11 franceze, cinci britanice, patru israeliene şi 10 chineze.
Rusia avea, în ultimul timp, doar două, iar acum va rămîne doar un singur centru, deoarece al doilea a fost la Simferopol, iar în legătură cu schimbarea statutului Crimeii, acesta îşi încetează activitatea în calitate de centru străin de ştiinţă şi cultură. Rămîne doar cel de la Kiev. Acest lucru este nu este logic şi nici corect. Sperăm că vom obţine acordul centrului pentru extinderea reţelei şi vom ieşi dincolo de capitala ucraineană în timpul cel mai apropiat. Pentru aceasta noi vom avea nevoie de acordul autorităţilor ucrainene”.
Konstantin Kosaciov a menţionat că este vorba nu doar despre extinderea reţelei. „Noi vom face aceste centre cît mai moderne posibil, dotate cu tehnologii multimedia şi de comunicaţii. Scopul nostru este să atragem în aceste centre cît mai mulţi oameni, ca să le trezim interesul faţă de ţara noastră şi ca ei să primească informaţie suplimentară, în afara celei din presă, unde imaginea Rusiei, deseori, este denaturată, uneori din neştiinţă, iar uneori din rea voinţă. Noi sîntem convinşi că imaginea Rusiei peste hotare este minimalizată, ea nu corespunde situaţiei reale din ţara noastră şi noi vom schimba acestă situaţie la modul cel mai hotărît”.
„În viziunea mea orice putere constă în oameni, - a spus Kontantin Kosacev. – Pentru stat, propriii cetăţeni constituie o putere dură, ei fac tot ce pot pentru ţara lor. Iar cetăţenii altori state, care simpatizează altă ţară şi care văd propriul interes în dezvoltarea relaţiilor cu această ţară, constituie pentru orice stat puterea lui blîndă.
De exemplu, în SUA puterea blîndă o constituie nu atît filmele de la Hollywood, cît oamenii, care au privit aceste filme şi s-au gîndit că acesta este propriul lor interes, că ar dori să trăiască la fel. Pentru mine un exemplu al puterii blînde sînt oamenii care încep să lucreze, din propriile convingeri, subliniez – nu pentru altă ţară, acesta ar fi deja regimul coloanei a cincea, - dar încep să lucreze în folosul relaţiilor ţării sale cu acel stat, care este un potenţial partener al acesteia.
Însă, deseori, oamenii nu se hotărăsc nici măcar să ridice capul, deoarece lor li se impune prin mass media o altă tendinţă – să aibă faţă de Rusia, sau o atitudine proastă, sau niciun fel de atitudine, o atitudine bună – e imposbilă. O resursă colosală a puterii blînde este faptul ca oamenii aceştia să-şi recapete încrederea în sine. Nu racolarea, nu agitaţia, dar posibilitatea de a se a uzi unii pe alţii, ca ei să nu să se mai simtă nişte mărginiţi, care au rămas în afara trendului”.
Universul rusesc
- Auditoriul nostru este ceea ce noi numim universul rusesc, - a menţionat Konstantin Kosaciov. – Dar noi îl percepem mult mai larg. Desigur, compatrioţii noştri vor fi nucleul universului rus, iar noi ne bazăm pe ei. Al doilea nivel îl constituie oamenii care posedă limba rusă, au învăţat în ţara noastră, au familii mixte, afaceri comune, pe care ceva îi leagă de Rusia. Al treilea nivel – oamenii care se interesează de Rusia, profesorii de limbă rusă, de istorie, de literatură, analiştii – toţi cei care se specializează în cunoaşterea Rusiei, care au o atitudine specială faţă de ea. Aceştia sînt partenerii noştri. Dar mai este un nivel, cel mai larg – oamenii care astăzi sînt indiferenţi faţă de ţara noastră, dar cărora putem să le trezim interesul faţă de Rusia.
Scopul Agenţiei Rossotrudnicestvo este de a le trezi oamenilor un profound interes faţă de Rusia, să realizeze proiecte comune cu ţara noastră. Un asemenea program deja este implementat de Agenţie. Acesta este un program prezidenţial de vizite pentru tinerii lideri de peste hotare. Anul acesta, în cadrul programului vor participa o mie de tineri din toată lumea, indiferent de nivelul de cunoaştere a limbii ruse sau a Rusiei. Important este interesul oamenilor de a veni în ţara noastră şi de a-şi găsi parteneri în cadrul specializării.
Grupele se formează după principiul profesional, de la 5 pînă la 15 oameni, timp de o săptămînă-două ei numaidecît vor vizita Moscova şi un alt subiect al Federaţiei. Acest program funcţionează deja trei ani. Anul acesta, el a atins volumul maxim – o mie de oameni, iar noi sperăm ca acest număr să crească de cîteva ori. Planificăm să iniţiem un program similar pentru activiştii societăţii civile, asociaţii profesionale, indiferent de vîrstă. Credem că vizita în Rusia va constitui pentru ei un stimulent şi o motivaţie suplimentară pentru a continua interacţiunea cu ţara noastră.
Mai este implementat şi un alt program, prevăzut excluiv pentru copiii conaţionalilor. O mie şi jumătate de tineri pe an vizitează ţara noastră în cadrul acestui program, în scopuri cognitive.
Valorile
- Noi vedem perspective foarte evidente de a contrapune valorilor ultraradicale occidentale valorile tradiţionale, pe care Rusia s-a bazat secole şi milenii. Acestea sînt: respectul faţă de familie, faţă de moralitate, egalitatea, tot ceea ce în prezent în Occident se şterge şi este nici pe departe o filă depăşită a Omenirii. Noi vedem reacţia oamenilor la încercările de a schimba legislaţia în mai mult privinţe, de exemplu, privind căsătoriile persoanelor de acelaşi sex, posibilitatea demonstrării simbolurilor religioase în instituţiile de învăţămînt.
Şi acesta nu este doar punctul nostru de vedere, noi primim o sumedenie de mesaje de peste hotare. Apăraţi-vă poziţia, nu cedaţi presiunilor, nu vă aplecaţi măcar voi, ni se spune nouă. Astfel, Rusia devine un punct de sprijin evident pentru milioane de oameni. Noi avem o experienţă unică de multiculturalitate şi multiconfesionalitate – fapt cu care Europa luptă în convulsii, negăsind răspuns la aceste întrebări. Noi avem patru religii tradiţionale, care convieţuesc împreună, interacţionează şi aceasta constituie cea mai mare realizare a omenirii. Noi avem cu ce ne mîndri.
9 mai în Moldova
Rugat să comenteze interdiţia autorităţilor municipale de a sărbători 9 mai în Piaţa Marii Adunări Naţionale, Konsantin Kosaciov a răspuns: „Nu voi da aprecieri acţiunilor autorităţilor. Dar îmi voi exprima convingerea că orice putere trebuie să simtă dispoziţia oamenilor şi să le ofere posibilitatea de a-şi exprima aceste trăiri.
Dacă societatea este divizată, dacă există diferite viziuni, atunci este obligaţia puterii să creeze condiţii ca fiecare dintre aceste poziţii politice, cu excepţia celor extremiste, să poată fi exprimată. Cînd însă se ia ca bază una din poziţii concurente şi este blocată cealaltă – în orice caz aste o eroare a autorităţilor, care ar putea avea consecinţe imprevizibile.
Discuţiile pe această temă continuă şi eu sper că deciziile ce vor fi luate în final nu vor diviza, ci vor consolida societatea moldovenească, chiar dacă decizia va avea mai multe variante. Nu în calitate de funcţionar, dar ca cetăţean, sînt convins că sărbătoarea Victoriei este sărbătoarea noastră comună. Şi pentru Moldova, nu ca un popor luat aparte într-o luptă aparte, dar pentru toţi noi în acastă luptă cu nazismul, această luptă contină să fie actuală, deoarece nazismul încă nu a fost învins. În aceste sens, consolidarea tuturor forţelor sănătoase în această zi pe poziţii anzifasciste, antiextremiste constituie o agendă de consolidare şi trebuie să devină un interes naţional pentru orice stat democratic civilizat”.
*** Notă
La începutul lunii iunie 2013, preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin a aprobat alocarea a circa 10 milioane de ruble pentru îmbunătăţirea imaginii Rusiei peste hotare. Agenţia Rossotrudnicesvo are sarcina de a valorifica aceste mijloace. Se prevede că Rossotrudnicestvo va avea funcţii similare cu cele ale agenţiei americane USAID şi va coordona din partea Rusiei proiecte ce vor contribui la dezvoltarea internaţională.
Irina Astahova