Judecătoriile specializate: a fi sau a nu fi?

sâmbătă, 19 aprilie 2014, 16:45
Foto: vimeocdn.com
Dorin Dulghieru

La cîţiva ani de la lichidarea judecătoriilor specialiuzate, în Moldova se vorbeşte din nou despre revenirea acestora în sistemul judecătoresc. Opiniile experţilor s-au împărţit: unii consideră că această idee are perspectivă, în timp ce alţii sînt convinşi că este suficientă specializarea slujitorilor Femidei după anumite categorii de dosare.

Judecătoriile economice specializare au apărut în Moldova în 1996, înlocuind Arbitrajul de Stat. Peste 15 ani, acestea, de facto, au fost lichidate, pe motiv că erau pepiniere ale corupţiei în sistemul judecătoresc. Majoritatea patrimoniului şi încăpărilor judecătoriilor economice au fost transmise Curţii Apel Chişinău.

Astăzi, despre aceste instanţe ne aminteşte doar Judecătoria comercială de circumscripţie, care continuă să existe sub o nouă denumire şi într-un nou format – cu competenţe minime şi perspective foarte clar stabilite de lichidare totală. În competenţa judecătoriilor de jurisdicţie comună au fost atribuite majoritatea litigiilor economice, inclusiv dosarele privind declararea falimentului.

O parte dintre judecătorii specializaţi şi-au continuat activitatea în alte instanţe, iar o parte au preferat să părăsească sistemul. Pe mulţi dintre cei care au refuzat să plece singuri, au fost demişi voluntar-obligatoriu. Şi sînt demişi pînă în prezent. Anul acesta, fără funcţii în judecătoria comercială de circumscripţie au rămas încă cîţiva judecători, care, din varii motive, au fot nevoiţi să-şi înceteze activitatea.

În pofida reputaţiei proaste şi acuzaţiilor permanente de corupţie, slujitorii Femidei pleacă în aşa-zisa „demisie onorabilă”, pentru care sînt valabile toate facilităţile, compensaţiile şi alte bonusuri băneşti. Judecătorul demis astfel îşi păstrează titlul de magistrat, apartenenţa la corpul judecătoresc şi garanţiile de imunitate personală.

Astăzi, autorităţile preferă să nu-şi amintească că lihcidarea judecătoriilor speciaizare şi renovarea sitemului judecătoresc a costat o sumă frumuşică de bani. Şi este vorba nu doar de bonusurile sociale solide, achitate judecătorilor demişi. Multor foşti judecători specializaţi, care au acceptat să ocupe funcţii în instanţe inferioare, li s-a păstrat salariul majorat pe o anumită perioadă, li s-au compensat cheltuielile pentru transfer şi alte pierderi financiare.

Majoritatea experţilor sînt de părerea că această reorganizare a adus mai multe neajunsuri decăt momente pozitive. În calitate de argumente de bază era invocată curăţirea corpului judecătoresc de judecători necinstiţi. Însă autorităţile au suficiente pîrghii pentru a se debarasa de aceştia şi fără lichidarea unor sau altor instanţe. E altă problemă că aceste pîrghii sînt aplicate selectiv şi sînt utilizate, mai degrabă, ca mijloc de a scăpa de judecătorii incomozi, decît de cei corupţi care strică imaginea justiţiei.

„Din cauza lichidării judecătoriilor economice au apărut multe dificultăţi, atît la întreprinderi, cît şi la instanţele de jurisdicţie comună, - comentează surse din cadrul Uniunii avocaţilor din Moldova. – În primul rînd, s-a înrăutăţit calitatea examinării litigilior comerciale, deoarece majoritatea acestor dosare au un specific aparte.

S-a majorat considerabil şi sarcina judecătorilor, mai ales în judecătoriile din Chişinău, unde sînt concentrate o mulţime de astfel de cauze. Astăzi, ei sînt supraîncărcaţi cu dosare civile, locative, funciare, de muncă, administrative, penale şi altele.

În majoritatea ţărilor străine, sistemele juridice merg pe calea creării judecătoriilor specializate, ce examinează nu doar dosare economice sau administrative, dar şi de muncă, fiscale şi alte categorii de litigii. În 2004, tribunalele comerciale au fost create în mai multe oraşe din România, ca un instrument de sporire a încrederii din partea întreprinzătorilor locali şi străini.

Asemenea instanţte judecătoreşti specializare cu diverse competenţe funcţionează în Canada, Germania, Belgia, Suedia, în majoritatea ţărilor din Europa de Est şi CSI. De ce Moldova nu ar utiliza această experienţă progresistă de peste hotare?

Scenariul cu judecătoriile economice nu prevedea lichidarea instanţelor economice ca atare. Legea cu privire la sistemul judiciar în actuala redacţie premite crearea unor judecătorii pentru anumite categorii de dosare, iar în instanţele judiciare pot funcţiona şi colegii speciale sau complete de judecată”.

Totodată, surse din cadrul Curţii Supreme de Justiţie neagă faptul că modificările competenţelor instanţelor judecătoreşti au avut consecinţe negative. “Procesul de adaptare a judecătoriilor pentru examinarea noilor categorii de dosare a durat o anumită perioadă de timp, dar nu s-a creat un haos fără precedent, prognozat de apărătorii judecătoriilor economice. Calitatea şi eficienţa justiţiei nu au avut de suferit”.

Reprezentanţii Asociaţiei lichidatorilor şi administratorilor ALARM, pe lîngă care activează Arbitrajul internaţional, propune introducerea specializării nu doar pe dosare economice, dar şi pe cele civile, penale, administrative şi litigii de muncă. În opinia conducerii organizaţiei, acest fapt va conduce la sporirea calităţii şi operativităţii justiţiei, va face ţara mai atractivă pentru investitori.

Apropo, o asemenea posibilitate a fost examinată la elaborarea şi adoptarea actualului Cod al muncii din Moldova. În proiectul documentului chiar era un capitol aparte, dedicat judecătoriilor specializare de muncă. Această idee era promovată activ de organizaţiile sindicale, însă acestea nu au reuşit să convingă Parlamentul de actualitatea acestei abordări.

„Eu aş aminti desre necesitatea divizării judecătoriilor specializare şi specializarea judecătoriilor, - menţionează judecătorul Curţii Constituţonale Igor Dolea. – În multe ţări, în instanţele judecătoreşti sînt create anume colegii specializare, ce examinează anumite litigii specifice, de exemplu, cazurile cu implicarea minorilor, infracţiunile militare etc. O asemenea variantă, în opinia mea, ar fi destul de acceptabil şi pentru Moldova. Ea nu doar este rentabilă din punct de vedere economic, deoarece necesită mai puţine cheltuieli financiare, dar şi simplifică interacţiunea dintre judecători, sporeşte operativitatea examinării litigiilor”.

În opinia fostului judecător moldovean la Curea Europeană a Drepturilor Omului Stanislav Pavlovschi, specializarea judecătorilor în instanţele de nivel primar ar putea fi o direcţie a actualei reforme a sectorului judiciar, cu condiţia atestării prealabile a locurilor de muncă şi optimizarea judecătorilor.

„În Moldova pînă în prezent sînt instanţe, unde unui judecător îi revin 800 de dosare pe an, în timp ce în altele întreg completul de judecată nu examinează atîtea dosare, - spune Pavlovschi. Sarcina judecătorilor este neuniformă, iar instanţele judecătoreşti, ce examinează un număr nesemnificativ de dosare, ar trebui incluse în judecătoriile interraionale.

Din contul rezervelor judecătoreşti eliberate pot fi formate judecătorii pentru dosarele minorilor, judecătorii de familie, judecătorii pentru crime organizate şi acte de corupţie. Însă acest pas trebuie precedat de o analiză a necesităţilor societăţii moldoveneşti şi a sistemului judiciar. Or, crearea judecătoriilor specializate necesită schimbări serioase în legislaţie, pregătirea specialiştilor, crearea unei anumite structuri de organizare”.

Surse din cadrul Ministerului Justiţiei ne-au relatat că în reforma acestui sector accentul se pune pe specializarea judecătorilor şi pe o abordare mai obiectivă faţă de aprecierea periodică a activităţii lor. Subiectul creării judecătoriilor specializare deocamdată nu este examinat la minister, deşi nici nu se consideră total închis.

“În cadrul reformei se preconizează aprofundarea specializării judecătorilor, - spune viceministrul Justiţiei Vladimir Grosu. – În primul rănd, aceasta se referă la examinarea dosarelor, în care figurează copiii, aflaţi în conflict cu legea. Atenţia faţă de această problemă trebuie sporită de trei ori, ţinănd cont de faptul că în prezent, din anumite motive, se atestă o majorare bruscă a criminalităţii juvenile. Judecătorii care examinează cauzele în care figurează minorii vor trebui să aibă cunoştinţe în domeniul psihologiei şi pedagogiei, chiar dacă la şedinţa de judecată vor fi prezenţi şi specialiştii respectivi”.