Foto: noi.md |
La ultima ședință a Consiliului Municipal au fost introduse modificări la hotărîrea din 2008, care trebuie să facă ordine în domeniul construcțiilor ilegale în oraș. Membrii comisiei CMC, creată în 2012 pentru studierea problemei construțiilor neautorizate, au ajuns la concluzia că "epicentrul fărădelegilor și corupției se află în direcțiile primăriei, responsabile de eliberarea documentației funciare și de construcție".
Potrivit consilierului municipal din partea PCRM, Victor Gurău, principala problmă constă în faptul că direcția arhitectură, relații funciare și urbanism, precum și viceprimarul au obținut în 2008 posibilitatea de a aproba direct planurile zonale și detaliate ale orașului. Respectiv, funcționarii au obținut posibilitatea de a schimba fără impedimente destinația terenurilor, limitele lor etc., fapt ce a condus la haos.
De aceea consilierii au modificat un punct din decizia lor din 2008, iar acum toate planurile zonale și detaliate ale capitalei vor fi aprobate de consiliu. Iar certificatul pentru construcție va fi eliberat de către direcția arhitectură în conformitate cu planurile aprobate de consiliu. Totodată, timp de 60 de zile, arhitectul șef al orașului trebuie să prezinte propria viziune asupra soluționării problemelor în politica de urbanism, precum și noul regulament în construcții.
Antreprenorii în impas?
Cînd apare o construcție controversată și poporul cere răspuns la întrbarea cine a autorizat-o, toți fug de resposabilitate: se dovedește că nimeni nu este vinovat. Toți găsesc explicații: țineți minte, ca la Raikin - la înterbarea “cine a confecționat constumul” răspuns nu-i. Și se începe: aveți pretenții față de nasturi? Nu, sînt cusuți bine - nu poți să-i rupi etc. Dar ACESTA nu poate fi purtat.
În 2007, Consiliul Municipal a adoptat planul urbanistic, care a stabilit strategia de dezvoltare a orașului pe 25 de ani. Vom mai accentua încă o dată că planul general este strategia de dezvoltare a orașului, iar soluțiile detaliate pentru teritorii concrete constituie etapa următoare. Se presupunea că timp de doi ani vor fi elaborate și aprobate planurile urbanistice detaliate zonale și locale. Însă primarul general Dorin Chirtoacă a început să promoveze o altă politică. În lupta cu trecutul sovietic, liberalii au transformat Chișinăul într-un oraș cu anexe urîte și construcții separate.
Consilieii afirmă că astăzi, funcționarii reglementează construcția, reieșind din interesele antreprenorilor. Și dacă cuiva îi place terenul, el se adresează la primărie și obține dreptul de construcție a obiectului fără a respecta planul urbanistic. Funcționarii "europeni" cu perspectivă, care au venit la direcția arhitectură, relații funciare și urbanism, foarte repede au înțeles că astăzi se poate face abstracție de planurile zonale. Zistă la funcționarii locali o șmecherie - sî tergiverseze intenționat procesul. În ce scop? În planuri torulr este clar stabilit: destinația terenului, ce zonă de construcție și unde se află, rezidențială, de agrement sau de afaceri. Acesta este un document public, iar orice locuitori îl poate vedera și întreba în ce bază construiți aici locuințe dacă zona este destinată pentru parc sau pentru un obiect sportiv?
De aceea, pentru unii funționari este mai simplu ca lucrurile să fie neclare, iar faptul, că nu există deocamdată un plan general aprobat, le convine. Ei lucreazî nu în baza planului general, dar rup din bucăți mici de teren și, prin proiectul planului local detaliat, încearcă să scoată din el un număr maxim de metri pătrați. Aceștia pot fi desenați cum doriți, înlocuind terenurile destinate pentru construcția spitalelor și grădinițielor, pentru terenturi sportive cu terenuri ăentru construcția locuințelor ș curțile - în locuri pentru oficiie, zonele verzi - cu terenuri pentru construcția restaurantelor, centrelor de agrement etc.
Cu atît mai mult că și legislația este loială față de acest aspect. Niciun document nu prevede termene concrete pentru elaborarea acestor planuri, toate poartă doar un caracter de recomandare.
Astăzi, consilierii au decis să sisteze practica aprobîrii planurilor zonale și locale detaliate fără autorizația Consiliului Municipal. Acum, toate aceste planuri vor putea fi aprobate doar după decizia Consiliului, dar nu doar prin semnăturile viceprimarului și arhitectului-șef al orașului. Respectiv, și certificatele de urbanism vor fi eliberate în baza planurilor aprobate de Consiliul Municipal. Așa că în cazul vreunul litigiu privind o construcție neautorizază răspunsul va putea fi cerut nu doar de la funcționarii primăriei, dar și de la aleșii locali.
Arhitectul-șef interimar Ion Carpov a declarat că direcția nu este ămpotriva acestor modificări. Arhitectul-șef al orașului a recunoscut faptul că pînă astăzi nu a fost aprobat niciun plan zonal în municipiu, din simpla cauzî că ele nu au fost elaborate. Pentru a le elabora este nevoie mai întîi să fie corectat planul general. Iar asta costă scump.
Arhitecții afirmă că, astăzi, toate eforturile sînt concentrate pentru corectarea celor mai serioase erori în planul general. Despre acest fapt nu se vorbește oficial, însă mulți cunosc problema așa-ziselor "linii roșii", mai ales în centrul orașului. Autorii proiectului planificării și estimării "liniilor roșii" nu pot să le modifice de sinestătător, fără corectura planului general și aprobarea acestei corecturi de Consiliul Municipal. Cu alte cuvinte, pentru ca Chișnăul să aibă planuri zonale trebuie soluționate o mulțime de probleme.
Pentru a-i determina pe funcționar să soluționete toate aceste probleme mai repede, consilirii PCRM Valerii Pavlov a propus includerea în hotătîre a unui punct, potrivit căruia va fi stabilit un moratoriu la eliberarea documentației de urbanism, inclusiv pentru construcția mansardelor, pînă cînd nu vor fi aprobate planurile zonale și locale detaliate, cu consultarea obligatorie a populației. Consilierul consideră că acest fapt nu va avea impact negativ asupra ramurii, "deoarece în ultimul timp, au fost eliberate atîtea autorzații încît va fi nevoie de cel puțin cinci pentru a se calrifica cu ele".
Însă propunerea comuniștilor nu va fi susținută de celelalte fracțiuni. În opinia consilierului PLDM Ghenadii Onișcenko, această hotărîre este una foarte periculoasă care va paraliza domeniul construcțiilor din capitală.
În final, aleșii locali i-au acordat arhitectului-șef 60 de zile pentru elaborarea unei noi politici de urbanism în Chișinău, iar după aceasta vor decide ce pași să întreprindă mai departe.
În special, consilierii urmemează să decidă cum să procedeze în cazurile cînd construcțiile în Chișinău se efectuează contrar documentelor, ce au putere legală. Cum să procedeze dacă un obiect nou va fi mai înalt sau va avea o suprafață mai mare decît este prevîzut în planul zonal și planul de proiectare.
Consilierii au înlocuit noțiunile
Pe de o parte, consilierii adoptă modificări, ce ar trebui să facă ordine în domeniul construcțiilor neautorizate. Pe de altă parte, sînt anunțate principiile unei "noi" abordări fa'ă de transparența soluționării problemelor funciare în capitală. Iar în paralel, în Consiliu sînt strecurate decizii care nu sînt percepute univoc de societate.
Însă nu toți știu ce s-a ales din veceul public din parcul de pe str. Bănulescu Bodoni, nu departe de monumentul lui :etefan cel Mare. Conform aceleiași scheme, promițînd să tranforme veceul vechi în unul decent, agentul economic s-a pricopsit cu un imobil foarte bun în centrul capitalei, în zona verde.
Apropo, în această decizie a consiliului, la sfîrșitul documentului, s-a pierdut fraza despre faptul că veceul va fi reparat din mijloace proprii, precum și va fi construită și o mansardă...
Al doilea proiect, care trezește întrebări darea unui teren în arendă pe 30 de ani, în cadrul licitației funciare, pentru construcția unei biserici în zona parcului pe str. Trandafirilor. Se vorbește că de pentru această "licitație" deja este un proiect concret. Costul 0,4322 ha de teren în parc este estimat la 600 mii lei. Acum pe acest sector cresc arțari și salcîmi.