Foto: facebook.com |
Pe parcursul ultimii luni, Vladimir Filat a plecat de două ori să se întîlnească cu Traian Băsescu. Prima dată, pe 5 aprilie, cînd timp de două ore a purtat negocieri cu preşedintele României la Palatul Cotroceni. Apoi, pe 15 mai. „Discuţia s-a axat pe problemele securităţii regionale, situaţia economică şi dezvoltarea relaţiilor bilaterale”, se arată în comunicatul oficial al PLDM.
În urma acestor întrevederi, a avut loc o apropiere politică dintre Filat şi Băsescu. Liderul PLDM l-a numit pe preşedintele României „un prieten adevărat al Moldovei”, deşi acum jumătate de an, tot el l-a criticat dur pentru ideea „proiectului naţional” al unirii României şi Moldovei şi spunea că acesta pune în pericol integrarea europeană a RM.
Iar Traian Băsescu, pe 16 aprilie (a doua zi după întrevederea cu Filat), participînd la o emisiune online a unui portal, a declarat că la alegerile parlamentare din Moldova din toamna aceasta, îi va susţine pe liberal-democraţii, conduşi de Vladimir Filat şi pe liberalii lui Mihai Ghimpu. Asta în pofida faptului că Ghimpu şi Filat se află într-o confrutnare adîncă.
A doua etapă a confruntării?
Deja de jumătate de an, Vladimir Filat se străduie energic să „iasă din umbră”, să ridice ratingul electoral al PLDM şi să-şi restabilească poziţiile. Parţial, el a reuşit: potrivit ultimului sondaj al opiniei publice, desfăşurat de Asociaţia Sociologilor şi demografilor, PLDM a acumulat 19,2%. Barometrul Opiniei Publice din aprilie le oferea liberal-democraţilor 14,5%, iar un an în urmă, în timpul crizei guvernamentale, acest indicator constituia 12,6%.
Însă adversarii nu dorm: împotriva lui Filat şi partidul lui este desfăşurat un adevărat război informaţional de amploare. În opinia unuia dintre analiştii politici, acum, împotriva liderului PLDM lucrează, cel puţin 10 partide politice, apropiate de comunişti şi democraţi: „Acestea sînt atît formaţiunile politice de dreapta – Partidul Liberal al lui Mihai Ghimpu, PNL –ul Vitaliei Pavlicenco, „Acţiunea Democratică” a lui Mihai Godea. Cît şi partidele de stînga: Şelin şi PSDM, PCRM-2 a lui Ruslan Popa, „Partidul Nostru” al lui Renato Usatîi.
Este desfăşurat un război nu doar împotriva liderului PLRM, dar şi împotriva partidului în general, fiind folosiţi, inclusiv, adversarii lui Filat din interiorul partidului. În context, este de neglijat şi aspiraţia unor influenţi lideri democraţi de a prelua controlul asupra structurilor de stat, controlate în prezent, potrivit algoritmului, de PLDM. Una dintre aceste structuri este MAI. Acum o lună, a apărut informaţia că Iurie Leancă şi majoritatea fracţiunii PLDM ar fi cerut demisia lui Dorin Recean: 20 de deputaţi s-au adresat către Vladimir Filat cu o cerere în scris de a-l demite pe Recean. Acesta a refuzat categoric, fapt ce a generat o nemulţumire în rîndul colegilor săi de partid.
Pînă în prezent, fracţiunea PLDM a negat categoric existenţa acestei cereri. Însă săptămîna curentă, mai multe publicaţii, apropiate democraţilor, au difuzat o imagine cu cererea scanată, semnată de 21 de deputaţi PLDM, cu solicitarea de a efectua un control financiar-economic la Ministerul Afacerilor Interne. „Solicităm iniţiarea unui control al tuturor lucărirlor, serviciilor şi valorilor materiale, achitate din mijloacele bugetului, precum şi din contul granturilor şi mijloacelor alocate pentru proiecte din august 2012 (adică, din momentul numirii în funcţie a lui Recean – n.r.) pînă în prezent. Solicităm, în măsura posibilităţilor, să fie efectuată o analiză comparativă a plăţilor, efectuate de MAI şi a preţurilor aproximative de piaţă pentru aceste mărfuri/servicii”, se arată în document. Acum, reieşind din răspunsul primit, este pregătit un raport final în baza rezultatelor controlului.
Urma americană
Politologul Bogdan Ţîrdea consideră că în spatele apropierii dintre Vladimir Filat şi Traian Băsescu s-ar afla SUA: în condiţiile unei presiuni masive din partea democraţilor şi comuniştilor, precum şi a nemulţumirii crescînde în interiorul partidului, Vladimir Filat (pentru a nu pierde nucleul electoratului) a fost nevoit să caute urgent o „acoperire” politică. Şi a găsit-o în persoana SUA.
Washingtonul a pariat pe Filat, deoarece PLDM este cel mai mare partid pro-occidental din Moldova, care stă ferm pe poziţii pro-europene. Iar statutul de „om al americanilor” îi permite lui Vladimir Filat să joace rolul de prima vioară în „Coaliţia de Guvernare Proeuropeană”. Drept că pentru a obţine „acoperirea” Washingtonului, spune Bogdan Ţîrdea, liderul PLDM a fost nevoit să-şi însăprească ritorica politicii externe:
- Acum, între Washington şi Moscova se desfăşoară o confruntare principală. De fapt are loc un răboi rece. Şi SUA cer de la partenerii săi politici să se determine cu cine sînt. Filat deja a ales. Dacă nu ar fi existat acest război, atunci Vladimir Filat ar fi continuat să joace rolul de statalist, de lider preocupat de viitorul ţării. Şi ar fi vorbit despre necesitatea de a avea relaţii bune şi cu Occidentul, şi cu Estul. Însă în virtutea necesităţii politice şi a circumstanţelor, Filat a trecut în tabăra anti-rusească. De aici şi toată această ritorică despre faptul că Moscova nu ne va îngenunchea, că Rusia trebuie să le spună mulţumesc moldovenilor pentru dezvoltarea ei economică, că în Moldova trebuie demascaţi agenţii FSB etc.
Aceste declaraţii anti-ruseşti sînt aclamate la Washington, fapt demonstrat de actualul turneu politic al lui Vladimir Filat în Statele Unite (19-25 mai). „Pentru noi este foarte important să ne menţinem pe agenda priorităţilor SUA”, a scris recent liderul PLDM pe reţelele de socializare. Pînă la alegeri, pentru Vladimir Filat aceste cuvinte devin practic un credo politic: pentru el este extrem de important să rămînă în lista politicienilor prioritari al Washingtonului.
Eu – ţie, tu – mie
Dacă Vladimir Filat abia acum şi-a confirmat statutul de „om al americanilor”, atunci preşedintele României Traian Băsescu se consideră demult un politician pro-american. Anume pe timpul lui Băsescu, în ţară au apărut bazele miltare americane, iar România a devenit singura ţară europeană, care a oferit o bază militară pentru desfăşurarea scutului american antirachetă PRO şi anume pe timpul preşedintelui Băsescu, ţara s-a pomenit în centrul scandalului în jurul închisorilor secrete ale SUA. Este clar de ce Washingtonul pe timpuri s-a pronunţat categoric împotriva moţiunii de cenzură înaintată lui Băsescu.
Însă statutul de „om al Washingtonului” implică nu doar anumite drepturi şi privilwgii, dar şi obligaţii. „Cred că Traian Băsescu a primit de la Statele Unite indicaţii să-l susţină în Moldova pe Vladimir Filat şi partidul lui. Deşi Partidul Democrat Liberal din România (PDL), ce se consideră a fi formaţiunea lui Băsescu, a tins întotdeauna către Partidul Liberal al lui Mihai Ghimpu”, consideră Bogdan Ţîrdea.
Totodată, PDL este membru al Partidului Popular European, din care face parte şi PLDM. Pe aceste două direcţii, este convins politologul, asupra lui Băsescu au fost făcute presiuni, fiindu-i recomandat să „prietenească” cu Filat. De aceea, în ajunul alegerilor parlamentare din Moldova, Traian Băsescu şi partidele lui, vor trebui să-l susţină şi pe Vladimir Filat cu PLDM (potrivit indicaţiilor de sus), şi pe Mihai Ghimpu cu PL (la chemarea sufletului). Deşi Ghimpu şi Filat se află într-o confruntare adîncă. Inclusiv din cauza încercării liderului PLDM de a distruge Partidul Liberal cu ajutorul liberal-reformatorilor. Însă în România, toamna aceasta tot vor avea loc alegeri – prezidenţiale, la începutul lunii noiembrie. Întrebarea este pe cine va susţine PLDM şi pentru cine va agita tacit cetăţenii RM, ce deţin paşapoarte româneşti? Pe de o parte, prietenia bruscă cu Băsescu. Pe de alta – relaţiile destul de productive cu premierul Victor Ponta, care spre deosebire de cele 100 de milioane de euroe efemere, promise de Băsescu, a acordat Chişinăului 21,1 mil. euro pentru devzoltarea instituţiilor preşcolare şi continuă să acorde ajutor real.
Traian Băsescu nu mai poate participa la alegerile prezidenţiale, însă Partidul lui Democrat Liberal cu siguranţă îşi va înainta candidatul său la postul de preşedinte, pe care îl va promova actualul şef al statuliu român. Inclusiv printre alegătorii moldoveni. Victor Ponta, de asemenea, nu are de gînd să participe la cursa prezidenţială. Însă el va face agitaţie pentru un anumit candidat – nu contează dacă acesta va fi un candidat unic al coaliţiei de guvernare sau al social-democraţilor. De partea cui va fi PLDM?
„Cred că alegerea PLDM în această situaţie va influenţa foarte mult opinia americanilor”, consideră Bogdan Ţîrdea.