Andrian Candu: vice-spicher, vicepremier, președinte?

miercuri, 16 iulie 2014, 14:40
Foto: noi.md
Xenia Florea

Miercuri, la ședința comisiei parlamentare economie, industrie, buget și finanțe, noul vicepremier și ministru al Economiei, Andrian Candu urmează să prezinte raportul privind relațiile comercial-economice cu Federația Rusă. Asta, desigur, dacă nu va trimite vreun adjunct de-al său.

Așa proceda deseori predecesorul său – Valeriu Lazăr, care în ultimii ani nu venea niciodată la ședințele comisiei buget și finanțe, în pofida solicitărilor insistente ale deputaților. Însă Andrian Candu le-a promis foștilor colegi ”o deschidere totală”.

Iar în timpul apropiat, noul ministru al Economiei intenționează să plece la Moscova: să discute cu colegii ruși perspectivele relațiilor comercial-economice bilaterale, în contextul creării în Moldova a zonei de liber schimb cu Uniunea Europeană.

La investirea sa în funcție, Andrian Candu a anunțat drept principală prioritate aplicarea calitativă a prevederilor Acordului de liber schimb cu UE și un dialog cu Federația Rusă la un nou nivel. Analiștii economici numesc în glumă aceste promisiuni drept ”evidente-neverosimile”.

Mai ales pe fonul întețirii nemulțumirilor (intenționate?) ale Moscovei – ba de decizia de interzicere a difuzării în Moldova a unor posturi rusești, ba de decizia de a rula în cinematografe filme doar în limba originalului cu dublarea în limba de stat (în presa rusă acest lucru este calificat drept interzicerea filmelor în limba rusă). Și a intențiilor FR de a exclude Moldova din Acordul de liber schimb în CSI, sau de a introduce restricții la exportul moldovenesc.

Experții nu exclud faptul că în timpul deplasării la Moscova (dacă aceasta va avea loc), Andrian Candu va încerca să-i propună părții ruse o ofertă avantajoasă (de exemplu, cu activele de stat).

În casa democraților totul s-a amestecat …

Din momentul rocadei de cadre la Ministerul Economiei s-au scurs deja două săptămîni, iar în cercurile politice toți ghicesc – de ce Partidul Democrat l-a schimbat pe Lazăr cu Candu cu cinci luni înaintea alegerilor. Mai ales în ajunul unei toamne ”fierbinți”, cînd o zonă de liber schimb (cu Uniunea Europeană) va fi deschisă, iar alta (cu CSI) s-ar putea închide. Plus la toate, mai trebuie negociată și prelungirea contractului de livrare a gazelor cu ”Gazprom”-ul.

Puțini cine cred în versiunea oficială: ”aceasta a fost decizia personală a lui Valeriu Lazăr, care încă un an în urmă a scris cerere de demisie, dar deoarece a fost implicat în negocierile privind Acordul de Asociere cu UE, ce include și acordul de liber schimb, a amînat această decizie pînă la ratificarea documentului”.

Prea încordat era Valeriu Lazăr la conferința de presă după ședința Biroului permanent al PDM din 2 iulie. Și prea insistent le demonstra celor prezenți că 20 de ani de activitate în cadrul Ministerului Economiei e prea obositor, că nici un fel de divergențe în interiorul partidului nu au existat și nici nu există, că fiecare persoană are nevoie de schimbări, și că e ”foarte firesc să schimbi ceva o dată la cinci ani”.

Au fost înaintate mai multe versiuni pentru ce le-au trebuit democraților aceste schimbări. Majoritatea dintre ele au tentă electorală. Mai ales că decizia privind candidatura lui Candu și plecarea lui Lazăr a fost adoptată de PDM în cadrul ședinței, unde prima chestiune pe ordinea de zi era pregătirea Partidului Democrat de campania electorală.

VERSIUNEA NR.1: ”Candu - viitorul premier”. Politologul Bogdan Țîrdea nu exclude faptul că după alegeri, în timpul negocierilor privind crearea noii coaliții, conducerea Partidului Democrat îl va promova insistent pe Andrian Candu la funcția de premier.

Anume din acest motiv el a fost transferat din Parlament la Guvern – pentru a-l scoate din umbră înaintea alegerilor. De aceea, în următoarele luni (septembrie-octombrie) noul ministru al Economiei ar putea veni cu un șir de inițiative răsunătoare sau să obțină anumite succese. De exemplu (de ce nu?), pe direcția estică.

Potrivit altei versiuni, liderul real al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc după alegeri îl va promova pe Andrian Candu nu la postul de premier, ci la cel de președinte al țării. Actualul șef de stat Nicolae Timofti este o persoană în etate și ar putea pleca din funcție înainte de termen. De exemplu, pe motive de sănătate.

VERSIUNEA NR.2 ”Epurarea în ajunul alegerilor”. Potrivit acestei ipoteze, Valeriu Lazăr este o continuare a campaniei partidelor de guvernămînt de epurare a rîndurilor de funcționari, care sunt percepuți negativ în societate.

Valeriu Lazăr a devenit al treilea ministru demis în acest an din guvernul Leancă. Pînă la el, au fost scoși din funcție miniștrii înaintați de PLR – ministrul Apărării Vitalie Marinuța și ministrul Mediului Gheorghe Șalaru, numele cărora au fost implicate în scandaluri.

Mulți asociază numele lui Valeriu Lazăr cu controversata decizie privind concesionarea pe 49 de ani a Aeroportului Internațional Chișinău și pierderea controlului statului asupra Băncii de Economii.

Însuși Valeriu Lazăr, după anunțarea deciziei privind demisia, a rugat să nu ”tulbure apele” în ajunul alegerilor și ca numele lui să nu fie legat de această bancă. ”Cineva a dezinformat intenționat presa, pentru a denatura adevăratul motiv al plecării mele. Cineva încearcă să facă legătură cu Banca de Economii, însă acest lucru este ridicol. Ce atribuție are Ministerul Economiei și eu personal față de BEM? Acolo alte ministere au influențat situația și toți știu că acestea nu au legătură cu Partidul Democrat. Și acest cineva încearcă acum să se spele, îndreptînd toată atenția asupra mea”, a declarat fostul ministru al Economiei într-un interviu pentru o agenție de presă.

Desigur, decizia privind Banca de Economii a fost luată nu de Valeriu Lazăr sau alți miniștri, dar la un nivel mai ”înalt”. Însă în vara anului 2013, cînd era vorba despre majorarea capitalului statutar al Băncii de Economii cu 82 mil. lei, despre aprobarea renunțării statului la procurarea cotei sale legitime de 56,13% din această sumă și păstrarea doar a pachetului de blocare de 33,3%, documentul de autorizare a acestor acțiuni a fost semnat de vice-directorul Agenției Proprietății Publice, Angela Susanu. Iar această instituție este subordonată direct Ministerului Economiei.

VERSIUNEA NR.3: ”Pentru ca Lazăr să nu stea în fața ochilor”. Conform acestei versiuni, are legătură Valeriu Lazăr cu istoria BEM sau nu, oponenții politici, într-un fel sau altul, oricum vor începe în ajunul alegerilor să speculeze cu situația la Banca de Economii. Liberal-reformatorii deja se ocupă cu aceasta, chemînd recent Consiliul Superior al Magistraturii să verifice legalitatea acțiunilor judecătorilor, care au ignorat examinarea tranzacției privind darea în concesiune a Aeroportului de la Chișinău.

În această situației, Partidului Democrat nu-i convine ca Valeriu Lazăr, numele căruia este legat de aceste scandaluri, să rămînă în ajunul alegerilor în Guvern, sau chiar în general în PDM.

De aceea, ocupînd, după demisia de la Ministerul Economiei, postul de președinte al Camerei de Comerț și Industrie a EM, Valeriu Lazăr a declarat că deoarece CCI este un organ apolitic, el va ieși din Partidul Democrat, unde în prezent ocupă postul de vicepreședinte.

VERSIUNEA NR.4: ”Accelerarea procesului de privatizare a proprietății publice”. Adepții acestei versiuni consideră că ”Plahotniuc l-a plasat în Ministerul Economiei pe Candu (ruda sa) în locul lui Lazăr, pentru a accelera procesul de privatizare a întreprinderilor, rămase în proprietatea statului și a pune mîna pe ceea ce nu a fost încă furat”.

VERSIUNEA NR.5: ”Conflictul în PDM”. Potrivit unuia dintre foștii funcționari din guvern, potrivit acestei ipoteze, Valeriu Lazăr s-a răzvrătit. ”El a înțeles că a fost înșelat cu Banca de Economii și cu aeroportul și a decis să-și ia revanșa cu ”Moldtelecom”-ul, însă i s-a indicat rapid că nu face să se bage acolo”, a declarat interlocutorul nostru.

O altă variantă a acestei versiuni: Partidul Democrat este curățit de adepții lui Marian Lupu, care este ținut departe de pretențiile la tron.

Evoluția viziunilor lui Andrian Candu

Noul ministru al Economiei Andrian Candu are studii juridice și economice. El a absolvit facultatea de drept a Universității ”Babeș-Bolyai” de la Cluj-Napoca, iar peste zece ani a intrat la Universitatea de economie și business-administrare de la Viena. A activat în calitate de consultant superior în comisia parlamentară politică externă, de manager în departamentul consulting fiscal și juridic al companiei ”PricewaterhouseCoopers Moldova”, a fost directorul executiv al ÎM "Isimbardi International" Ltd. Moldova, avocat în companiile "Compudava" și "Aric".

În 2010, a devenit director general al SRL "Prime Management" și director general al Asociației Oamenilor de Afaceri din Moldova. Este membru al Consiliului de directori al Asociației Investitorilor Străini și al Camerei Americane de Comerț în RM.

Fiind manager la ”PricewaterhouseCoopers Moldova” (în 2007), Andrian Candu, din numele companiei a venit cu un șir de inițiative fiscale răsunătoare. De exemplu, el propunea trecerea de la trei cote ale impozitului pe venit pentru persoanele fizice la o cotă, unică pentru toți, rambursarea TVA pentru investițiile semnificative, revizuirea modului de transferare a pierderilor fiscale în contul viitor, perfecționarea consecințele fiscale pentru angajator ale asigurării cu hrană gratuită a angajaților. Și le indica insistent autorităților asupra instabilității fiscale din Moldova.

”Codul Fiscal din 1998 a fost modificat de aproape 100 de ori. În condițiile unor schimbări permanente este greu de planificat afacerea, fapt ce are un impact negativ asupra investițiilor pe termen lung”, se arată în raportul lui în cadrul unei Conferințe fiscale, organizate de ”PricewaterhouseCoopers Moldova”, în octombrie 2007.

Însă, ajungînd în Parlament, Andrian Candu a uitat imediat despre ideile sale inovatoare în domeniu fiscal și s-a specializat în scrierea proiectelor cu destinație ”politică” (cel mai des împreună cu alți deputați) și jucînd rolul de portavoce politică a PDM.

Printre cele mai proeminente mesaje: amenințarea de a introduce impozitarea bisericii, dacă aceasta nu-și va anula decizia privind excomunicarea deputaților și miniștrilor, care au promovat și adoptat Legea privind egalitatea șanselor. Duelul verbal cu atașatul de presă a premierului de atunci Vladimir Filat: Candu se interesa din ce mijloace premierul își organizează zborurile și de ce fondul de rezervă al Guvernului este cheltuit, în mare parte, în taină.

Scrisoarea Conducerii Uniunii Europene cu solicitarea de restricționa intrarea în UE a liderilor partidelor, care ”promovează în Moldova o politică agresivă, îndreptată împotriva Uniuni Europene”, însoțită de lista corespunzătoare. Confruntarea lui cu întreprinzătorul Veaceslav Platon în cadrul audierilor în comisia buget și finanțe privind situația la ”Victoriabank”. Platon atunci i-a recomandat lui Candu ”să nu-și facă griji, deoarece nimeni nu va afla despre cine este vorba și cum au avut loc alegerile în Consiliul de Administrație a ”Victoriabank”. 

Totodată, în calitatea sa de vicepreședinte al Parlamentului, Andrian Candu a condus grupul de lucru pentru reformarea procuraturii și ajustarea proiectului Conceptului de reformare. Și iată acum intenționează să implementeze în practică prevederile Acordului de Liber Schimb cu Uniunea Europeană și să „depună eforturi maxime în relațiile cu partea rusă”.