Victimele embargoului şi-au anunţat condiţiile

miercuri, 23 iulie 2014, 17:22
Foto: noi.md
Olga MARCENCO

Marţi, premierul Iurie Leancă a prezidat o şedinţă închisă cu producătorii agricoli, exportatorii şi transportatorii, care s-au pomenit într-o situaţie complicată în urma embargoului impus de Rusia la fructe, legume, precum şi conserve din fructe şi legume. Însă părţile nu au ajuns la un compromis. Guvernul speră în ajutorul Uniunii Europene, iar participanţii profesionişti de pe piaţă vorbesc despre măsuri urgente, care le-ar permite să se menţină, pe care funcţionarii deocamdată nu intenţionează să le aplice.

Producătorii şi exportatorii au propus guvernului trei măsuri urgente de bază, care ar putea amortiza acţiunea embargoului rus.

În primul rînd, introducerea amînării la plata creditelor. Această practică nu este una nou, guvernul a apelat la asemenea măsură în 2006, în ramura vinicolă. Însă în domeniul agriculturii, guvernul nu se hotărăşte să facă acest pas.

În al doilea rînd, de a restabili ordinea în domeniul achiziţiilor publice. Astăzi, tenderele la livrarea producţiei pentru instituţiile de stat sunt cîştigate de doar cîteva companii moldoveneşti. Şi nu e vorba de producţia necalitativă, dar de faptul că acest domeniu este corupt. La concursuri cîştigă, în special, companii din Ucraina.

Acum cînd ţara vecină se află în aceeaşi situaţie ca şi noi, în ceea ce priveşte exportul pe piaţa rusă, situaţia în domeniul achiziţiilor de stat s-ar putea înrăutăţi. Însă nici aici Guvernul nu promite nimic.

În cel de-al treilea rînd, trebuie desfăşurate în regim de urgenţă negocieri cu distribuitorii marilor reţele comerciale, pentru ca pe rafturile magazinelor şi supermarketurilor produsele moldoveneşti să fie prezente în proporţie de 50%. Funcţionarii au promis să examineze variantele posibile.

Exportatorii mai spun că după adoptarea acestor măsuri de urgenţă ei vor avea nevoie de un sprijin al guvernului pentru reorientarea lor pe ale pieţe. În special, de exemplu, au nevoie de un program complex de compensare a cheltuielilor de marketing pentru participarea la expoziţii.

Companiile moldovene participă la două-trei expoziţii pe an, se plîng exportatorii. De exemplu, anul trecut, la cea mai mare expoziţie din domeniul industriei alimentare „Anuga” dub Germania, din 7 mii de participanţi doar o companie a reprezentat Moldova. Despre ce promovare pe pieţele europene poate fi vorba?

Autorităţile promit să soluţioneze problema pînă pe 1 septembrie

Iurie Leancă a declarat că autorităţile moldoveneşti contează în primul rînd pe ajutorul Uniunii Europene. „Timp de 3-5 zile noi ne vom strădui să găsim o soluţie, pentru a stabili cum stimulăm exportul, cum asigurăm accesul pe piaţa europeană, pînă cînd nu vor fi stabilite cotele conform Acordului de Liber Schimb. Moldova negociază cu Uniunea Europeană posibilitatea implementării Acordului de Liber Schimb RM-UE din 1 septembrie 2014.

Iniţial, Moldova intenţiona să pună în aplicare Acordul din 1 octombrie, însă acum, ţinînd cont de embargoul impus de Rusia la livrarea producţiei pomi-legumicole, ar putea face acest lucru de pe 1 septembrie, pentru a putea exporta mai devreme în baza cotelor existente. Aplicarea în regim temporar a Acordului va permite Moldovei să beneficieze de cotele pentru mere, prune şi struguri.

De asemenea, în calitate de soluţie noi vedem majorarea volumului producţiei procesate pentru sucuri, gemuri şi dulceaţă”.

Însă participanţii profesionişti pe piaţă susţin că reorientarea spre alte pieţe este un proces îndelungat. Iar în lipsa pieţelor de desfacere, este puţin probabil că producătorii vor majora
volumul producţiei procesate. De aceea, fermierii, producătorii şi transportatorii sunt în panică şi vorbesc despre pierderi de milioane.

Iurie Leancă a declarat că primul pas al guvernul este decizia de alocare a 20 mil. lei pentru achiziţia de către stat a fructelor pentru şcoli, grădiniţe şi armată. Însă pentru participanţii profesionişti pe piaţă aceasta este doar o picătură. Aceşti bani vor fi suficienţi pentru aproximativ cinci mii tone de mere, în timp ce aşteaptă o roadă de circa 200 mii de tone, nemaivorbind de celelalte produse.

Ministerul Agriculturii menţionează pierderi preliminare de 100 mil. dolari. Într-un interviu, ministrul Agriculturii Vasile Bumacov a declarat că dacă va fi interzisă toată producţia, atunci pierderile vor depăşi 150 milioane de dolari. Potrivit lui, Moldova ar trebui să acţioneze Rusia în Arbitrajul Internaţional, însă „asemenea acţiuni necesită timp şi nu vor soluţiona problema creată. Adresarea la Arbitrajul OMC ar putea dura de la doi pînă la cinci ani”.

Răspunzînd la întrebările jurnaliştilor dacă Moldova va expedia un demers la OMC, Iurie Leancă a spus că dacă Rusia va introduce bariere tarifare la producţia moldovenească, atunci asemenea posibilitate există. Deocamdată, este vorba despre bariere netarifare. A fost creat un grup de lucru, care va examina aspectele juridice ale problemei. Iar o soluţie ar putea fi găsită pînă pe 1 septembrie.

În timp ce Guvernul caută soluţii, Ministerul Agriculturii încearcă obţină credite de la partenerii străini pentru achitarea compensaţiilor fermierilor.

UE va dubla cotele

Comisarul european pentru sănătate şi protecţia drepturilor consumatorilor Tonio Borg, care a vizitat ţara noastră la începutul săptămînii curente, a declarat în cadrul întrevederii cu premierul moldovean că începînd cu toamna anului 2014, Uniunea Europeană va dubla importul fructelor şi legumelor din Moldova.

Comisarul a menţionat că în viitorul apropiat Moldova, probabil, va putea livra ouă şi carne pe piaţa europeană. Singura condiţie este respectarea standardelor de calitate. Tonio Borg susţine că Moldova va obţine un sprijin financiar din partea UE pentru asigurarea calităţii produselor moldoveneşti. „Anul acesta va fi efectuată o inspecţia. Nu este secret că Guvernul Moldova este foarte interesat în exportul cărnii de pui şi a ouălor. Dacă aceste controale vor satisface cerinţele pieţei europene, atunci noi vom începe examinarea acestei probleme din punct de vedere ştiinţific, deoarece precum ştiţi noi nu adoptăm decizii politice în ceea ce ţine de siguranţa alimentelor. Cineva poate face acest lucru, însă nu noi”.

Preşedintele României Traian Băsescu a declarat că Uniunea Europeană va dubla cotele la exportul fără taxe ea vinurilor şi merelor moldoveneşti pe piaţa Europei Centrale şi de Est. Totodată, el a menţionat că ţările occidentale nu vor procura masiv fructe şi legume din Moldova. Însă în opinia lui, acest fapt este suficient.

El a spus că va încerca să-i convingă pe partenerii europeni să ajute Moldova, în cadrul summit-ului de la Varşovia a şefilor de stat din ţările din Europa Centrală şi de Est. Totodată, el a menţionat că ţările occidentale nu vor procura masiv fructe şi legume din Moldova, dar îşi pot oferi capacităţile de depozitare.

„România şi Polonia trebuie să găsească o soluţie pînă în toamna aceasta privind depozitarea producţiei moldoveneşti. Deoarece anume lipsa depozitelor este una dintre principalele probleme ale fermierilor moldoveni”.

Embargoul ar putea lovi şi în transportatorii de mărfuri

Embargoul impus de Rusia ar putea afecta şi alte ramuri. În special, transportatorii de mărfuri deja se află într-o situaţie dificilă. Majoritatea fructelor şi legumelor erau transportate în Rusia, iar acum transportatorii stau, deoarece contractele au fost întrerupte.

Reprezentanţii Asociaţiei Internaţionale a Transportatorilor Auto din Moldova (AITA) deja calculează pierderile. De la începutul anului, volumul transporturilor de fructe proaspete şi ala a scăzut cu 10%, iar în viitor pierderile vor fi şi mai mari. În prima jumătate a anului trecut au fost efectuate 100 de curse, iar în anul curent – doar 40. Astăzi, doar o pătrime din camioane activează. Anularea fiecărei curse costă cel puţin trei mii de dolari. Anul trecut, transportatorii au efectuat 12,5 mii de curse, dintre care 11 mii – în Rusia.

Transportatorii de mărfuri au menţionat că pentru ei este actuală problema creditelor. Majoritatea camioanelor au fost procurate în leasing de către proprietarii companiilor. De aceea, amînarea plăţii creditelor pentru ei ar fi foarte actuală în această situaţie dificilă.