Testarea Chișinăului sau duplicitatea vizitei lui Dmitri Rogozin

marți, 12 august 2014, 14:53
Foto: topnews.ru
Xenia Florea

Cercurile politice au intrat în forfotă: la Tiraspol vine iarăși „marele și strașnicul” Dmitri Rogozin. Probabil, cel mai așteptat politician rus în Republica Moldova. Rogozin este venerat în taină, dar și temut – pentru că este direct și lipsit de tact diplomatic. Utilizatorul activ al rețelelor sociale Rogozin își trimite oponenți și îi pune la loc printr-o anumită eleganță grosolană.

De data aceasta, vicepremierul Federației Ruse (el este și co-președintele comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare economică, el este și reprezentantul special al președintelui FR în Transnistria) vrea să marcheze la Tiraspol 70 de ani de la încheierea operațiunii Iași-Chișinău.

Reacția Chișinăului la intenția lui Rogozin de a veni în regiunea din stînga Nistrului este simptomatică. De data aceasta se revoltă doar „analiști” ce nu răspund de nimic și politicienii radicali, care anterior au cereau declararea lui Rogozin persona non grata.

În condițiile embargoului rusesc, a agravării situației sociale interne și impulsionării activității partidelor pro-ruse, partidele puterii au adoptat, prevăzător o poziție de contemplare.

Surse de la Ministerul Economiei, ce se supune PDM, ne-au declarat că pe Dmitri Rogozin nimeni nu l-a invitat oficial în Moldova (scrisoarea cu propunerea de a desfășura ședința comisiei interguvernamentale încă nu a fost expediată la Moscova), însă dacă el se pregătește să vină, atunci de ce să nu fie discutate și problemele actuale.

Surse din cadrul Ministerului de Externe, aflat sub controlul PLDM, ne-au declarat rece: „Deoarece nu există nicio informație oficială privind preconizata vizită a domnului Rogozin la Tiraspol, atunci noi nici nu vom comenta nimic. O’Key?”

Vin spre Dvs.

Despre intenția sa de a vizita Transnistria la sfîrșitul lunii august Dmitri Rogozin a anunțat într-un interviu pentru publicația „Izvestia”.

„Intenționez să vizitez Tiraspolul pe 24 august, să particip la sărbătoare, însă înțeleg că nu va fi ușor să ajung acolo, deoarece mă aștept ca degrabă voi ajunge pe listele cu sancțiuni ale Ucrainei. Să zbor deasupra ei nu pot, ar putea impune avionul să aterizeze, să fac un cerc prin Bulgaria și România tot nu e ușor. Dar voi inventa eu ceva”, a declarat el.

În interviul menționat Rogozin a comunicat că a primit o propunere din partea co-președintelui moldovean al comisiei interguvernamentale bilaterale de a se întîlni pentru „a discuta relațiile comerciale în urma sancțiunilor”.

Vizita anterioară în regiune a reprezentantului special rus este demn de ecranizare la Hollywood a unui film de acțiune și în multe privințe a determinat caracterul ulterior al relațiilor moldo-ruse.

În ajunul vizitei lui Rogozin la Tiraspol în luna mai 2014, partea moldovenească a avertizat în legătură cu inoportunitatea acestei vizite. Chișinăul era îngrijorat nu atît de programul planificat (participarea Rogozin la parada militară la Tiraspol pe 9 mai), cît de punctele neanunțate ale vizitei. În special, de intenția activiștilor Uniunii Comunităților Ruse de a transmite în Rusia prin intermediul lui Rogozin a 30 mii de semnături ale locuitorilor regiunii pentru alipirea nerecunoscutei RMN la Federația Rusă.

Însă Dmitri Rogozin a ignorat poziția Chișinăului și a venit, totuși, în Transnistria. Vizita funcționarului rus atunci s-a transformat într-un mare scandal. La revenire, România, la cererea SUA (așa a scris Rogozin pe contul său de Twitter), și-a închis spațiul aerian pentru avionul lui. Ucraina la fel nu a permis accesul avionului cu delegația rusă: el a fost impus să revină în Moldova escortat de două avioane ucrainene MIG-29.

La Chișinău bordul rusesc a fost percheziționat de forțele speciale moldovenești – acestea au verificat nava, au inventariat și sechestrat cutiile cu semnăturile transnistrenilor pentru aderarea la Rusia. „Reprezentanții Ambasadei FR și eu nu am fost lăsați să asistăm la verificarea și inventarierea bagajului delegației. Cutiile cu semnături au fost duse într-o direcție necunoscută”, a scris ulterior pe Twitter asistentul lui Dmitri Rogozin, Loskutov. Însuși Dmitri Rogozin, între timp, se deplasa spre Moscova cu o rută regulată și a sosit acolo înaintea delegației oficiale.

Guvernul FR a avut o reacție dură la acest incident. „Acțiunile neprietenoase ale autorităților moldovene împotriva delegației guvernamentale ruse, condusă de vicepremierul Dmitri Rogozin se vor răsfrînge asupra relațiilor economice dintre Moscova și Chișinău”, a declarat atunci președintele guvernului rus Dmitri Medvedev.

„Este alegerea lor. În cele din urmă, ei periodic ne roagă ceva. Despre ce, o știu cu toții – ba ajută aici, ba dincolo. Noi vom lua în calcul acest episod în legătură cu relațiile economice cu Republica Moldova”, a adăugat premierul rus. Ce impact au avut aceste acțiuni (împreună cu alte „erori” ale Chișinăului) s-a văzut peste două luni.

Odată cu închiderea pieței ruse, partidele puterii se confruntă cu mari probleme interne în ajunul alegerilor.

Despre musca din pânza de păianjen

Actuala vizită a lui Dmitri Rogozin în regiune este o provocare vădită și, într-un fel, un test pentru Chișinău.

Pe de o parte, partea moldoveană se pare că bate în aceeași ușă și solicită o întrevedere pentru soluționarea problemelor comercial-economice și reluarea exporturilor producției agricole pe piața rusă. Păi, iată, Rogozin este nu doar reprezentantul special al președintelui Federației Ruse în Transnistria, dar și co-președintele comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare comercial-economică. Luați-l călduț și așezați-l la masa de negocieri.

Dacă reacția Chișinăului la preconizata vizită a funcționarului rus în Transnistria va fi dură , sau și mai rău, va fi o demonstrație de forță, la fel ca în cadrul vizitei anterioare a lui Rogozin în regiune, atunci în fața negociatorilor moldoveni se vor închide toate ușile la Moscova. Iar înainte mai sunt negocierile privind livrarea gazelor.

În decembrie expiră termenul acordului prelungit pentru acest an pentru livrare a gazului rusesc în Moldova și tranzitul acestuia în Europa. Partea rusă ar putea să dea deînțeles că nu o interesează prelungirea contractului și să stabilească prețuri europene pentru Moldova.

Pe de altă parte, vizita lui Rogozin la Tiraspol, în condițiile actualei situații geopolitice, este o demonstrație a susținerii incontestabile de către Rusia a nerecunoscutei republici. Mai ales în condițiile unei escaladări mai mult decît suspecte, în ultima perioadă, a tensiunii în jurul RMN.

Rogozin le-a promis deja transnistrenilor că nu îi va lăsa de izbeliște, că nerecunoscuta RMN va repeta soarta Crimeii, în cazul apariției unei amenințări fizice pentru locuitorii regiunii.

În cadrul actualei vizite la Tiraspol, reprezentantul special al președintelui FR ar putea aminti despre paralelele dintre Transnistria și Crimeea și cum a evoluat situația de pe peninsula Crimeea. „În Crimeea, - a declarat el în mai – a apărut pericolul asupra securității locuitorilor, de aceea Crimeea s-a răsculat. Și de aceea președintele a adoptat decizia istorică privind unificarea Crimeii cu Rusia”.

La Tiraspol (dacă va ajunge acolo, desigur), Dmitri Rogozin cu siguranță va face un șir de declarații dure în legătură cu situația actuală. Și dacă Chișinăul va păstra tăcerea în aceste condiții, acest lucru ar putea să nu placă protectorilor lui. Mai ales SUA.

Zugzwang total pentru partea moldovenească. În aceste condiții, Chișinăul, care și așa este lipsit de eleganță diplomatică și manevrare diplomatică bine gîndită, practic nu va mai putea oscila între cei doi jucători politici mondiali.

Astfel, singura speranță este că Rogozin a glumit și nu are de gînd să vină la Tiraspol. Sau nu va putea ajunge acolo: dacă Ucraina și România din nou își vor închide spațiile aeriene pentru el. Drept că, în urma incidentelor anterioare, vicepremierul rus a amenințat să vină în Transnistria la bordul unui avion de luptă supersonic TU-160.