Foto: elldor.info |
Reprezentanții Republicii Moldova la reuniunea au expus măsurile luate de Chișinău pentru a asigura un proces de reformare a sistemului de apărare și securitate al țării, pentru a consolida capacitatea de a răspunde rapid la noile provocări, consolidarea controlului democratic asupra forțelor armate și perfecționarea cadrului juridic existent.
S-a discutat, de asemenea, posibilitatea ca Republica Moldova să obțină asistență de la NATO pentru a promova reforma sistemului de apărare și securitate. Reprezentanții țărilor membre NATO au susținut cursul Moldovei de "integrare europeană", și-au exprimat sprijinul pentru suveranitatea și "integritatea ei teritorială". Reprezentanții Alianței Nord-Atlantice de asemenea, s-au pronunțat pentru consolidarea cooperării cu Republica Moldova în domenii de interes reciproc, inclusiv în ceea ce privește participarea țării la operațiunile conduse de NATO.
Potrivit REGNUM, Guvernul Republicii Moldova la 2 octombrie a aprobat decizia de a trimite un contingent de militari moldoveni pentru participarea la operațiunile NATO în Kosovo. Costurile anuale pentru acestă misiune se ridică la 923 000 $. Potrivit documentului, contingentul de militari moldoveni va fi format din 33 de persoane, inclusiv șapte geniști și un ofițer de stat major. La 10 octombrie Secretarul General al NATO Anders Fogh Rasmussen a anunțat că NATO a aprobat participarea contingentului militar moldovenesc în Kosovo. Potrivit lui, aceasta este prima dată cînd Republica Moldova, care este din 2004 membru al " Parteneriatului pentru Pace", "va aduce o contribuție eficientă la operațiune sub auspiciile Alianței ."