Alegeri în Moldova: cum să votăm și unde să ne plîngem

sâmbătă, 29 noiembrie 2014, 11:00
 Foto: newsmoldova.md
Victor Surugiu

Pe parcursul ultimilor ani, în legislația electorală au fost introduse multe modificări, a fost modificat și modul de reglementare din partea Comisiei Electorale Centrale. Ce reguli sînt valabile pentru actualul scrutin din 30 noiembrie citiți pe portalul NOI.md.

Buletinele și listele alegătorilor

Alegerile parlamentare se desfășoară pe o singură circumscripție națională, în care vor fi aleși 101 deputați. În anul 2013, deputații au majorat pragul electoral pentru partide și blocuri electorale. Pentru accede acum în parlament, formațiunile politice trebuie să obțină cel puțin 6% din voturile valabile. Pragul electoral pentru candidații independenți constituie două procente.

Pentru actualele alegeri au fost tipărite 3 112 460 de buletine de vot. Pe partea stîngă a buletinului se află logoul formațiunii politice sau a candidatului independent, iar în partea dreaptă – locul unde alegătorii vor trebui să aplice ștampila „Votat”. Denumirile concurenților electorali sînt scrise cu majuscule.

Anul acesta, în premieră vor fi testate buletinele speciale pentru persoanele cu deficiențe ale vederii. Dacă anterior în cabina de vot ei erau însoțiți de un asistent, acum ei își vor putea exprima singuri votul. Plicul-șablon va fi utilizat la 56 de secții de votare din țară și la o secție de votare de peste hotare.

Listele alegătorilor sînt create de primării, pe fiecare secție de votare aparte și includ toți cetățenii cu drept de vot, care la momentul întocmirii listei locuiau pe teritoriul acesteia. Alegătorul poate fi inclus doar într-o listă electorală și doar la o secție. Marți a expirat termenul în care se putea contesta neincluderea sau excluderea din listă, precum și inexactitățile.

Fiecare cetățean poate verifica informația din lista electorală a alegătorilor pe site-ul CEC: verifica.cec.md. După introducerea codului de identificare, apar inițialele, anul nașterii, locul de trai, precum și adresa, telefonul și numărul secției de votare.

Cine poate și cine NU poate vota

În Registrul de stat al alegătorilor astăzi sînt înregistrați 3 226 446 de cetățeni cu drept de vot. Dintre aceștia, 184 de mii de persoane au primit pentru prima dată dreptul de a vota.

Pe parcursul ultimei perioade, Parlamentul a adoptat un șir de amendamente la Codul electoral și alte documente legislative. Unele restricții au fost stabilite de CEC în cadrul ultimelor ședințe. Acestea se referă la cîteva sute de mii de alegători.

Astfel, nu pot vota deținătorii pașapoartelor sovietice, al căror termen de valabilitate a expirat pe 1 septembrie. Aproape 20 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova mai dețin documente de identitate eliberate de organele URSS. Însă la una dintre ultimele sale ședințe, CEC a respins modificarea ce viza includerea unui rînd privind documentele de model sovietic în lista respectivă.

Nu au fost adoptate nici unele propuneri despre accesul la vot al cetățenilor cu documentele de identitate expirate. Cetățeanul cu pașaportul străin cu termenul de valabilitate expirat nu va primi buletin de vot. Totodată, potrivit deciziei CEC, alegătorul are dreptul să voteze în baza buletinului de identitate cu termenul expirat.

În unele cazuri participarea la vot va fi posibilă după vizitarea birourilor de evidență și documentare a populației ale ÎS „Registru”. În perioada 25-30 noiembrie, aici vor fi eliberate gratuit buletine de identitate provizorii pentru cetățenii ale căror documente sînt nevalabile. Acest lucru se referă în primul rînd la deținătorii de pașapoarte sovietice și la persoanele ale căror documente au fost pierdute sau furate, precum și la cele care anterior nu au avut documente de identitate.

Dacă solicitantul este înregistrat în Registrul de stat al populației, buletinul de identitate provizoriu i se va elibera în regim simplificat – după stabilirea identității și statutului juridic, fără obligația de a prezenta documente privind starea civilă. Asemenea documente vor fi eliberate și în ziua alegerilor, pe 30 noiembrie, între orele 7.00 și 21.00. Buletinele provizorii sînt eliberate imediat după solicitare.

Persoanele care nu au un domiciliu permanent sau temporar sau înregistrare trebuie să vină la secția de votare de pe adresa ultimului domiciliu. Potrivit CEC, în Moldova sînt circa 90 de mii de astfel de persoane. Acestea vor fi introduse în listele suplimentare și vor fi obligate să semneze o declarație pe proprie răspundere privind excluderea votului multiplu.


La secția de votare

Potrivit regulamentului CEC, răspunderea pentru respectarea regulilor de organizare și desfășurarea a alegerilor o poartă birourile electorale de circumscripție. Fiecare dintre ele este obligat să prezinte informația despre componența lor, locul aflării și modul de comunicare. La intrarea în clădire se afișează inscripții în limba de stat și în limba de comunicare în localitatea dată. În incinta biroului de află membrii acestuia, care trebuie să le ofere cetățenilor explicații și informații despre alegeri.

Scrutinul se va desfășura de la ora 7.00 pînă la ora 21.00, în locuri special amenajate cu mese pentru eliberarea buletinelor de vot, cabine sau camere ce vor asigura taina votului. În acest interval de timp nu se permite închiderea încăperilor destinate votului sau sistarea procesului de votare. Însă în cazul unor dezordini în masă, calamități naturale, alte situații excepționale neprevăzute, se permite sistarea votului pentru cel mult 2 ore, pînă cînd încăperea nu va fi adusă în ordine sau nu va fi găsit un alt loc.

Parlamentul le-a permis secțiilor de votare că prelungească procesul de votare cu pînă la două ore. Decizia este adoptată în cazul formării unei cozi de doritori de vot. Despre acest fapt trebuie informat Consiliul electoral de circumscripție și CEC.

Procesul de vot se anunță deschis după ce la ora 7.00 președintele secției de votare de circumscripție verifică și sigilează urnele, se convinge de prezența listelor electorale, a ștampilelor și buletinelor. Apoi se întocmește un proces verbal în două exemplare, în prezența a cel puțin jumătate din numărul membrilor biroului electoral. Documentul este semnat de toți cei prezenți, iar un exemplar este introdus în urna de vot.

Regulamentul CEC îi obligă pe membrii biroului electoral, pe reprezentanții concurenților tuturor celor împuterniciți să fie prezenți la procedurile de vot să poarte cardurile de reprezentant astfel încît ele să fie vizibile. În incinta secției de votare nu pot fi demonstrate embleme, insigne sau alte simboluri de agitație.

Cetățenii care trăiesc pe teritoriul secției de votare, dar nu au fost incluși în listele de alegători vor fi incluși într-o listă suplimentară la prezentarea documentului ce confirmă acest fapt. În aceeași listă suplimentară vor fi incluși alegătorii cu permise provizorii de vot, care rămîn în secția de votare și sînt anexate la listă.

Votarea în cabină, acasă sau în închisori

Fiecare alegător votează personal. Votarea pentru alte persoane nu este permisă. Buletinul este eliberat doar la prezentarea buletinului de identitate cu fișa de însoțire, iar la primirea lui alegătorul semnează în drept cu numele său. Totodată, pot fi prezentate și buletinul de identitate provizoriu, adeverința de serviciu pentru militarii în termen sau livretul serviciului civil, dacă alegătorul desfășoară serviciul alternativ.

Buletinul de vot este îndeplinit doar în cabina pentru votul secret. Dacă persoana nu poate face acest lucru de sine stătător, atunci ea are dreptul să solicite ajutor, cu excepția membrilor biroului electoral central sau altor persoane abilitate cu dreptul de a fi prezenți la procedurile electorale. Aceste cazuri sînt descrise aparte în raportul biroului.

Dacă alegătorul din greșeală a stricat un buletin, el oricum va putea vota. La solicitarea lui, buletinul este anulat, iar în schimb este eliberat altul. Schimbarea buletinului este posibilă doar o sigură dată, fapt despre care se face o mențiune în procesul verbal și în lista alegătorilor.

Dacă cetățeanul, din motive de sănătate sau din alte motive întemeiate nu poate veni la votare, atunci biroul electoral, la solicitarea lui verbală sau în scris, trimite cel puțin doi membri ai biroului cu urna mobilă și cu toate cele necesare la locul de trai. Cererile pot fi înaintate nu mai tîrziu de ora 15.00, în ziua scrutinului. Vizita la domiciliu este posibilă nu mai tîrziu de ora 20.00, cu condiția returnării urnei mobile pînă la ora 21.00.

Reguli similare sînt aplicate pentru condamnați și pentru majoritatea altor persoane deținute.

Președintele biroului duce evidența tuturor evenimentelor importante ce au avut loc în timpul votării și a numărării voturilor. Orice alegător, ca și membrii biroului sau persoanele acreditate la secția de votare, are dreptul să ceară introducerea comentariilor, plîngerilor și observațiilor într-un document aparte. Acesta este anexat în mod obligatoriu la procesele verbale.

La biroul electoral sînt depuse, de asemenea, cererile privind incorectitudinea listelor electorale, plîngerile privind organizarea sau desfășurarea alegerilor. În baza lor se adoptă hotărîri respective. Totodată, CEC promite o reacție operativă la telefoanele liniei fierbinți: +373 22 233338 (pentru apelurile de peste hotare) și 080008888 (în Moldova).

Particularitățile votului în afara țării

Odată cu lansarea perioadei electorale, reprezentanțele diplomatice și consulatele Moldovei fac publice și înnoiesc listele de alegători. Ei au sarcina de a adopta măsuri pentru informarea cetățenilor Republicii Moldova care se află pe teritoriul țării respective despre locul și ora votării.

Astăzi este aplicat Registrul electronic al alegătorilor, care însă nu este obligatoriu. Această procedură este sistată cu șapte zile pînă la alegeri, iar listele înnoite sînt expediate la Comisia Electorală Centrală.
Dacă cetățeanul nu a reușit sau nu a dorit să treacă înregistrarea electronică, atunci el va trebui să voteze pe liste suplimentare. În acestea este indicat numele, prenumele, data și locul nașterii, ultimul domiciliu în Moldova.

La secțiile de votare din afara Moldovei alegătorul va avea nevoie de pașaportul străin sau carnetul de marinar. El va fi rugat să completeze și să depună o declarație pe proprie răspundere privind excluderea votului multiplu, cu avertizarea despre pedeapsa penală în cazul încălcării declarației.

Este important de știut că membrii biroului amplasat peste hotarele Moldovei nu au dreptul să cerceteze legalitatea aflării alegătorului pe teritoriul statului respectiv. Dimpotrivă, secțiile de votare de circumscripție de peste hotare sînt obligate să contribuie la realizarea de către cetățeni a dreptului de vot.

Ce se întîmplă după închiderea secției de votare

După expirarea timpului rezervat, președintele biroului anunță despre finalizarea votării și ordonă închiderea secției. Apoi începe numărarea voturilor.

Înainte de a deschide urnele de votare, toate ștampilele cu inscripția „Votat” sînt adunate, numărate și transmise președintelui biroului. Buletinele neutilizate, după numărare, sînt anulate prin ștampila „Anulat”, apoi sînt legate și sigilate.

Pînă la deschiderea urnelor sînt verificate plombele. În cazul depistării încălcărilor (deteriorărilor, tentativelor de deschidere a urnei sau scoaterii buletinelor) este perfectat un proces verbal. Buletinele cu voturile oferite pentru fiecare concurent sînt numărate și legate separat.

Totodată, biroul electoral de circumscripție nu include numărul buletinelor nevalabile în numărul total al voturilor valabil exprimate. Buletinele sînt considerate nevalabile în cazul în care acestea au numere de identificare ale altor secții de votare, sînt de model neaprobat, cu ștampilele „Votat” în cîteva locuri, nu au aceste ștampile, cu denumirile sau numele concurenților electorali înscrise pe buletin, precum și buletinele deformate, murdare, dacă opțiunea alegătorului este greu de identificat.

Deseori se întîlnesc buletine pe care alegătorul aplică ștampila de cîteva ori într-un dreptunghi, în afara lui, pe semnul electoral sau pe simbolul concurentului. Asemenea buletin nu poate fi considerat nevalabil, dacă intenția alegătorului este clară. La apariția îndoielilor privind valabilitatea buletinului, membrii biroului soluționează problema prin vot.

Informația preliminară privind rezultatele numărării voturilor și privind rezultatele alegerilor este introduse într-un formular special, al cărui conținut este transmis imediat, prin telefon, organului superior – Consiliului electoral de circumscripție. Rezultatele sînt acumulate la Comisia Electorală Centrală, care timp de 5 zile anunță rezultatul. Alegerile sînt declarate valabile, dacă la scrutin au participat peste o treime din alegătorii incluși în liste.

Mai departe, în joc intră Curtea Constituțională, unde CEC transmite toate materialele timp de 48 de ore după obținerea rezultatelor alegerilor. Instanța superioară are la dispoziție 10 zile pentru a face concluzia privind corespunderea (sau necorespunderea) alegerilor legislației. Concomitent, Curtea Constituțională recunoaște valabilitatea mandatelor deputaților aleși și confirmă listele candidaților din rezervă.

Termenul de 10 zile poate fi prelungit dacă în judecătorii sînt examinate plîngeri pe marginea alegerilor. CEC dispune publicarea rezultatelor finale ale alegerilor timp de 24 de ore de la obținerea documentelor de la Curtea Constituțională.