O agenție nouă se va ocupa de controlul anti-doping

duminică, 7 decembrie 2014, 11:30
Foto: newsmoldova.md
Victor Surugiu

Moldova deocamdată nu figurează în scandalurile de doping, dar tema utilizării substanțelor stimulatoare în sport pentru țara noastră este destul de actuală. Printre problemele principale – necorespunderea mijloacelor de control cu cerințele valabile în țările europene. Să facă ordine în acest domeniu este chemată Agenția Națională Anti-Doping, creată în noiembrie de Guvern. Un astfel de organ este creat în premieră în Moldova și are competențe extinse – pînă la excluderea din sport pe viață în cazul difuzării sau prescrierea preparatelor de dopaj.

Legea privind prevenirea și combaterea dopajului în sport a întrat în vigoare în ianuarie anul trecut. Printre scopurile lui principale este respectarea principiului fairplay și promovarea modului sănătos de viață. Documentul reglementează problemele serviciilor medicale pentru sportivi, obligațiile structurilor de profil, procedura de control și sancțiunile pentru încălcarea regulilor.

Lansarea activității Agenției Anti-Doping era planificată pentru anul trecut. Însă realizarea acestor prevederi ale noii legi a început abia acum. Guvernul a aprobat regulamentul privind crearea și activitatea a agenției. Aceasta a primit autonomie financiară, însă se află în subordinea Guvernului.

Agenția este condusă de un Consiliul Director din șapte persoane, printre care doi reprezentanți ai Ministerului Tineretului și Sportului, doi membri ai Comitetului Olimpic Național (CON), precum și cîte un expert în domeniul farmacologiei și medicinei sportive. Ultimii doi membri sunt desemnați de către Ministerul Sănătății, iar președintele structurii este aprobat de Guvern.

Din cîteva candidaturi a fost ales Mihail Gurmez, care predă dreptul la Universitatea de Stat din Moldova. El va trebui să elaboreze regulile antidoping, de contracarare a circulației substanțelor stimulatoare, să asigure organizarea și efectuarea controlului doping.

Totodată, noua structură va promova necesitatea respectării principiilor fair-play și să susțină cercetarea fenomenului de consum al dopajului. Agenția este chemată să acorde sprijin organizațiilor sportive și Comitetului Național Olimpic.

„Apariția Agenției Anti-Doping ar putea avea un impact semnificativ asupra piețe produselor alimentare pentru sportivi din Moldova, - menționează unul dintre experții noștri. – Este vorba nu doar despre alimentația specială pentru sportivi, dar și despre suplimentele biologice active, care sunt răspîndite pe larg ca stimulatori naturali pentru organismul uman.

În Moldova, această piață rămîne cu mult în urmă față de cea europeană, deseori la noi sunt aduse produse alimentare noi destinate sportivilor, calitatea și inofensivitatea cărora nu este studiată suficient. Noua agenție a primit pîrghii de influență pentru a influența asupra acestui proces. În competența ei intră: publicarea regulată a listei preparatelor farmaceutice, ce conțin substanțe dumping, admise spre comercializare în Moldova.

Însă una din funcțiile de bază a agenției va fi soluționarea problemelor legate de controlul doping – atît în competiție, cît și în afara competiției. Acesta va fi desfășurat conform planului anual de testare, elaborat în conformitate cu standardele internaționale. Dacă sportivul participă la competiții, atunci el este obligat să se supună cerinței de efectuare a testului.

Noul organ va juca rolul-cheie în procedura de stabilire și îmbunătățire a recordurilor la nivel național. Recordul este recunoscut și înregistrat doar după testarea doping, efectuată imediat după stabilirea recordului”.

Recordul naţional se poate omologa numai în urma testării doping a sportivului în cauză, imediat după înregistrarea acestuia.

În general, controlul doping poate fi efectuat oricînd, fără aviz prealabil, la cea mai apropiată staţie de control doping, la locurile de cazare a sportivului în perioada de pregătire, în toate locurile în care se desfăşoară activităţi fizice şi sportive sau la domiciliul sportivului. Inițiativa poate veni atît din partea agenției, cît și a organizatorilor evenimentelor sportive. Inclusiv de la ministerul de profil, Comitetul Național Olimpic, cluburile sportive naționale, federații sau ligi profesionale.

În cazul în care a fost depistată o încălcare, Agenția este în drept să dispună scoaterea sportivului din competiții. Administrînd preparate interzise, participantul la competiții riscă să fie descalificați, cu toate consecințele de rigoare, inclusiv retragerea medaliilor, punctelor sau premiilor. Cînd regulile sunt încălcate de mai mulți membri ai echipei, este testat întreg grupul de sportivi.

Majoritatea acestor verdicte pot fi contestate la o competiție de apel specială. Sportivii nemulțumiți de rezultatele testelor au dreptul să depună plîngere la Agenția Mondială Anti-Doping sau la Curtea de Arbitraj pentru Sport de la Lausanne.

Termenul de suspendare a sportivului în cazul încălcării regulilor anti-doping, de regulă, depinde de gravitatea acuzațiilor înaintate. Sancțiunile pot fi reduse, standarde și consolidate. Termenul lor variază de la un an pînă la descalificarea pe viață de la competițiile sportive.

Spre exemplu, în cazul depistării în organism a substanțelor interzise sau a refuzului de efectuare testării, dacă sunt la prima încălcare, atunci termenul sancțiunii este de la 1 an pînă la 4 ani. Iar în cazul traficului și prescripției preparatelor dopante, sancțiunea ar putea fi aplicată pe viață chiar și la prima abatere.