Tragedia de la Volnovaha – noi versiuni

sâmbătă, 17 ianuarie 2015, 17:46
Foto: businessmagazin.ro

Noi.md

Duminică, la Paris va avea loc acțiunea “MH17. Volnovakha. Qui sera le suivant?” (“MH17. Volnovaha. Cine e următorul?”). O acțiune similară “Мы все – Волноваха” („Noi toți sîntem Volnovaha”) se va desfășura în aceeași zi la Moscova. Între timp, experții presupun că, la fel ca în cazul avionului Boing 777 al companiei „Malaysia Airlines”, care a fost doborît pe 17 iulie 2014 în regiunea Donețk, o anchetă completă a tragediei de la Volnovaha nu va fi efectuată și fiecare dintre părțile implicate în conflict, precum și forțele ce le susțin, vor utiliza accidentul cu autobuzul de pasageri în propriile interese.

Între timp, sînt avansate tot mai multe versiuni ale tragediei, ce s-a produs, marți, 13 ianuarie, la postul nr.5 de lângă or. Volnovaha pe traseul auto „Slaveansk-Donețk-Mariupol”, în rezultatul căreia, potrivit ultimelor date, au murit 13 locuitori ai regiunii Donețk, iar alți 18 au fost răniți. Inclusiv un angajat al batalionului cu destinație specială și un grănicer.

Kievul a anunțat imediat că lovitura cu rachetă asupra autobuzului cu civili de lângă Volnovaha „a fost efectuată de către combatanții din autoproclamata DNR”. Precum a declarat președintele Ucrainei, Piotr Popoșenko în apelul său video către poporul ucrainean, „aceste decese sînt pe conștiința bandei unificate DNR și LNR și a celor, care stau în spatele ei, care o hrăneșc, o înarmează, o pregătesc și o inspiră la crime sîngeroase”.

Poroșenko a egalat tragedia de la Volnovaha cu actele teroriste de la Paris. „Împușcarea în masă a oamenilor de la Paris și Volnovaha sînt evenimente similare. Lumea civilizată trebuie să se consolideze în lupta cu terorismul”, a declarat el.

Poziția Kievului a fost imediat susținută de către Departamentul de Stat al SUA. Precum a declarat reprezentantul acestei instituții americane Marie Harf, atacurile asupra aeroportului din Donețk și a autobuzului din raionul Volnovaha au fost executate de către „separatiștii, susținuți de Rusia”.

Drept răspuns, vicepremierul FR, Dmitri Rogozin, pe micro-blogul său de pe Twitter a scris că reprezentanții Departamentului de Stat al SUA au pregătit din timp acuzația împotriva combatanților – cu o zi înainte de atacul asupra autobuzului lîngă Volnovaha. Iar MAE rus, în replică la acuzațiile Washingtonului au calificat tragedia de la postul nr.5 drept „încă o crimă a ostașilor ucraineni”.

Despre aceasta a declarat împuternicitul MAE al FR pentru drepturile omului, democrație și supremației legii, Constantin Dolgov. Potrivit lui, în cele întîmplate lîngă Volnovaha este mîna Kievului. „Este o subminare a eforturilor de reglementare pașnică”, a declarat Dolgov, citat de TASS.

Anchetatorii ucraineni au anunțat drept cauză a tragediei de lîngă Volnovaha explozia unui obuz lansat de combatanți din instalația „Grad”. Autoproclamata republică DNR respinge categoric implicarea combatanților în acest incident.

Experții militar spun că dacă lîngă autobuz într-adevăr ar fi explodat un obuz de la instalația „Grad”, atunci caracterul distrugerilor ar fi fost cu totul altul: în acest caz, mașina ar fi fost suspusă unei acțiuni termice puternice, iar din habitaclul autobuzului nu ar fi rămas nimic.

Precum a declarat ministrul adjunct al apărării din autoproclamata DNR, Eduard Basurin, „în imaginile video de la locul tragediei nu au fost depistate părți, rămășițe ale obuzului, care ar fi trebuit să rămînă după explozia lui. Totodată, traiectoria schijelor este îndreptată spre drum, fapt ce este posibil doar în cazul ghidării munițiilor. O asemenea traiectorie a elementelor distructive este caracteristică pentru mina antipersonal de tip MON-50, care se află în cantități mari în dotarea forțelor militare ucrainene”.

Un comentariu similar a făcut într-un interviu pentru postul NTV și fostul șef al Statului Major al Trupelor de Geniu al Forțelor Armate ale FR, general-locotenentul, Alexei Șustov. Potrivit lui, „Grad” nu putea fi din simplul motiv că partea opusă a autobuzului era întreagă, fără deteriorări. De aceea, acolo a fost utilizată doar o mina cu acțiune fragmentară de tip „Mon”.

Deja la mijlocul săptămînii, au început să apară tot mai multe versiuni ale tragediei de lângă Volnovaha. Dmitri Tîmciuk, coordonatorul grupului „Rezistența informațională” (un proiect neguvernamental, principalul scop al căruia este lupta în spațiul informațional cu provocările externe pentru Ucraina în domeniile de bază: militar, economic, energetic, precum și cel al securității informaționale), a presupus că tragedia de lîngă Volnovaha s-a produs din cauza că „combatanții au încercat să stopeze înaintarea forțelor ucrainene în direcția localității Elenovka, unde se aștepta suplimentarea rîndurilor teririștilor”.

Potrivit lui, „teroriștii efectuează o redislocare lîngă Elenovka, pentru a reinstala „linia frontului”, distrusă după dezertarea în masă din partea teroriștilor”.

La rîndul lor, experții ruși consideră că tragedia de lîngă Volnovaha este o provocare a serviciilor speciale ucrainene. Precum a declarat agenției REGNUM, redactorul-șef al revistei „Национальная оборона” („Apărarea Națională”), Igor Korotcenko, „Ucraina a planificat din timp provocarea în scopul discreditării definitive a DNR și LNR în fața comunității internaționale. Se repetă istoria cu Boing-ul malaiezian, doar vă numărul victimelor este mai mic”.

În opinia lui, „nu în zadar, în declarația sa, Poroșenko a trasat o paralelă dintre atacul armat al microbuzului lîngă Volnovaha și actele teroriste de la Paris. Kievul și patronii săi din SUA vor promova acum adoptarea rezoluției în Parlamentul European privind recunoașterea LNR și DNR drept organizații teroriste. În legătură cu șocul în care se află acum societatea franceză și cea europeană, această sarcină este acum mai actuală ca niciodată”.

Politologii ucraineni deja declară că după tragedia de lîngă Volnovaha, Kievului îi va fi mai ușor să promoveze adoptarea unei asemenea rezoluții. Precum a declarat directorul Centrului de analize politice „Penta”, Vladimir Fesenko, tragedia de la Volnovaha va ajuta poporul ucrainean să convingă Occidentul să declare „LNR” și „DNR” drept organizații teroriste. „Astfel, acest fapt va spori tensiunea emoțională dintre părțile implicate în conflict, probabil, vor fi lansate apeluri de sistare a dialogului cu insurgenții”, susține politologul ucrainean.

Kievul deja solicită comunității internaționale să recunoască autoproclamatele LNR și DNR drept organizații teroriste. Piotr Poroșenko a încercat insistent să-i convingă pe deputații Parlamentului European din partea Partidului Popular European, în cadrul întrevederii din 24 iulie trecut.

Liderul ucrainean nici nu și-a ascuns scopul principal: el le-a spus eurodeputaților că „în urma unei asemenea rezoluții, cei care susțin, coordonează, finanțează aceste organizații, ar putea deveni obiect al sancțiunilor internaționale”. Poroșenko a menționat atunci că evenimentele din Estul Ucrainei – „nu sînt o problemă locală”. „Atacul terorist asupra avionului malaiezian doar a confirmat faptul că aceasta este o problemă a securității globale”, a subliniat el, adăugînd că rezoluții similare sînt pregătite în Senatul SUA și parlamentul Australiei.

Însă deputații Parlamentului European atunci nu au putut fi convinși. De data aceasta, spuneau experții la mijlocul săptămînii, Kievul are mai multe șanse de a-și atinge scopul. Mai ales că, precum a comunicat în apelul său video către poporul ucrainean Piotr Poroșenko, după tragedia de lîngă Volnovaha, el a discutat cu președintele Parlamentului European, Martin Schulz și acesta a dat asigurări că intenționează să facă apel către conducerea Uniunii Europene în vederea includerii a așa-ziselor LNR și DNR în lista organizațiilor teroriste.

Însă peste cîteva zile, Kievul a primit însă o lovitură neașteptată în această direcție. SUA, se pare că nu doresc să strice definitiv relațiile cu Rusia. Washingtonul a refuzat oficial să recunoască autoproclamatele LNR și DRN drept organizații teroriste. Precum a declarat vineri, 16 ianuarie, secretarul de presă al Departamentului de Stat al SUA, Mary Harf, DNR și LNR nu sînt organizații teroriste, ci doar „separatiști înarmați foarte periculoși”.

Reprezentantul Departamentului de Stat a mai menționat că Washingtonul nu caută o confruntare cu Rusia și că o privește pe aceasta drept unul dintre partenerii săi principali, inclusiv în lupta cu terorismul.

Parlamentul European, care s-a convocat în ședință joi, de asemenea, nu a vrut să acutizeze relațiile și așa dificile cu Moscova. Potrivit proiectului Rezoluției privind Ucraina, pe care l-au primit deputații, Parlamentul European nu recunoaște DNR și LNR drept organizații teroriste. Documentul conține doar o blamare a actelor teroriste săvîrșite. În rezoluție, de asemenea, se propune introducerea unor sancțiuni mai dure împotriva Rusiei în cazul escaladării conflictului și prelungirea restricțiilor personale împotriva politicienilor ruși, ce respiră în martie curent.

Cine nu ar sta în spatele tragediei de lîngă Volnovaha, Kievul a profitat de aceasta încă într-o privință. A doua zi după atacul asupra autobuzului de pasageri, Piotr Poroșenko a semnat un decret privind o nouă mobilizare – o măsură extrem de nepopulară în Ucraina.

Noua mobilizare va începe pe 20 ianuarie 2015. În cadrul acesteia se preconizează de a încorpora circa 50 de mii de persoane – atît ostași în rezervă, cît și soldați în termen. „Sînt convins că poporul ucrainean va susține această decizie și că mobilizarea se va desfășura cu succes”, a declarat Piotr Poroșenko în apelul său video.