Foto: ipn.md |
Xenia Florea
Comisia electorală centrală a Găgăuziei a eliberat adeverințele primilor candidați înregistrați la funcția de bașcan al autonomiei. Luni, 2 februarie, documentele mult așteptate le-au primit șase pretendenți la postul de bașcan: Irina Vlah, Nicolai Dugoglo, Valerii Ianioglo, Serghei Buzadji, Oleg Garizan și Oleg Kaikî.
Asta înseamnă că pretendenții cu acte în regulă la postul de bașcan își pot începe oficial campania electorală.
Totuși, neoficial, prelucrarea electoratului în autonomie are loc demult. În joc au fost puse toate instrumentele politice, de genul „Pe mine mă susține Vladimir Putin”, și cursa auto, dedicată primei aniversări a referendumului găgăuz privind statutul autonomiei și vectorul politicii externe a țării, și conferirea titlului de „cetățean de onoare” al Comratului unuia dintre potențialii candidați.
Concurenții electorali
Primul tur al alegerilor ordinare ale bașcanului Găgăuziei va avea loc pe 22 martie. Al doilea – pe 5 aprilie.
La sfîrșitul săptămînii trecute, Comisia electorală centrală a autonomiei a aprobat sumele maxime ale cheltuielilor candidaților la funcția de bașcan. Membrii CEC au reieșit din 20 de bani pentru un alegător. În final, s-a calculat că, în cadrul campaniei electorale, candidații vor putea cheltui cel mult cîte 2 mil. lei.
Lista candidaților este lungă. Pe 31 ianuarie, la ședința CEC au fost aprobate nouă candidaturi la postul de bașcan: prim-vicepreședintele Comitetului Executiv al Găgăuziei Valerii Ianioglo (el va figura sub nr.1 în buletinele de vot); șeful administrației de la Ceadîr-Lunga, Serghei Buzadji (nr.2); omul de afaceri Ruslan Garbalî (nr.3); fostul primar al Comratului, care a renunțat recent la funcție, Nicolai Dudoglo (nr.4); directorul întreprinderii „Gagauz-gaz”, Oleg Kaikî (nr.5).
Nr.6 i-a revenit deputatului Parlamentului, fostei comuniste, Irina Vlah; nr.7 – ex-deputatului PCRM, ex-primarului satului Copciac, Oleg Garizan; nr.8 – fostului deputat și membrului Partidului Democrat, ex-procurorului Găgăuziei și vice-procurorului general, Alexandru Stoianoglo; nr.9 – fostului președinte al raionului Vulcănești, Serghei Cernev.
Dar asta nu e toată lista. În total, au fost înregistrați 14 potențiali pretendenți.
Așadar, lista cu semnături la CEC a fost depusă de bașcanul cu numărul 2 al UTA Găgăuz Yeri (1999-2002), Dumitru Croitor, care a decis să sfideze afirmația că ulciorul nu merge de două ori la apă. Totuși, experții consideră că Dumitru Croitor nu are mari șanse să ocupe postul de bașcan. În primul rînd, el a trăit foarte mult timp peste hotare, este rupt de realitatea locală, iar alegătorii au reușit să-l uite deja. În al doilea rînd, Croitor este un adept al valorilor pro-occidentale, fapt ce nu este salutat în Găgăuzia.
„Acești venetici, care, avînd apartament la Chișinău, Moscova sau București, vor veni la fazendă și vor culege roada – oamenii nu-i vor alege”, așa s-a pronunțat despre a doua șansă a lui Dumitru Croitor, actualul bașcan al Găgăuziei, Mihail Formuzal.
Printre posibilii pretendenți la postul de bașcan mai figurează juristul Leonid Decev, care a candidat la alegerile în Adunarea Populară a Găgăuziei în 2012 din partea Partidului Liberal; activistul Leonid Dobrov; deputatul CSI, Sergiu Cimpoieș; șeful direcției dezvoltare economică a Găgăuziei Vitalii Corcciu.
Și deși actuala bancă cu candidați în Găgăuzia nu este completată definitiv, alegerile bașcanului din 2015 deja au intrat în istorie drept cele mai masive. Pînă în prezent, numărul maxim de candidați (6) a fost înregistrat la alegerile bașcanului din 1999.
„Independență” totală
O particularitate a campaniilor electorale din Găgăuzia (și actualele alegeri ale bașcanului nu sînt o excepție) este independența aproape totală a pretendenților la postul de bașcan.
Precum le-a explicat săptămîna trecută jurnaliștilor de la Chișinău, în cadrul clubului de presă „Rezonanța socială”, candidatul la funcția de bașcan, Alexandr Stoianoglo, bașcanii-exponenți ai partidelor prezintă un mare risc pentru Găgăuzia: „Dacă astăzi în autonomie va fi ales un bașcan din partea vreunui partid, atunci acest fapt va pune Găgăuzia împotriva celorlalte partide ale țării. Regiunea și așa este extrem de politizată. Pentru relații stabile cu toate formațiunile politice și cu puterea centrală, autonomia are nevoie de un conducător independent”.
Comentatorii politici, la rîndul lor, spun că particularitatea campaniilor electorale în Găgăuzia a fost întotdeauna atitudinea părtinitoare a electoratului față de candidații din partea partidelor. Dacă examinăm alegerile bașcanului, începînd cu anul 1995, atunci, au avut succes, de regulă, anume candidații independenți. De aceea, fraza „Rog să fiu considerat independent” este aproape obligatorie la înregistrarea la CEC-ul local a candidaților la funcția de bașcan.
Totuși, „independența” falsă a pretendenților nu poate duce în eroare pe nimeni în regiune. Găgăuzia este o formațiune teritorial-administrativă, unde toți se cunosc bine unul cu altul. De aceea, alegătorii locali știu, de exemplu, că candidatul independent la funcția de bașcan Nicolai Dudoglo este omul democraților. El este reprezentantul regional al organizației PDM în UTA Găgăuzia.
Încă în luna aprilie anul trecut, în cadrul forumului organizațiilor teritoriale, Partidul Democrat a anunțat că Nicolai Dudoglo va fi candidatul oficial la funcția de bașcan din partea Partidului Democrat. Însă, deși în plan financiar și instituțional susținerea PDM constituie un mare plus pentru primarul de la Comrat, aceasta este și punctul lui vulnerabil.
În autonomie, PDM nu este privită cu ochi buni: în cadrul alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014, Partidul Democrat a acumulat în Găgăuzia doar 6,4 mii de voturi, sau 10,34%. Totodată, fiind candidatul oficial al PDM, Dudoglo a fost nevoit să mențină linia generală a partidului. Adică să convingă electoratul local, tradițional pro-rusesc, că Uniunea Europeană este un remediu contra tuturor relelor.
După ce a fost înregistrat în calitate de candidat independent, Nicolai Dudoglo le va povesti alegătorilor că a obținut personal susținerea persoanelor de încredere a președinților Rusiei și Turciei și că el mai că a fost binecuvîntat de președintele Rusiei Vladimir Putin.
Ce-i drept, jurnaliștii, prezenți la recentul congres al Mișcării „Novaia Gagauzia”, delegații căruia l-au desemnat unanim pe Dudoglo în calitatea de candidat la funcția de bașcan, spun că în replică la afirmația unui politician moldovean că „Kremlinul îl susține pe Dudoglo”, persoana de încredere a președintelui Rusiei Vladimir Homeriki a declarat evaziv că „Vladimir Vladimirovici Putin susține orice politician rezonabil, care va acționa pentru binele poporului său”. Deci, nu a fost vorba despre nicio susținere.
În pofida dragostei față de Rusia, demonstrată în ultimul timp de Nicolai Dudoglo, și a afirmațiilor sale că el nu este adeptul integrării europene, analiștii politici îl numesc pe fostul primar de Comrat drept politicianul „cel mai pro-european și dependent de Plahotniuc” (despre aceasta a declarat politologul ucrainean Vladimir Korobov). Se mai spune că „în cazul alegerii în funcția de bașcan, Dudoglo va prezenta interesele partidelor pro-europene” (Serghei Lavrenov, doctor în științe politice din Transnistria).
De asemenea, pentru electoratul găgăuz nu este secret că, spre exemplu, businessmanul Ruslan Garbalî (nr.3 în buletinele de vot) este foarte apropiat de Partidul Comuniștilor și de președintele acestuia, Vladimir Voronin. Că fostul bașcan Dumitru Croitor, la actualele alegeri, posibil, va fi susținut neoficial de PLDM.
Oficial, liberal-democrații, în persoana ex-deputatului Piotr Vlah, au anunțat că nu vor susține deschis nici un candidat la postul de bașcan al Găgăuziei.
Nu este secret nici că pe Irina Vlah, care și-a anunțat plecarea de la comuniști, va fi susținută de socialiștii, care se află în culmea popularității. Iar în spatele lui Valeri Ianiogolo și al lui Serghei Buzadji stă actualul bașcan al autonomiei, Mihail Formuzal.
Potrivit sondajelor de opinie publică, Formuzal rămîne a fi cel mai popular politician din Găgăuzia. De aceea, unii experți îl numesc „cardinalul gri” al actualei curse electorale și spun că candidatul, susținut de bașcan, are șanse reale de a deveni noul conducător al autonomiei.
Favoriții și spoilerii
În pofida numărului mare de doritori de a ocupa fotoliul de bașcan, favoriții actualei curse electorale din autonomie sînt considerați trei candidați - Nicolai Dudoglo, Irina Vlah și Valeri Ianioglo.
Cu patru ani în urmă, Nicolai Dudoglo a obținut în primul tur 31,84% din voturi, iar în turul doi a fost devansat de Mihail Formuzat cu doar 2,5%. În spatele lui (deși neoficial) stă Partidul Democrat, care, precum se afirmă, i-a acordat lui Nicolai Dudoglo „un credit financiar nelimitat”. Precum și resursa administrativă puternică a Comratului și controlul asupra radioteleviziunii publice din Găgăuzia, condusă de sora lui Nicolai Dudoglo, Anna Harlamenko. Potrivit vicepreședintelui Consiliului Coordonator al Audiovizualului pe lîngă GRT Nicolai Tucan, în buletinele de știri ale televiziunii publice din Găgăuzia acum predomină candidatul la funcția de bașcan Nicolai Dudoglo.
Dudoglo încearcă să atragă atenția alegătorilor și prin metode netriviale. Săptămîna trecută, de exemplu, lui i-a fost conferit titlul de cetățean de onoare al Comratului – „pentru aportul major în dezvoltarea orașului, pentru crearea unui fundament solid, care a impulsionat dezvoltarea Comratului în toate domeniile și direcțiile, pentru soluționarea problemelor sociale importante și promovarea reformelor sociale”.
Totodată, candidatul la funcția de bașcan a propus crearea pe lîngă șeful autonomiei a unei Bănci populare Găgăuze, acțiunile căruia vor fi deținute de fiecare localitate din regiune. Potrivit portalului Gagauzinfo, mijloacele pentru crearea băncii, care (potrivit autorului ideii) va credita businessul mic și mijlociu din autonomie și să susțină populația, Nicolai Dudoglo are de gînd să le ceară de la „prietenii săi din Moscova și Ankara”.
Ce-i drept, după rezultatele nu chiar reușite în Găgăuzia ale democraților în alegerile parlamentare din 30 noiembrie, au început să circule zvonuri că conducerea PDM s-a dezamăgit în Dudoglo, care a compromis campania electorală a partidului în regiune. Și că conducerea PDM ar examina o „variantă de rezervă”, adică, candidatul alternativ în persoane lui Alexandr Stoianoglo care a părăsit partidul.
Potrivit altei versiuni, Stoianoglo e un spoiler. Adică, candidatul, introdus în primul tur pentru a atrage voturile adversarilor, iar în turul doi să le ofere lui Nicolai Dudoglo.
Însuși Alexandr Stoianoglo respinge categoric aceste versiuni. „Eu am fost întotdeauna un politician independent, care a lucrat asupra imaginii sale și asupra sporirii nivelului profesional. Și eu nu aș schimba pentru nimic în lume aceste realizări pe niște scheme populiste, și cu atît mai mult să fiu în rolul de „aerodrom de rezervă”. Înaintarea candidaturii mele la postul de bașcan a fost decizia mea personală”, a declarat el, vinerea trecută, în cadrul ședinței clubului de presă.
Drept un alt spoiler potențial, ce activează în folosul lui Nicolai Dudoglo este numit și Serghei Cernev. Potrivit „unor surse” ale agenției „Infotag”, Cernev „va ruga” electorarul să voteze pentru deputatul PDM, ex-primarul de Comrat, Nicolai Dudoglo. Pentru Dudoglo, precum se afirmă, ar putea activa Oleg Kaikî și Ruslan Garbalî.
Și favoritul cursei electorale – prim-vicepreședintele Comitetului Executiv al Găgăuziei, Valerii Ianioglo – de asemenea, deține o resursă administrativă puternică. El este susținut activ de mișcarea obștească „Edinaia Găgăuzia” și Sfatul Bătrînilor din autonomie.
Ianioglo, în comparație cu adversarii săi, are o experiență vastă de conducător: în 1999 0 2003 și din 2007 pînă în prezent, Valerii Ianioglo este prim-vicepreședintele Comitetului Executiv al Găgăuziei. Iar în iunie-iulie 2002 (după demisia lui Dumitru Croitor) a deținut și interimatul funcției de bașcan.
Despe Ianioglo se spune că el știe detaliat economia Găgăuziei, nu are viziuni radicale, are verticalitate și este singurul candidat cu adevărat independent la funcția de bașcan în actuala campanie electorală.
Valeri Ianioglo este deseori numit „cardinal” pentru că el se ținea întotdeauna în umbra bașcanilor, gestionînd economia regiunii. Însă acum, precum consideră adepții lui, a venit timpul să iasă din umbră. Cu atît mai mult cu cît, spre deosebire de alți candidați la funcția de bașcan, Ianioglo deja are o echipă de manageri, care va purcede imediat la îndeplinirea funcțiilor sale.
Al treilea favorit al actualei curse electorale – deputatul Parlamentului RM, Irina Vlah. Cu patru ani în urmă ea deja și-a încercat puterile la alegerile bașcanului, acumulînd în primul tur 30,96% din voturile alegătorilor. Precum afirma în noiembrie anul trecut, Mihail Formuzal, în al doilea tur al alegerilor bașcanului din 2010 trebuia să iasă anume Irina Vlah, dar nu Nicolai Dudoglo. Însă datorită manipulărilor efectuate, cu un rezultat de 31,84%, Dudoglo a devenit adversarul lui în turul doi.
În alegerile din 2010, Irina Vlah a participat în calitate de candidat unic al Partidului Comuniștilor. Însă după deciziile strategice, PCRM a pierdut pozițiile în Găgăuzia, obținînd doar 14,27% în alegerile parlamentare din 30 noiembrie. „În opinia mea, dacă Irina Vlah nu va face ceva neordinar pentru a cîștiga simpatia populației, ei îi va fi greu să învingă. Deși ea are șanse bune să iasă în turul doi”, declara în decembrie anul trecut, Mihail Formuzal.
Irina Vlah a întreprins deja măsuri neordinare. Inițial, ea a părăsit fracțiunea PCRM, iar săptămîna trecută ea a anunțat că iese și din partid – „din cauza trădării intereselor alegătorului de stînga”.
Principala intrigă a actualei curse electorale din Găgăuzia era pe cine vor paria socialiștii, care au învins aici alegerile parlamentare din 30 noiembrie, cu un rezultat răsunător de 57,1%. Unii experți afirmau încă anul trecut că, mai degrabă sau mai tîrziu, Irina Vlah „va pleca de la comuniști și va adera la Dodon”. Așa și s-a întîmplat. Săptămîna trecută, Vlah a plecat de la comuniști, iar Dodon a declarat la postul „Rossia 24” că în alegerile bașcanului ar putea susține candidatul independent Irina Vlah.
„Candidatul, pe care îl vor susține socialiștii, cel mai probabil, va cîștiga aceste alegeri”, afirmă Igor Dodon. Potrivit unor prognoze, în turul doi al alegerilor bașcanului Găgăuziei vor ieși Irina Vlah și Nicolai Dudoglo. Așa că în autonomie ar putea avea loc o nouă confruntare PSRM-PDM, care peste cîteva luni de la alegerile bașcanului ar putea influența rezultatele alegerilor locale din această regiune.