Foto: vesti.ru |
Victor Surugiu
Pe parcursul săptămînii trecute, la Chișinău au fost efectuate un șir de controale fiscale inopinate. În vizorul fiscului au ajuns întreprinderile din domeniul serviciilor comerciale. În rezultat, bugetul de stat s-a suplinit cu sute de mii de lei, sub forma amenzilor pentru încălcarea legislației fiscale. În opinia experților, mediul de afaceri din Moldova nu are motive de relaxare: în timpul apropiat se așteaptă o impulsionare a activității organelor de control.
Pe de o parte, situația economică din țară s-a înrăutățit semnificativ, reducerea volumului operațiilor de import-export și a activității antreprenoriale, în general, au creat probleme la acumularea încasărilor bugetare. Instituțiile de stat au fost puse în situația de a acoperi cumva găurile bugetare create. Pe de alte parte, deocamdată, nu există o certitudine privind noul program de colaborare cu FMI, cu ajutorul căruia autoritățile speră să soluționeze problema balanței de plăți.
Organele de drept au chemat fiscul să colaboreze mai activ cu alte structuri de control. Procuratura Generală a estimat că anul trecut, în rezultatul evaziunii fiscale, bugetul a fost prejudiciat cu circa 22 de milioane de lei. Totodată, au fost luate în calcul doar infracțiunile ce au ajuns în statistica oficială. În total, Procuratura Generală a inițiat urmărirea penală în 443 de cazuri de evaziune fiscală.
Însă organele de drept recunosc că infracționalitatea în acest domeniu se deosebește printr-un nivel înalt de latență. Multe infracțiuni rămîn nedescoperite. Deseori acestea sînt tranzacții neînregistrate, ascunderea unei părți a cifrei de afaceri, pseudo-tranzacții, activități fără înregistrare, evitarea reflectării operațiunilor în registrul contabil. De aceea, datele statistice privind infracțiunile fiscale sînt incomplete și reprezintă doar vîrful aisbergului.
Totuși, Procuratura Generală menționează o pondere mare a infracțiunilor săvîrșite în proporții deosebit de mari. Potrivit procurorilor, majoritatea cazurilor de evaziune fiscală revin organizațiilor non-statale. Circa jumătate dintre infracțiunile raportate în domeniul impozitării se referă la organizațiile care au o sarcină fiscală majoră.
În primul rînd, fiscul s-a apucat de întreprinderile din domeniul transportului de pasageri și mărfuri. Acest sector, în opinia analiștilor, este lider la capitolul încălcări fiscale. În rezultatul controalelor inopinate au fost aplicate amenzi în valoare de circa 730 de mii de lei.
Surse din cadrul Serviciului Fiscal menționează că cele mai frecvente încălcări au devenit lipsa aparatelor de casă la achitările în numerar, reflectarea incompletă a veniturilor în registrele contabile, angajarea neoficială a șoferilor, precum și desfășurarea activității de întreprinzător fără înregistrare obligatorie în organele de stat.
Este evident că suma amenzilor va fi cu mult mai mare decît sancțiunile aplicate la etapa preliminară. În prezent, inspectoratele fiscale întreprind un șir de controale pentru a evalua angajamentele fiscale ale companiilor ce prestează servicii de transport de pasageri în regim de taxi. Este vorba despre plățile pe care întreprinderile trebuiau să le achite la buget, dar pe care le-au ascuns prin diverse metode de organele de control.
Totodată, în vizorul fiscului au ajuns întreprinderile alimentației publice, unde nivelul infracțiunilor fiscale este tradițional mai înalt. Inspectorii și-au fixat atenția asupra întreprinderilor cu ciclul complet de producție, ce procesează materia primă, produc semifabricate și produse finite, pe care ulterior le comercializează. Printre acestea se numără restaurantele mari și rețelele de restaurante.
Serviciul Fiscal a amintit un caz recent cînd la Chișinău a fost închis un restaurant ce activa fără autorizații pentru prestarea serviciilor de alimentație publică. Proprietarul nu a putut prezenta niciun document de proveniență a produselor și a băuturilor alcoolice, veniturile restaurantului nu erau trecute prin aparatele de casă. Materialele controalelor au fost transmise organelor de drept pentru inițierea urmăririi penale pe faptul activității ilegale de întreprinzător și evaziunii fiscale.
Ultimul caz se referă la aplicarea amenzilor în valoare de 58 de mii de lei pentru nerespectarea normelor fiscale într-o rețea de pizzerii. În cadrul unor controale inopinate au fost înregistrate cazuri de neutilizare a aparatelor de casă, inspectorilor li s-a refuzat prezentarea documentelor privind proveniența mărfii. Controlorii, de asemenea, au depistat mijloace bănești în excedent, a căror proveniență nu a putut fi justificată.
Precum arată analiza statisticii, principalele metode de săvîrșire a infracțiunilor fiscale în Moldova sînt: reducerea cifrei de afaceri, ascunderea venitului și majorarea costului. Acestora le revin circa două treimi din infracțiunile fiscale. Printre alte metode figurează: desfășurarea activității comerciale fără licență, autorizație sau înregistrare, încălcări la achitarea în numerar, operațiuni financiare cu utilizarea conturilor altor întreprinderi în baza unor înțelegeri reciproce.
În opinia experților, în timpul apropiat ar putea fi efectuate controale inopinate în acele ramuri ale economiei, unde sînt depistate cele mai multe încălcări fiscale: în comerț, construcții, agricultură. Un angajat de rang înalt al organelor de drept a declarat pentru NOI.md că în stabilirea direcțiilor pentru controalele fiscale un rol decisiv l-ar putea juca Serviciul de Informații și Securitate (SIS):
„Potrivit studiilor, în Moldova statul este prejudiciat cel mai mult în rezultatul activității unor companii neoneste, ce apar în urma cumpărării lor de către persoanele ce nu au de gînd să-și dezvolte afacerea. Acestea sînt dirijate de persoane, în spatele cărora stau adevărații proprietari. Creșterea numărului de infracțiuni în domeniul impozitării la nivel de stat este calificată drept o amenințare a securității țării. La această concluzie a ajuns Procuratura Generală a Republicii Moldova, după ce, la efectuarea unei analize a datelor privind infracțiunile economice din ultimii ani, a fost constatată o creștere continuă.
În asemenea condiții, depistarea mecanismelor de evaziune fiscală devine cu mult mai eficientă cu implicarea serviciilor speciale. Acestea trebuie să contribuie la asigurarea securității economice prin utilizarea datelor analitice dobîndite și a rezultatelor investigațiilor speciale. SIS-ul se va implica în analiza escrocheriilor fiscale de proporții și în contracararea tentativelor de furt a mijloacelor bugetare”.