Foto: justice.gov.md |
Reforma justiției moldovenești va fi continuată de Vladimir Cebotari – fost manager în domeniul transporturilor, care în prezent studiază specialități inginerești în una dintre universitățile britanice. La propunerea Partidului Democrat, acesta a fost numit în funcția de ministru al justiției.
Din industria transportului – în justiție
În spatele noului ministru al Justiției, în vîrstă de 35 de ani, stau 10 ani de activitate în domeniul transportului. Din 2006 pînă în 2011 el a condus departamentul juridic al companiei aeriene „Air Moldova”, apoi, pe parcursul a unui an și jumătate, a condus Autoritatea Aeronautică Civilă din Moldova.
Din iunie 2013 pînă în aprilie 2015 a ocupat postul de viceministru al transportului și infrastructurii drumurilor. După demisia Guvernului Gaburici a fost numit în funcție de director general al Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova”.
În opinia observatorilor, remanierile de cadre se explică în multe privințe prin modificarea configurării actualei puteri. „Calea Ferată”, la pachet cu Ministerul Transporturilor, a ajuns „sub aripa” liberalilor.
Candidatura lui Vladimir Cebotari la postul de ministru al justiției a fost propusă de Partidul Democrat, căruia PLDM i-a cedat controlul asupra acestei instituții. Democrații consideră că Cebotari „are suficiente studii și calificare pentru continuarea activității în fruntea Ministerului Justiției”.
Despre active, imobile și venituri oficiale
Vladimir Cebotari este unul dintre cei mai bogați membri ai noului guvern. Totodată, nu toate activele lui sînt indicate în ultimele declarații pe venit și patrimoniu, fapt demonstrat de pretențiile Comisiei Naționale Anticorupție.
Familia Cebotari deține cîteva imobile, inclusiv un apartament cu suprafața de 60 m.p. și o parte moștenită de casă cu suprafața de 270 m.p. Noul ministru locuiește într-o casă cu suprafața de 560 m.p., amplasată în sectorul Buiucani al capitalei. În declarație este menționat că casa se află în construcție de peste 5 ani, în timp ce unii din anturajul lui Cebotari afirmă că casa a fost demult finalizată.
Noul ministru deține un automobil BMW produs în 2012, care costă circa 400 de mii de lei. De asemenea, el deține cote în cîteva întreprinderi profitabile. Potrivit CNA, Vladimir Cebotari nu a indicat în declarația sa 13 conturi bancare, pe unele dintre care în momentul controlului se aflau sume mari de bani.
Ținînd cont de ultimele date despre veniturile oficiale ale noului ministru al Justiției, în timpul cînd activa în domeniul aviației, el primea anual un salariu de pînă la 800 de mii de lei. În noua sa funcție la guvern salariul lui va constitui puțin peste 100 de mii de lei pe an.
Orientarea – managementul aerian
În ultimul timp, în Moldova se acordă tot mai multă atenție diplomelor de studii deținute de membrii guvernului și alți demnitari. Nu o dată a fost pusă la îndoială autenticitatea unor sau altor documente.
Numirea unor astfel de persoane în funcții-cheie este convenabilă pentru actorii politici interesați, care obțin un instrument pentru șantaj și influență asupra funcționarului. Experții nu exclud apariția întrebărilor și față de studiile lui Vladimir Cebotari.
Noul ministru al Justiției a absolvit în 2003 Facultatea de Drept a Universității Libere Internaționale din Moldova, la specialitatea Drept economic. În procesul ulterior de studii a fost pus accentul pe obținerea deprinderilor manageriale și tehnice.
Conform biografiei ministrului, pe parcursul a trei ani, din 2012 pînă în prezent, el își face studiile la Universitatea de Stat din Marea Britanie City University London. În CV-ul său el nu precizează detaliile studiilor în prestigioasa universitate londoneză. Fapt destul de clar: acestea nu au nicio atribuție cu noua lui funcție, la fel ca și în general cu domeniul justiției.
Contactînd secretariatul Universității, portalul NOI.md a aflat că Vladimir Cebotari se numără printre studenții programului de magistru al Facultății de Științe Inginerești, care le oferă studenților studii tehnice. Aici sînt studiate diferite tipuri de inginerie – de la aeronautică și biomedicină pînă la construcții, construcția mașinilor, electronică și energetică.
Numele lui Cebotari figurează în lista beneficiarilor de cursuri orientate spre managementul în domeniul transportului aerian. Studiile de magistru la această universitate durează trei ani și costă pînă la 23 de mii de lire sterline pe an.
Încă un absolvent al Newport University
În biografia lui Vladimir Cebotari este menționată și filiala de la Chișinău a Universității americane Newport University, pe care a absolvit-o în 2011. Aici el a obținut titlul de magistru în administrare a afacerilor, studiind managementul financiar, contabilitatea, gestionarea resurselor umane, analiza pieței, marketingul, managementul strategic și managementul proiectelor.
Amintim că în 2013, în Moldova a izbucnit un scandal în jurul persoanei fostului ministru de interne Dorin Recean, care la fel s-a poziționat în calitate de absolvent al magistraturii Universității din Newport. El afirma că în 2003 a absolvit filiala belgiană a universității americane.
Liderul mișcării „Antimafie”, Sergiu Mocanu, a declarat că Recean a cumpărat această diplomă la piața Calea Basarabiei din capitală. Potrivit lui, această circumstanță le-a permis unor persoane interesate să-l șantajeze pe fostul ministru.
Ulterior, Dorin Recean a rămas fără funcție, însă dovezile autenticității titlului de magistru nu au fost prezentate nici pînă în prezent. Diploma lui nu a fost confirmată direct de nicio sursă. Totodată, s-a constatat că Newport University are filiale la Chișinău, în Bangladesh, Egipt, India, Marea Britanie, Ghana și Nigeria, însă nu există vreo filială în Belgia.
Potrivit informațiilor deținute de NOI.md, zeci de funcționari moldoveni au studiat la filiala locală a universității din Newport. Procesul de studii a fost finanțat parțial în cadrul programului de cooperare dintre Banca Mondială și Guvern. Totodată, orele aveau loc nu în incinta Universității, dar în încăperile unei fabrici din Chișinău.
Mesajul de bază – deținerea controlului
Potrivit sursei noastre din cadrul Ministerului Justiției, una dintre primele dispoziții ale noului ministru după învestirea în funcție este legată de elaborarea planului de acțiuni de implementare a programului de activitate a Guvernului în domeniul justiției în perioada august 2015 – noiembrie 2018.
De asemenea, Vladimir Cebotari le-a ordonat angajaților Ministerului să pregătească planuri și rapoarte privind activitatea lor. Unele proiecte mai vechi vor fi revizuite în conformitate cu noul program de activitate al Guvernului.
La întîlnirea cu membrii colectivului Ministerului el a spus că implementarea reformelor în domeniul justiției și a măsurilor anticorupție rămîn prioritățile de bază ale Guvernului. Cebotari așteaptă o participare activă în acest proces a fiecărui angajat al Ministerului Justiției.
„Există o probabilitate înaltă că noul conducător, fiind o candidatură politică, departe de înțelegerea specificului reformei în justiție și a situației curente privind implementarea acesteia, nu va face față în deplină măsură noilor sale obligații, menționează unul dintre experții noștri. Pentru a pătrunde în esența lucrurilor, o persoană care a activat o perioadă îndelungată într-un alt domeniu, în pofida faptului că are la bază studii juridice, va avea nevoie de foarte mult timp.
Cel mai probabil, în viitorul apropiat, el se va limita la un management superficial, punînd toată povara și responsabilitatea pe umerii adjuncților și angajaților mai experimentați și mai competenți.
Mesajul de bază este ca prin intermediul oamenilor aflați în subordine să mențină pîrghiile de conducere a uneia dintre cele mai importante instituții, care în mare parte răspunde de formarea politicii legislative. Totodată, prin acest minister trec fluxuri mari de bani destinați reformei în justiție”.