În Moldova este așteptat un flux de inventatori din Uniunea Europeană

miercuri, 23 septembrie 2015, 8:45
Foto: descopera-apac.ro

Victor Surugiu

Portalul Noi.md continuă să-și informeze cititorii despre noutățile și documentele publicate în ultimele ediții ale „Monitorului Oficial”.

Moldova prelungește acțiunea brevetelor europene pe teritoriul său. Precum se așteaptă, acest fapt va spori atractivitatea economică a țării pentru investitorii străini. Totodată, experții avertizează în legătură cu riscul scăderii competitivității industriei naționale și a cercetărilor.

Stimularea investițiilor

Parlamentul a expus în redacție nouă Legea cu privire la protecția invențiilor. Modificările îi oferă Agenției pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI) dreptul la validarea cererilor de brevet european și brevetele europene pe teritoriul RM.

Moldova a devenit membră a unui sistem regional de brevetare încă în anul 1995, cînd a aderat la Convenția Eurasiatică de Brevete din cadrul CSI. Ulterior, normele proprietății intelectuale au fost treptat armonizate cu legislația UE, în primul rînd, cu Convenția de eliberare a brevetelor europene.

În primul caz este vorba despre brevetul eurasiatic, în al doilea – despre cel European. Modificările stabilesc cerințele față de cererile pentru brevetul european și brevetul european validat, precum și procedura de validare.

„În ultimul timp, Moldova și-a impulsionat cooperarea cu organizația europeană de brevetare, fapt prin care se explică în mare parte aceste modificări, comentează surse din cadrul direcției de gestiune a documentelor Departamentului invențiilor și soiurilor de plante din cadrul AGEPI. Modificările urmează să aducă beneficii întregii comunități de beneficiari ai sistemului național de brevetare, stimulînd invențiile, transferul de tehnologii și crearea unui climat favorabil pentru investiții”.

Totodată, AGEPI contează pe majorarea semnificativă a numărului de cereri de brevet, menționînd că acest fapt va contribui nu doar la dezvoltarea sistemului de protecție a proprietății industriale din Moldova, dar și la creșterea veniturilor anuale din colectarea taxelor.

Mărimea plății pentru solicitantul de brevet european depășește 100 de euro, 75% din care sînt transmise agenției naționale, iar 25% ajung în bugetul Organizației europene de brevetare. Totodată, pentru validarea brevetului pe teritoriul RM, persoana interesată va trebui să achite publicarea solicitării, traducerile, eliberarea certificatului, precum și taxele anuale pentru menținerea în vigoare a brevetului european.

Așteptări exagerate

„Autorii modificărilor operează cu asemenea categorii ca „atractivitatea economică” și „sporirea încrederii din partea investitorilor străini”, menționează unul dintre experții noștri. Adică, după obținerea garanțiilor de protecție a investiților vor apărea mulți doritori de a veni pe piața noastră, ce va corespunde nivelului de protecție a invențiilor.

Însă aceste așteptări sînt exagerate. De vină este situația economică complicată din multe țări, reducerea finanțării cercetărilor și inovațiilor științifice. Nu se ia în considerație nici scăderea interesului investitorilor față de economia Moldovei, care nu se evidențiază prin stabilitate, este prea dependentă de factorii externi și de componenta politică.

Pe de altă parte, Moldova s-ar putea confrunta cu prejudicierea industriei naționale și a cercetărilor, care au dreptul încă să conteze pe o anumită susținere din partea statului. În actualele condiții, acestea nu întotdeauna pot fi competitive și pot depăși soluțiile tehnice, protejate de brevetele europene”.

Pe scurt

Au intrat în vigoare noile cerințe față de conducătorii băncilor, aprobate de Banca Națională. Acestea prevăd că majoritatea membrilor consiliului trebuie să aibă experiență de lucru în funcții de răspundere pe piața bancară sau financiară nebancară timp de cel puțin 3 ani din ultimii 10 ani. Totodată, conducătorii băncilor vor trebui să semneze o declarația pe proprie răspundere privind cunoașterea legislației financiar-bancare și angajamentul de a o respecta.

Guvernul a aprobat conceptul Registrului de Stat al Animalelor. Cu ajutorul acestui sistem informațional automatizat, autoritățile speră să sporească siguranța producției de origine animală. În registru vor fi incluse date privind identificarea animalelor și evenimentelor legate de acestea, despre proprietarii lor, precum și despre documentele și mijloacele de identificare.

Cabinetul de miniștri a aprobat măsurile de reorganizare a Agenției pentru Asigurarea Calității în Agenția Națională pentru Curriculum. Numărul maxim de angajați a noii instituții – 43 de unități. Sarcinile de bază ale acesteia – promovarea politicii de stat în domeniul învățămîntului, elaborarea sistemului național de evaluare a rezultatelor școlare, organizarea eficientă și desfășurarea corectă a examenelor.

Comisia Națională pentru Piața Financiară a introdus modificări la Regulamentul privind modul de percepere a taxelor și impozitelor. O parte dintre acestea țin de tranzacțiile cu hîrtiile de valoare în cadrul sistemului comercial multilateral sau în afara pieței reglementate. Pentru aceste tranzacții taxele sînt achitate, de regulă, de cumpărător, dacă părțile nu au convenit altfel.

Conform hotărîrii Guvernului, în satul Recea, raionul Rîșcani va fi înălțat un monument consacrat jertfelor represiunilor staliniste. Monumentul va fi instalat în fața Casei de cultură. Cheltuielile în valoare de 20 de mii de lei vor fi acoperite din contul mijloacelor locale și a donațiilor. Hotărîrea a fost aprobată la inițiativa Ministerului Culturii, la baza căruia a stat decizia consiliului sătesc al localității.