Pățaniile lui Vlad Filat în închisoare: încalcă oare autoritățile legea?

luni, 7 decembrie 2015, 14:15
Тюремные злоключения Влада Филата: нарушают ли власти закон?
Foto: infobiz.md
Victor Surugiu
 
Fostul premier și liderul liberal-democraților, Vlad Filat, își ispășește cel de-al doilea termen de arest preventiv de 30 de zile în calitate de învinuit în dosarul de corupție pasivă și abuz de putere în proporții deosebit de mari. Detaliile privind viața lui după gratii constituie un subiect de interes major: în Moldova, la pușcărie, se află, în premieră, o persoană de un asemenea nivel.
 
Pușcăriașul de rang înalt s-a plîns în repetate rînduri pe „condițiile de coșmar”, care, în opinia lui, sînt create intenționat de către oamenii legii și conducerea sistemului penitenciar. Într-o scrisoare adresată soției, Filat scrie despre intenția de a-și face testamentul, „în caz că se va întîmpla ceva” cu el.
 
Cu ajutorul experților și avocaților cu experiență în dosare penale, NOI.md a încercat să clarifice ce se întîmplă în realitate cu ex-premierul și dacă există temeiuri pentru concluziile privind existența abuzurilor și încălcarea drepturilor lui în închisoare. 

„Cazul Filat” ca obiect al tîrgului politic
 
Vlad Filat și alți reprezentanți ai PLDM consideră că atitudinea „deosebită” din închisoare față de pușcăriașul de rang înalt are conotații politice. Amintim că fostul premier respinge acuzațiile aduse lui și că declară că arestarea lui este o acțiune pusă la cale de către oponenții lui politici în persoana Partidului Democrat și a lui Vlad Plahotniuc.
 
Liderul PLDM, prin intermediul avocatului său, îi cheamă pe colegii săi de partid să ceară eliberarea „statului capturat” sau să plece în opoziție. Ex-premierul declară: cînd el va avea posibilitate să vorbească, atunci „întreaga clasă politică din Moldova va sări în aer”.
 
„Cazul Filat” și arestul lui au fost din start obiectul unui tîrg politic. Pe de o parte, PLDM, în actuala lui componență, înaintează în calitate de condiție de bază revizuirea atitudinii democraților și liberalilor față de situația creată. La rîndul ei, cealaltă parte dă de înțeles că organele de drept dispun de o mulțime de alte materiale și că situația lui Filat s-ar putea înrăutăți și mai mult. Totodată, el ar putea să nu fie ultimul arestant de rang înalt.
 
În opina analiștilor, evoluția situației va depinde, în mare măsură, nu doar de mersul anchetei penale, dar și de situația politică din țară, inclusiv de nivelul participării PLDM în noua alianță proeuropeană.
 
Avocații sînt de acord cu faptul că „dosarul Filat” nu se limitează doar la contextul penal. Oponenții politici ai PLDM au toate posibilitățile să folosească în interesele lor resursa administrativă și sistemul penitenciar.
 
Acuzatul în rolul de șef al închisorilor
 
Anul acesta, în rezultatul schimbării configurației politice de la putere, PLDM a cedat Partidului Democrat controlul asupra Ministerului Justiției. În iulie 2015, PDM l-a propus la postul de conducător al instituției pe Vladimir Cebotari – ex-viceministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, a cărui carieră profesională are o tangență foarte sumară cu domeniul justiției.
 
După numirea lui au fost efectuate remanieri de cadre la posturile-cheie ale Ministerului și ale structurilor subordonate. În octombrie 2015, la conducerea Departamentul Instituțiilor Penitenciare (DIP) a fost numit colonelul în justiție Alexandru Pînzari, care, pe parcursul a 15 ani, a activat în diferite subdiviziuni ale MAI. Potrivit unor surse demne de încredere, candidatura noului director al Departamentului i-a fost propusă ministrului pe linie de partid. 
 
Precum menționează analiștii, șeful DIP poate fi ușor manipulat: în prezent, Pînzari este unul dintre figuranții dosarului privind falsificarea materialelor anchetei penale. El este învinuit de falsificarea a patru procese verbale ale audierilor și mituirea a patru martori pentru depunerea mărturiilor false în cazul privind dezordinile în masă din 7 aprilie 2009.
 
„La adresa lui Alexandru Pînzari au fost lansate numeroase acuzații publice de executare a comenzilor politice, comentează unul dintre experții noștri. Avocații declarau că el face abuz de putere pentru a exercita presiuni asupra subalternilor săi, iar prin intermediul acestora, asupra persoanelor aflate în arest – Filat, Petrenco și alții. 
 
Este greu de imaginat ca în orice altă țară, la un post public atît de important și responsabil să fie numită o persoană cu statut de învinuit într-un dosar penal serios. Acest fapt în sine discreditează întreg sistemul și creează premise pentru neîncrederea din partea societății civile. Statutul de învinuit îl face pe funcționar total dependent de indicațiile din partea persoanelor interesate”.
 
Recent, Alexandru Pînzari a adoptat decizia de numire în funcția de director al penitenciarului din capitală a colonelului în justiție Valeriu Starîi. Predecesorul acestuia, Vitalie Munteanu, a depus cerere de eliberare, în legătură cu pensionarea. Schimbarea șefului Penitenciarului nr.13 a coincis cu momentul cînd acolo a fost transferat Vlad Filat din izolatorul de anchetă al Centrului Național Anticorupție (CNA).
 
 Dintr-o celulă „privilegiată” – în subsol
 
Potrivit avocaților, ex-premierul a fost transferat dintr-o celulă în alta de patru ori, „în circumstanțe dubioase”. În octombrie, imediat ce Curtea de Apel a confirmat ordinul de arestare a lui Filat, acesta a fost transferat în instituția penitenciară nr.13 din capitală. Dacă CNA, care dispune de celule reparate și modernizate, are condiții de viață suportabile după gratii, atunci închisoarea din capitală este departe de standardele internaționale.  
 
Regulile de procedură îi permiteau lui Vlad Filat să-și exprime dorința de a rămîne în izolatorul de anchetă al CNA, însă din partea lui nu a parvenit un asemenea demers. Totodată, precum menționează avocații, celulele CNA sînt practic mereu ocupate, iar pentru deținerea îndelungată a ex-premierului, cel mai probabil, nu s-ar fi găsit un loc liber.
 
Penitenciarul nr.13 este cel mai mare din cele 17 închisori din Moldova. Aici se află cea mai mare parte a condamnaților, iar în celule, de regulă, nu sînt locuri libere. Anual, prin acesta trec de la 10 mii pînă la 12 mii de persoane arestate. Misiunile internaționale au vizitat de nenumărate ori închisoarea din capitală, constatînd abateri de la normele de detenție general acceptate.  
 
Inițial, în penitenciar, arestantului i s-a oferit un loc într-o celulă „privilegiată” cu suprafața de peste 15 metri pătrați, cu intrare separată din curte, duș, veceu, televizor. Ulterior, conform deciziei Procuraturii, Filat a fost transferat într-o celulă de drept comun, unde, în afară de el, se aflau un avocat și un medic. Acest fapt a generat nemulțumirea apărării. Unul dintre pușcăriași fuma intens, iar sistemul de ventilare din încăpere funcționa prost.
 
Însă s-a dovedit că poate fi și mai rău. În celulă s-a produs un scurtcircuit și Filat a fost transferat pentru o săptămînă într-o încăpere situată „la nivelul zero”, adică, în subsol. După înlăturarea consecințelor scurtcircuitului, pe 30 noiembrie, politicianul a fost transferat în vechea celulă.
 
Pe picior de egalitate cu pușcăriașii de rînd
 
„Nu văd aici încălcări din partea conducerii Penitenciarului, menționează unul dintre experții noștri, membru al Uniunii Avocaților din Republica Moldova. În primele zile, Filat a fost plasat într-o încăpere destinată întrevederilor îndelungate. Acest lucru a fost făcut, evident, din cauza lipsei unui spațiu potrivit pentru fostul premier și a nedumeririi din partea conducerii închisorii – cum să procedeze în asemenea situație. 
 
Or, acesta este primul caz în istoria Moldovei cînd după gratii ajunge o persoană de asemenea rang. Apoi, se pare că a venit o indicație de sus și față de Filat a fost adoptată o abordare ca față de un arestant obișnuit sau aproape obișnuit. El a obținut aceleași condiții și aceleași drepturi ca și ceilalți deținuți – de la o plimbare pe zi pînă la primirea coletelor o dată pe săptămînă.
 
De menționat că în fiecare pușcărie există camere pentru vizite de lungă durată, unde deținutul se poate afla de la 12 ore pînă la 3 zile, împreună cu soția, rudele apropiate, iar în unele cazuri, cu alte persoane. Potrivit regulii generale, o asemenea întrevedere este acordată o dată în trimestru. Potrivit explicațiilor conducerii Penitenciarului, eliberarea camerei pentru întrevederi de lungă durată a fost cerută de către deținuți. Cît timp acolo s-a aflat Filat, ei au fost lipsiți de posibilitatea de a se întîlni cu persoane apropiate.
 
Defecțiunile în sistemul electric și alte probleme de acest gen sînt situații destul de comune pentru penitenciarul capitalei, care nu dispune de suficiente mijloace pentru o reparație calitativă și ameliorarea condițiilor de detenție. Din cauza uzurii clădirii închisorii, în celule deseori ceva iese din funcțiune, iar în perioada efectuării lucrărilor de restabilire, deținuții sînt transferați în încăperile unde există locuri libere.  
 
În ceea ce îi privește pe colegii de celulă ai lui Filat, acest subiect este discutabil. Conform regulilor, în celula închisorii, într-adevăr, fumatul este interzis. E altceva că demonstrarea caracterului premeditat al conducerii Penitenciarului este o misiune, practic, imposibilă. Rezultatele anchetei interne desfășurate de DIP au arătat că încăperea este ventilată suficient de bine, iar fumătorul a fost transferat în altă celulă, după depunerea unei plîngeri în acest sens.
 
La drept vorbind, o parte considerabilă de pușcăriași se află în condiții cu mult mai proaste decît ex-premierul acuzat. Dar și în cazul lui condițiile de detenție nu corespund în deplină măsură standardelor general acceptabile. Pentru a soluționa această problemă, Banca pentru Dezvoltare a Consiliului Europei a oferit Moldovei un credit de 39 de milioane de euro pentru construcția unui nou complex penitenciar, care va construit nu mai devreme de 2018”.
 
Umilințe și amenințări
 
Politicianul și apărarea au declarat în repetate rînduri despre umilințele și amenințările din partea altor deținuți ai acestui penitenciar. Potrivit avocatului ex-premierului, Filat primește diferite mesaje ce conțin cuvinte necenzurate, atît în scris, cît și verbal, de la deținuții din alte celule, care îl intimidează. Spre exemplu, cînd arestantul de rang înalt merge din celulă spre duș, deținuții îi adresează expresii necenzurate. Conducerea închisorii nu reacționează la plîngerile lui.
 
„Administrația închisorii nu poate crea pentru un deținut de rang înalt, chiar și pentru un fost premier, condiții speciale, menționează unul dintre experții noștri. Sarcina acesteia este să asigure securitatea și un nivel minim de garanții prevăzute de lege. Iar faptul că condițiile din pușcăriile moldovenești nu sînt dulci este un lucru bine cunoscut de toți.
 
Apărarea lui Filat cere să i se asigure ex-premierului o formă de detenție corespunzătoare statutului înalt al acestuia. Pe de o parte, aici este o anumită logică: deținuții de rînd nu sînt atît de vulnerabili.
 
Evident, atitudinea în închisoare față de o persoană care a ocupat anterior postul de prim-ministru al țării și față de o persoană care, de exemplu, a săvîrșit omoruri și violuri trebuie să fie diferită. Mai ales că pînă la emiterea sentinței, în privința lui Filat continuă să funcționeze principiul prezumpției nevinovăției.
 
Însă în Moldova toți deținuții, potrivit legii, sînt egali. Nu există norme ce ar impune asigurarea pentru Filat a unor condiții diferite de ale celorlalți deținuți. Sînt convins că angajații Penitenciarului au o atitudine destul de respectuoasă faţă de politician. Este imposibil să ne imaginăm că față de el sînt aplicate metode de presiune fizică, de care se plîng uneori ceilalți pușcăriași.
 
Astfel, cînd Filat și apărarea lui vorbesc despre exercitarea presiunii și încercări de demoralizare, ei subînțeleg, în primul rînd, condițiile lui de detenție. Totodată, este vorba despre refuzul conducerii Penitenciarului de a reacționa la solicitări și demersuri, în cazurile în care aceasta nu este obligată să o facă.
 
Desigur, în cazul lui Filat un rol major îl joacă factorul politic. Dacă liberal-democrații ar fi deținut pîrghiile puterii, atunci politicianul, chiar și aflîndu-se în închisoare, ar fi putut beneficia de anumite privilegii. Însă, precum arată realitatea moldovenească, dacă o persoană de rang înalt se află după gratii, înseamnă că cineva are nevoie de acest lucru – aici și acum”. 
  
Greva foamei – calea spre alimentare forțată
 
Săptămîna trecută, în semn de protest față de tratamentul inuman din partea procurorilor și administrației închisorii, Vlad Filat a anunțat greva foamei. Din 30 noiembrie, el bea numai apă și, periodic, refuză plimbările. Ex-premierul este consultat regulat de medici, care califică starea lui drept „satisfăcătoare”.
 
„Legislația în vigoare și alte acte reglementează următoarea situație, menționează expertul nostru. Arestantului, indiferent de statutul lui, nu i se permite să-și aducă daune sănătății. În primul rînd, după anunțarea grevei foamei, directorul Penitenciarului imediat îl audiază pe deținut. El are și obligația de a stabili măsuri de depășire a situației. 
  
Începutul și sfîrșitul grevei foamei este fixată în scris de către deținut. Acesta este obligat să indice motivele renunțării la hrană. Deținutul este audiat pe acest subiect și de către procuror. Deținutului i se asigură  supravegherea permanentă a unui medic și asistență medicală pentru ca viața lui să nu fie în pericol.
 
Greva foamei declarată de Vlad Filat ar putea dura doar pînă cînd nu va apărea un pericol serios și inevitabil pentru viața lui. În acest caz, arestantul este consultat de cel puțin doi medici, unul dintre care trebuie să activeze în sistemul penitenciar. Sarcina lor este de a confirma gravitatea stării acestuia și pierderea capacității de a gîndi rațional.
 
În aceste condiții, deținutul va fi hrănit forțat. Este o procedură neplăcută, însă ea corespunde practicii europene, dacă față de arestant nu este aplicat un tratament dur. Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), în 2005, a explicat că această măsură nu poarte fi considerată una degradantă, în cazurile în care ea este necesară din punct de vedere medical”.
 
Război la nivel procedural
 
„Poziția oficială a administrației Penitenciarului și a Procuraturii se rezumă la faptul că față de Filat sînt respectate necondiționat toate prevederile legislației referitoare la condițiile și regimul de detenție, drepturile și obligațiile deținuților, spune expertul nostru.
 
Unele pretenții înaintate de apărarea lui Filat apar destul de reale și, cu siguranță, nu sînt lipsite de temei, altele însă poartă un caracter speculativ. De exemplu, declarațiile privind încălcarea dreptului la legătura cu soția și apărarea pentru a le comunica despre noul loc de detenție după transferul de la CNA în penitenciarul capitalei.
 
Conform legislației, deținuții au dreptul la convorbiri telefonice doar la inițiativa și conform demersului lor. Convorbirile la solicitarea rudelor sau altor persoane nu sînt permise, acestea îi pot transmite deținutului informația prin intermediul administrației Penitenciarului. Potrivit datelor DIP, acuzatul Vlad Filat a solicitat o convorbire cu rudele abia a doua zi după transfer și această solicitare a fost îndeplinită. Ulterior, la solicitarea politicanului, acestuia i s-a oferit o vizită de scurtă durată cu soția și părinții.
 
Declarațiile avocaților lui Filat privind înrăutățirea considerabilă a sănătății ex-premierului, deocamdată, nu a fost confirmate de încheierile medicale. Condițiile inumane și degradante de detenție sînt factorii asupra cărora poate insista apărarea ex-premierului în cazul adresării la CEDO.
 
Sînt cunoscute multe cazuri cînd Curtea Europeană a condamnat statul pentru suferințele deținuților din cauza fumatului pasiv, lipsei condițiilor pentru igiena personală, accesul la sursa naturală de lumină și la veceu. În baza hotărîrilor CEDO, Moldova a achitat în numeroase cazuri despăgubiri majore pentru condițiile de detenție precare.  
 
Însă, deocamdată, declarațiile rămîn declarații și nimeni nu a depistat încălcări evidente ce ar demonstra abuzurile din partea administrației Penitenciarului și presiunile de diferită natură. Astăzi, se duce un război la nivel procedural și avocații vor trebui să demonstreze că condițiile de detenție ale lui Filat nu corespund normelor prevăzute de Statutul executării pedepsei de către condamnați. Totul depinde de baza probatorie.
 
La etapa actuală, poziția autorităților este mai puternică. La scurt timp de la transferul în închisoarea din capitală, politicianul a fost vizitat de către avocatul Mihai Cotorobai, care a ajuns la concluzia că nu există motive pentru plîngeri. Același lucru îl confirmă rapoartele zilnice ale procurorilor și medicilor. Dar și însuși Vlad Filat, după depunerea plîngerilor în prezența reprezentanților Procuraturii sectorului Centru din Chișinău și a șefului instituției penitenciare nr.13, a declarat că nu are pretenții față de conducerea Penitenciarului”.