Moartea poate fi întoarsă din drum, spun specialiştii

luni, 21 octombrie 2013, 19:20
Foto: mpinteractiv.ro
Graniţa dintre viaţă şi moarte nu este atît de netă cum se credea odinioară; progresele în studiul resuscitării permit readucerea oamenilor la viaţă chiar după mai multe ore de la oprirea bătăilor inimii şi după ce fuseseră declaraţi morţi, afirmă medicii.

În decursul istoriei, cînd oamenilor li se opreau bătăile inimii şi încetau să mai respire, erau practic morţi, spune dr. Sam Parnia, profesor la State University of New York. "Nu puteai face nimic pentru a schimba această stare de lucruri."

Însă, pe măsură ce descifrau misterele morţii la nivel celular, oamenii de ştiinţă au învăţat cămoartea nu se petrece într-o clipă, ci este un întreg proces.

Abia după ce o persoană "moare" conform definiţiei curente pe care o dăm morţii, celulele corpului îşi încep propriul lor proces al morţii, proces care poate dura ore întregi, iar noi, potenţial, putem inversa acest proces.

Cîndva, se credea că după ce inima a încetat să mai pompeze sînge în corp, nu mai trec decît cîteva minute pînă cînd creierul să sufere leziuni permanente din cauza lipsei de oxigen şi nutrienţi în celulele sale.

Dar această concepţie, afirmă oamenii de ştiinţă, este depăşită.

Cînd inima încetează să bată, procesul morţii abia începe, spune dr. Stephan Mayer, profesor de neurologie la Columbia University.

Vătămarea creierului ca urmare a lipsei de oxigen survine în etape. În cîteva secunde, activitatea creierului este deja afectată, dar abia după minute bune celulele lipsite de glucoză încep să desfăşoare etapele procesului de moarte celulară programată.

"Cînd o persoană a fost lipsită de oxigen, ştim că există un întreg set de semnale care încep să anunţe celulele că e vremea să moară. Aşa că avem ocazia să modificăm această programare măcar un pic, ca şi cum am spune: aşteaptă, pune frînă", explică dr. Lance Becker, profesor în domeniul medicinei de urgenţă la University of Pennsylvania.

Informaţii despre modul în care ar putea fi oprit procesul morţii sînt furnizate de cazurile unor persoane care au fost readuse la viaţă cu vătămări cerebrale reduse ori chiar absente, după ore întregi în care creierul şi inima lor nu prezentaseră semne de activitate.

În afară de o bună îngrijire medicală, cu proceduri specifice situaţiilor critice, factorul esenţial este hipotermia, spun specialiştii.