Foto: publika.md |
Vânzătorii explică scumpirile prin devalorizarea leului faţă de euro şi dolar, dar şi prin reducerea producţiei de legume autohtone. Iată ce spun ei:
"Se menţin până apar cele turceşti, apoi scad preţurile, pentru că e concurenţa mare."
"Primăvara tot timpul e mai mult lapte, iar toamna mai puţin. De aici şi majorarea preţurilor."
"Orezul nu creşte aici. Acest lucru nu are legătură cu noi, nu depinde de noi. Este o problemă regională sau la o scară mai mare."
Unii cumpărători consideră că preţurile au fost majorate nejustificat.
"Le dau stăpânii mai ieftin, iar aici ei le pun mai scump", a spus o cumpărătoare.
"Trebuie să alegem, ori să achităm facturile şi să rămânem goi-puşcă, ori să mâncăm, dar să nu plătim pentru întreţinere", s-a plâns o altă cumpărătoare.
Şi experţii consideră că unele scumpiri nu sunt îndreptăţite. "Văd o legătură cu ceea ce se întâmplă pe alte pieţe, unde au loc nişte evoluţii speculative şi nu văd o premisă locală pentru creşterea preţurilor în aşa fel. Statul are nişte instrumente foarte clare, care pot fi utilizate în special la examinarea creşterii preţurilor", a menţionat expertul economic Viorel Chivriga.
Vânzătorii nu au majorat doar preţurile pentru carne.