Foto: bizwiz.ro |
Potrivit Agenţiei "Infotag", el a remarcat că partea moldovenească a desfăşurat toate procedurile necesare pentru iniţierea lucrărilor de construcţie a gazoductului.
"Avem claritate referitor la traseul gazoductului. Toate terenurile au fost oferite de proprietari în schimbul banilor sau gratuit. Respectiv, 60 de ari care aparţin la opt persoane au fost cumpărate cu o mie de lei per ar. O parte din proprietarii de terenuri au oferit pămîntul irecuperabil, ei vor primi compensaţii pentru veniturile ratate. În total, gazoductul trece pe pămînturile a 231 de persoane", a menţionat Lazăr. El a specificat că "acest proces a derulat fără procese de judecată".
În opinia lui, construcţia gazoductului va oferi nu doar posibilitatea de a diversifica livrările de gaz, dar şi de modernizare a raionului Ungheni.
"Vor fi create noi locuri de muncă pentru specialişti, va fi modernizată infrastructura", a spus el.
Lazăr a remarcat că edificarea porţiunii moldoveneşti a gazoductului va costa 9,1 mil. euro.
"Sursele sînt prevăzute în buget. În acelaşi timp, se preconizează că 3 mil. euro vor fi compensate de UE. Partea română, de asemenea, a promis să ofere 6 mil. euro. De aceea, sursele prevăzute în buget vor fi direcţionate în alte scopuri", a declarat Lazăr.
Viceprim-ministrul a specificat că "Moldova va inaugura oficial lucrările de construcţie a gazoductului pe 27 august, de Ziua Independenţei Republicii Moldova".
"De facto, se preconizează a finaliza lucrările la sfîrşitul anului. Imediat, gazoductul va fi testat din punct de vedere tehnic", a menţionat Valeriu Lazăr.
Viceprim-ministrul a remarcat că Moldova construieşte un gazoduct nu împotriva cuiva, ci pentru a asigura securitatea energetică a ţării şi a oferi preţuri competitive.
"Republica are nevoie de alternativă energetică, are nevoie de dreptul la alegere", consideră Lazăr.
Amintim că construcţia gazoductului este parte din protocolul de colaborare a Republicii Moldova cu România din anul 2010. Gazoductul urmează să devină o sursă alternativă de livrare a gazelor în ambele state. Proiectul prevede construcţia unui gazoduct de 31 km pe teritoriul României, şi de 9 km – pe cel moldovenesc, în valoare totală de circa 19 mil. euro, care va fi acoperită parţial din fonduri europene.
În iulie 2012, proiectul a fost declarat drept unul de interes naţional în R. Moldova. Conform declaraţiei comune din iunie a premierilor celor două ţări, gazoductul urmează să devină funcţional pînă la sfîrşitul anului 2013 şi va permite Republicii Moldova să se conecteze la sistemul de alimentare cu gaze european, prin intermediul României.