Foto: shine.md |
Articolul, care este bazat pe numeroase studii privind relaţiile sociale între femei din mai multe culturi, susţine că astfel de agresiuni indirecte ajută femeile să elimine concurentele care le-ar putea "fura" partenerii.
"Femeile concurează între ele, iar competiţia poate fi foarte acerbă. Forma acestei competiţii este de regulă agresiunea indirectă, pentru că acest tip de agresiune nu costă mult. Agresoarea nu riscă să fie rănită, însă poate face destul de mult rău", spune Tracy Vaillancourt, profesor de pshihologie la Universitatea Ottawa, autoarea cercetării.
Vaillancourt spune că femeile nu puteau risca o agresiune fizică la adresa concurentelor, pentru că femeile sînt mai utile societăţii (nasc şi cresc copii) ca bărbaţii, care pot risca rănirea sau chiar moartea fără ca eliminarea lor să aibă un impact decisiv asupra grupului. Din acest motiv, femeile ar fi evoluat în aşa fel încît să fie experte la acest tip de agresiune indirectă.
Răspîndirea zvonurilor şi marginalizarea nu sînt doar atribute ale femeilor, însă, spune autoarea studiului.
"Cînd vine vorba de agresiune indirectă nu contează sexul. Ca adulţi, în special într-un loc de muncă, bărbaţii folosesc aceleaşi metode".
Totuşi, efectele acestui tip de agresiune sînt resimţite mai acut de femei, sugerează studiul. În condiţiile în care în trecut femeile aveau nevoie una de alta pentru creşterea copiilor, izolarea unei individe faţă de grup ar fi constituit un dezavantaj decisiv.
A fi ţinta bîrfelor şi "răutăţilor" ar fi făcut o femeie mai puţin încrezătoare în capacităţile ei de a concura cu altele pentru un partener, ba mai mult, ar fi făcut ca acea femeie să pară mai puţin dezirabilă în ochii bărbaţilor.
Teza cercetătoarei este privită cu scepticism de unii cercetători.