Foto: publika.md |
Agricultorii moldoveni nu sunt interesaţi de cultivarea fructelor şi legumelor ecologice. Chiar dacă Uniunea Europeană finanţează mai multe proiecte de informare şi instruire a agricultorilor eco, fermierii din Moldova nu se grăbesc să asimilize practicile utilizate tot mai des în europa, invocând subvenţiile mici şi scăderea veniturilor.
De doi ani Dumitru Caras din Sarata Veche, Făleşti practică agricultura ecologică. Fermierul creşte pomuşoare pe o suprafaţă de două hectare. "Am făcut investiţii cheltuieli şi până la urmă au fost anulate de minister toate subvenţiile în agricultură pur ecologică. Am mai crescut 20 de hectare de grâu, flarea soarelui 30 de hectare. Iar anul acesta am rămas ca şi producţie ecologică, doar cu murele", a spus agricultorul.
Fermierii moldoveni nu se grăbesc să cultive fructe şi legume ecologice.
"Am prelucrat cu mâna, fără folosirea erbicidelor şi când am ajuns să realizăm producţia ne-au spus că mai mult nu-i nimic, faceţi ce doriţi cu dânsa, şi cu asta noi am terminat", a menţionat Ion Zubic, fermier din Făleşti.
"Din păcate ministerul a oprit unilateral subvenţionarea ce a făcut pe majoritatea fermierilor să abandoneze această cale de producţie a produselor ecologice", a declarat directorul Asociaţiei obşteşti Cutezătorul, Vitalie Cimpoieş.
Responsabili de la Ministerul Agriculturii susţin însă că nu au anulat subvenţiile, doar au schimbat metoda de subvenţionare. Dacă până în 2012 statul plătea bani în funcţie de suprafaţa de teren, acum subvenţionarea se face proporţional cu investiţiile făcute de fermierii care practică agricultura ecologică.
În România însă situaţia este alta. "Guvernul României subvenţionează realizarea produselor ecologice asigurând o cotă parte din valoarea producţiei respective prin sprijin din partea statului. Şi dacă oamenii ar avea şi contracte, bineînţeles că ar produce, nu s-ar mai dezice", a menţionat membrul Asociaţiei Euro-Concept din Botoşani, Constantin Agapii.
În cadrul celui de-al doilea proiect transfrontalier din domeniul agriculturii ecologice vor fi instruiţi peste 140 de fermieri din Republica Moldova, 70 din România şi aproape 50 de agricultori din Ucraina. În acest sens Uniunea Europeană a alocat peste 148 de mii de euro.