Foto: reporterntv.ro |
Savanţii datează începutul cultivării viţei de vie undeva între 5000-6000 î.e.n. în Mesopotamia şi zonele de coastă ale Mării Caspice. În perioada aceea, vinul era rezervat numai reprezentanţilor aristocraţiei, clerului şi regilor, în timp ce persoanele din alte categorii sociale consumau bere şi mied.
Consumul cu moderaţie al vinului reprezintă cantitatea necesară pentru o sănătate mai bună, dar nu poate fi precizat exact un reper al cantităţii deoarece diferă de la persoană la persoană.
Beneficiile consumului de vin, cu moderaţie, sunt, potrivit Serviciului de Sănătate Britanic, următoarele:
1. Reduce riscul apariţiei depresiilor;
2. Previne apariţia cancerului de colon. Consumul regulat al vinului roşu poate reduce cu până la 50% riscul apariţiei tumorilor;
3. Încetineşte procesul de îmbătrânire;
4. Previne apariţiei cancerului la sân. Chiar dacă celelalte băuturi sunt nerecomandate datorită efectului pe care îl pot avea în apariţia cancerului la sân, vinul acţionează în sens opus.
5. Este bun în prevenirea demenţei;
6. Recomandat împotriva afecţiunilor care pot duce la orbire;
7. Creşte nivelul de acizi graşi omega-3;
8. Bun în prevenţia bolilor de ficat;
9. Bun contra cancerului de prostată.