Autoritățile Moldovei vor scoate, în anul 2014, la privatizare 13 obiecte importante din patrimoniul public

luni, 11 noiembrie 2013, 16:50
Foto: noi.md
Autoritățile Republicii Moldova intenționează să scoată în anul 2014 la privatizare 13 obiecte importante din patrimoniul public. Obiectele vor fi scoase la privatizare în baza unor proiecte individuale elaborate cu susținerea consultanților străini independenți, transmite NOI.md.

Printre întreprinderile care urmează să fie privatizate se numără ”Moldtelecom”, ”Air Moldova”, ”Barza Albă”, ”Aroma”, ”Tutun-CTC”, ”RED Nord”, ”RED Nord-Vest”, ”CET Nord”, ”Nodul Hidroenergetic Costeşti”, ”Glass Container Company”, Fabrica de sticlă din Chişinău, Combinatul de Produse Cerealiere din Chişinău, Circul din Chişinău. Un proiect în acest sens a fost elaborat de Ministerul Economiei al R. Moldova.

Vicepremierul, ministrul economiei, Valeriu Lazăr, a menționat în cadrul unei conferințe de presă că documentul urmează să fie aprobat la ședința guvernului de miercuri, după care va demara procesul de selectare a consultanților străini. Se preconizează a fi atrași 8 consultanți, deoarece întreprinderile vor fi împărțite în opt loturi, în dependență de ramura de activitate. Potrivit lui Lazăr, cele mai bune companii străine independente pentru acordarea asistenței în elaborarea proiectelor individuale de privatizare vor fi selectate pînă pe 19 februarie 2014.

Consultanții externi vor diagnostica întreprinderile respective, vor evalua costul corect de piață și în comun cu organele abilitate din Moldova vor elabora proiecte individuale de privatizare, care vor include o analiză detaliată a activității întreprinderilor, costul lor, condițiile de vînzare, investițiile necesare etc. Proiectele individuale de privatizare urmează să fie prezentate spre examinare și aprobare guvernului de Ministerul Economiei pînă pe 2 aprilie 2014. Valeriu Lazăr a precizat că nemijlocit concursurile pentru privatizare în baza planurilor individuale ar putea fi anunțate deja în mai 2014. ”Totul va depinde de calitatea planurilor individuale și recomandările consultanților”, a menționat ministrul economiei.

Se preconizează că consultanții independenți vor primi pentru serviciile oferite o plată fixă, iar în cazul în care activitatea se va încununa de succes, ei vor putea beneficia de pîna la 2% din costul tranzacției, care vor fi achitate de cumpărător.

Anterior premierul Iurie Leancă a subliniat că procesul de privatizare va unul foarte transparent și eficient, pentru a atrage cei mai buni investitori strategici, pentru a implementa tehnologii noi și spori eficiența activității. Premierul a menționat că venirea în Moldova a unor investitori occidentali mari din principalele state partenere de dezvoltare ale țării va permite republicii să obțină și o susținere politică suplimentară din partea acestor state. Iurie Leancă a amintit că va fi creat un fond special în care vor fi acumulate mijloacele de pe urma privatizării, iar acești bani vor fi cheltuiți în exclusivitate pentru proiecte sociale și de infrastructură.