7 modalități eficiente de a simplifica procedurile de acordare a vizelor

luni, 25 noiembrie 2013, 10:00
Foto : whitehimal.tv
Dacă nu putem renunţa totalmente la vize, atunci cel puțin procedura de obţinere a acestora poate fi simplificată. Într-un cuvînt, în lume, și chiar aici, acasă, în Moldova avem destule exemple cum le putem face viața turiştilor mai uşoară. Și dacă nu renunţăm complet la vize, atunci cel puțin să nu transformăm obținerea acestora într-o procedură neplăcută și de lungă durată.

Portalul Viza.md oferă persoanelor interesate cîteva modalități eficiente de simplificare a formalităţilor legate de obţinere a vizelor. La pregătirea acestui material a fost luat în considerare și raportul „Impactul facilitării regimului de vize şi creării locurilor de muncă”, publicat de Organizația Mondială a Turismului de pe lîngă Națiunile Unite (UNWTO) și de către Consiliul Mondial al Turismului şi Călătoriilor (WTTC).

Metoda №1: Stabilirea schimbului de informații

Mulți oameni sînt îngrijorați nu atît din cauza că trebuie să obțină vize, cît din motivul,cum ar trebui să o facă corect. Ce documente sînt necesare, în ce limbă să completeze chestionarul și ce să scrie în el, ce să spună la interviu, ce ar trebui să treacă sub tăcere și așa mai departe. Unul dintre modurile eficiente de simplificare a procedurii obţinerii vizei este oferirea informațiilor relevante, concrete despre cum, ce, unde și cînd trebuie să faceți pentru a obţine o viză. Și, de asemenea, despre ce nu trebuie să faceţi. Mai mult decît atît, această informație trebuie să fie accesibilă tuturor doritorilor. Iar pentru asta să povestim despre toate astea în limba solicitantului.

Cel mai bine cu această sarcină se isprăvesc site-urile de pe Internet ale consulatelor și ambasadelor, precum și portalul informaţional Viza.md, care oferă informații referitor la vize, dar şi multe alte informații cu relevanță consulară de care pot beneficia cetățenii. Aici puteți găsi toate informațiile necesare: de la lista cu documente și taxele consulare, procedura de depunere a cererilor pînă la răspunsurile la cele mai frecvente întrebări, pe care le adresează, de regulă, cetăţenii. Portalul Viza.md şi-a creat paginile sale oficiale pe rețelele de socializare, pentru a fi cît "mai aproape de popor". La mesajele de pe «Facebook», «Odnoklasniki» etc. specialistul răspunde aproape instantaneu. Utilizatorii Viza.md ne pot contacta, de asemenea, prin Skype sau e-mail.

Metoda №2: Scăpăm de formalități inutile

Termenul "pachet de documente" trebuie luat ad litteram, chiar şi atunci cînd vine vorba despre modul în care puteţi obţine cea mai simplă viză turistică Schengen, de scurtă şedere. Pentru că toate certificatele, copiile, formularele cu multe pagini etc. vor putea fi puse doar într-un pachet mare sau un dosar gros, iar în cazul în care turistul pleacă în străinătate însoţit de soție sau copiii, teancul de hîrtii creşte de 2-3 ori.

De aceea, nu este surprinzător faptul că procedurile de acordare a vizelor trezesc dezgust. În timp ce, este posibil să fie redusă cantitatea de documente, trimiţînd cererile pentru vize în format electronic.

Multe ambasadeau trecut deja la regimul de lucru electronic. Spre exemplu, misiunile diplomatice ale Indiei din luna iulie a acestui an, primesc cererile de viză numai în format electronic. Cererea pentru viza turcească poate fi completată pe un portal special de vize. Ambasada Statelor Unite ale Americii, a Marii Britanii, a Poloniei, Franței etc. primesc spre examinare numai vize, completate prin intermediul internetului, iar de la 1 iulie 2012, cetățenii Republicii Moldova beneficiază de regimul electronic de depunere a actelor pentru viza australiană. Prezența personală la Ambasada Australiei, atunci cînd depuneţi actele pentru vize și prezentaţi originalul pașaportului nu sînt condiții obligatorii. Cetățenii pot aplica on-line solicitînd viza, ataşînd copiile documentelor necesare, la Ambasada Australiană de la Moscova.

Metoda № 3: Sporirea accesibilităţii

Deoarece tehnologiile permit rezervarea hotelurilor oriunde în lume şi cumpărarea on-line a biletelor preţ de cîteva secunde, planificarea călătoriilor a încetat să mai fie ceva complicat. Dacă nu ar fi fost un singur "dar": viza frînează toate aceste procese.

Experţii insistă: nu trebuie să aşteptaţi viza, nu trebuie să vă deplasaţi în mod special după ea ‒ totul trebuie să fie accesibil. Direct această problemă poate fi rezolvată prin deschiderea reprezentanțelor consulare suplimentare în diferite orașe, folosind agențiile de turism în calitate de intermediari sau transmiţînd viza spre a fi perfectată outsourcing. Pentru solicitant poate deveni o problemă şi interviul de la ambasadă, mai ales, în cazul în care misiunea diplomatică este acreditată prin cumul și se află într-un alt stat. În special, au probleme la acest capitol cetăţenii noștri, care sînt obligați să călătorească în capitala României, dus şi întors, pentru interviul cu consulul.

Pînă în prezent, cetățenii Republicii Moldova, care doresc să călătorească în Portugalia sau Irlanda sînt nevoiţi să plece la București pentru a obține o viză. La rîndul ei, această împrejurare îi obliga automat să obțină şi o viză românească. Astfel, moldovenii continuă să suporte cheltuieli financiare suplimentare, precum și să treacă printr-o procedură, în general, destul de lungă. Problema obținerii vizelor pentru unele țări europene a fost parțial rezolvată în anul 2007 odată cu deschiderea Centrului Comun de Vize de la Chișinău. La Centrul Comun de Vize de la Chișinău, pot fi depuse documentele pentru a obţine o viză de "tip C" de scurtă ședere în: Austria, Belgia, Danemarca, Elveția, Estonia, Finlanda, Grecia, Letonia, Luxemburg, Țările de Jos, Slovacia, Slovenia, Suedia, Norvegia, Ungaria și Croația. Vizele de"tip C" pentru Spania pot fi obținute prin intermediul Ambasadei Republicii Cehe la Chișinău. Vizele pentru Cipru pot fi obţinute la Consulatul Onorific al Ciprului de la Chișinău. Pentrualte 9 țări ale Uniunii Europene: Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Lituania, Polonia, Republica Cehă, Bulgaria și România, vizele pot fi obținute la ambasadele sau consulatele acestor țări la Chișinău.

Astfel, pentru această problemă există soluții:

- deschiderea noilor consulate

- eliberarea vizelor pe termen scurt prin intermediul Centrului Comun de Vize sau a oricărui alt consulat de la Chișinău,

- să se renunţe la interviurile cu anumitecategorii de solicitanți ale căror vize, eliberate anterior, au expirat pe parcursul ultimilor ani,

- ase introduce călătorii fără vize în România pentru cetățenii Republicii Moldova, care au vize Schengen valabile, similar modelului propus de autoritățile bulgare.

Pînă în prezent pentru călătoriile în România, moldovenii, cu o viză Schengen valabilă nu o pot utiliza pe teritoriul României, în timp ce autoritățile din Bulgaria au oferit o astfel de oportunitate. Pentru a călători în Bulgaria nu este este necesară viza română dacă deții o viză Schengen valabilă. Viza Schengen în pașaportul cetățeanului Republicii Moldova permite doar tranzitul de pînă la 5 zile pe teritoriul României.
Metoda №4: Eliberarea vizelor la sosire

Acest timp de vize – în cea mai mare parte turistice și de afaceri – limitează persoanelor durata de ședere și nu sînt potrivite în scopuri de imigrare. Principalele cerințele pentru obținerea unei astfel de vize ‒ paşaportul valabil cel puțin 6 luni, biletele dus şi întors, precum şi plata taxelor consulare. Cu toate acestea, numărul acelor norocoşi, care pot obține o viză la sosire este foarte limitat și depinde exclusiv de bunăvoința țării.

Experții susțin că aceasta este o abordare foarte eficientă, care permite prinderea a doi iepuri de-odată. Astfel de vize sînt mai comode pentru străini și mai ieftine pentru Guvern, deoarece nu necesită crearea unei rețele consulare desfășurate în străinătate. Pe de altă parte, acestea permit să se controleze cine și în ce scop a intrat în țară.

Metoda № 5: A se extinde programul călătoriilor fără vize

Această metodă ar permite străinilor să viziteze o țară sau alta fără viză, în baza acordului dintre guverne. De obicei, aceste programe sînt calculate pentru un număr limitat de participanți, în special, de țările cu cel mai înalt grad de fiabilitate. În anul 2010, provincia chineză Hainan a propus intrarea liberă pentru cetățenii din doar 26 de țări. Timp de un an numărul vizitelor a crescut cu 41%, iar veniturile din turism, pe care le-a primit insula, hotărîndu-se să întreprindă acest pas au crescut cu 10,4%. Programul călătoriilor fără vize în SUA, în care la sfîrșitul anului 2008 a fost inclusă Republica Coreea, a permis creşterea numărului călătorilor din această țară cu 50% pînă în anul 2010.

Metoda №6: Prelungirea perioadei de valabilitate a vizelor

Odată cu mărirea termenului de valabilitate a vizelor (șase luni, în loc de 90 de zile, trei ani, în loc de un an), și permiţîndu-se intrările multiple, pot fi reduse costurile pentru remiterea vizelor pe care trebuie să le suporte străinii. Și, astfel, să încurajeze proprietarii lor de a veni din nou și din nou (pînă nu le expiră viza).Astfel a procedat Guvernul Canadei, prelungind durata vizei multiple de la 5 pînă la 10 ani. SUA eliberează vize cu intrări multiple pentru 10 ani pentru călătorii particulari.

Vă amintim că Acordul dintre UE și Republica Moldova privind facilitarea regimului de vize din anul 2007 prevede norme de eliberare a vizelor pînă la 5 ani etc., detaliile căruia le puteţi afla AICI.

Metoda № 7: Unirea

Acordurile internaționale privind facilitarea regimului de vize permit călătorilor să se deplaseze liber în interiorul granițelor părților participante la astfel de acorduri.

Unul dintre cele mai cunoscute acorduri ‒ Acordul Schengen, care permite aflarea pe teritoriul tuturor celor 26 de țări cu o viză. Un document similar (CA4) a fost semnat de patru țări din America Centrală ‒ El Salvador, Guatemala, Honduras și Nicaragua. Iată că şi Acordul dintre statele membre ale Comunității Economice a Statelor Vest-Africane (ECOWAS), (The Economic Community of West African States (ECOWAS), permite cetățenilor unui stat să circule liber din țară în țară, prezentînd la frontieră doar paşaportul.

Și nici un fel de vize! După același principiu funcţionează Acordul Consiliului de Cooperareal Golfului: Yemen, Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Kuweit, Oman și Arabia Saudită. În spațiul CSI cetățenii Republicii Moldova pot călători fără vize (cu excepția Turkmenistanului), prezentînd la frontieră doar paşaportul.