Foto: publika.md |
Acest fapt a fost descoperit în cadrul unui vast şi celebru studiu întreprins la Universitatea Harvard, SUA - Studiul Grant, care urmăreşte să afle ce anume îi face pe bărbaţi fericiţi. Cercetarea a început în anul 1938 şi continuă şi în ziua de azi, urmărind 268 de bărbaţi, de pe vremea când erau încă studenţi, până la bătrâneţe, evaluările având loc la fiecare doi ani. Este unul dintre cele mai lungi şi mai detaliate studii întreprins vreodată asupra dezvoltării umane.
Rezultatele arată că personalităţile oamenilor se schimbă şi se dezvoltă continuu până la vârsta matură, modificând nivelul de satisfacţie faţă de viaţă, dar că un factor ce ţine de copilărie are o influenţă persistentă în tot cursul vieţii adulte.
Bărbaţii care, în copilărie, au avut o relaţie caldă, apropiată, cu mamele lor câştigă mai mulţi bani decât cei a căror relaţie cu mama a fost mai distantă. Iar diferenţele de salariu nu sunt deloc neglijabile: bărbaţii crescuţi de mame mai puţin afectuoase câştigă, în medie, cu 87.000 USD mai puţin decât cei de tipul "băiatul mamei". Sumele se referă la câştigurile bărbaţilor aflaţi în etapa cea mai productivă (material) a carierei lor, în general între 55 şi 60 de ani.
În plus, bărbaţii care fusesră apropiaţi de mamele lor în copilărie se dovedeau mai eficienţi în carieră şi în continuare. O legătură strânsă cu mama avea şi un efect pozitiv asupra sănătăţii, fiind corelată cu o probabilitate mai mică de apariţie a demenţei la bărbaţi, la vârste mai înaintate.
Interesant, nu a fost descoperită nicio corelaţie între relaţia din copilărie cu tatăl şi evoluţia carierei, productivitatea sau salariul bărbaţilor la maturitate. Dar asta nu înseamnă că relaţia cu tatăl n-ar fi importantă: o legătură apropiată cu taţii, în copilărie, este corelată cu un nivel mai înalt al satisfacţiei în viaţă, la vârsta de 75 de ani, şi un nivel mai scăzut al anxietăţii.
Multe dintre descoperirile Studiului Grant au fost prezentate într-o carte publicată de George Vaillant, mult timp director al studiului: Triumphs of Experience, The Men of the Harvard Grant Study.
Vaillant, care a condus timp de 42 de ani aceste cercetări, a rezumat ideea de bază astfel: "Cei 75 de ani şi 20 de milioane de dolari cheltuiţi pentru Studiul Grant duc la o concluzie scurtă şi clară: "Fericirea e strâns legată de dragoste. Punct."".