Foto: publika.md |
Sute de tineri trec pragul Dispensarului Republican de Narcologie cu speranţa că aici vor fi ajutaţi să scape de o dependenţă care le macină trupul şi viaţa. Într-o primă fază, au şansa terapiei de substituţie cu metadonă.
"Această substanţă ajută pacienţii să renunţe la drogurile injectabile", explică medicul narcolog Lilia Feodorova.
Nu este deloc simplu de trecut prin această terapie. De altfel, mulţi dintre pacienţi cedează ispitei la prima farmacie care le apare în cale.
"Majoritatea băieţilor, care interpretează terapia alternativă doar ca încă o doză, apelează la drogurile farmaceutice pentru un efect mai puternic", susţine reprezentantul ONG-ului "Viaţa Nouă" Eduard Căldare.
Am verificat situaţia cu ajutorul unui fost client fidel al acestui tip de medicamente. Vasile a intrat într-una dintre farmaciile de unde obişnuia să cumpere. De data aceasta, înarmat cu o cameră ascunsă, a cerut nişte pastile cu efect psihotrop. În mod normal, nu le poţi primi fără recomandarea medicului.
"Am intrat în farmacie şi am cumpărat fără probleme ceea de ce aveam nevoie, fără reţetă. Chiar şi cec mi-au dat", a declarat cumpărătorul.
Revenim în farmacie pentru a afla cum este posibilă vânzarea liberă a unor medicamente cu regim special. "Eu nu am ştiut problema. Pastilele sunt pentru tuse, iar dumnealui arată normal", a spus farmacista.
Nu doar pastilele ce conţin codeină sunt vânate de narcomani. Printre preferatele lor sunt şi acelea cu efedrină, care sunt uşor de cumpărat fără reţetă. În aproximativ 15 minute, Vasile a reuşit să cumpere toate ingredientele pentru a prepara drogul la baza căruia este efedrină. Şocant de ieftin şi de uşor de obţinut.
"Am cheltuit pentru aceste ingrediente vreo 70 de lei. Pentru patru oameni trebuie să adunăm câte 25 de lei, o oră pentru preparare şi suntem asiguraţi cu suficient drog pentru 24 de ore", a declarat Vasile.
Am solicitat un interviu responsabililor de la Inspectoratul Farmaceutic, dar am obţinut doar o întrevedere cu şeful serviciului de presă.
"Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale monitorizează în permanenţă situaţia de pe piaţa farmaceutică", a declarat şeful serviciului de presă al Inspectoratul Farmaceutic, Ion Surdu.
Inspectoratul a depistat anul acesta 54 cazuri în care farmaciile au vândut ilegal medicamente fără de reţete.