Rivalul care i-a salvat de la faliment. Interesele si povestea nestiuta din spatele succesului Apple

miercuri, 11 decembrie 2013, 11:19
Foto: protv.md
Succesul de acum al Apple este evident pentru toti. Smartphone-urile si tabletele producatorului american au cucerit piata, dar putina lume stie ca in spatele acestui succes au stat la un moment dat chiar rivalii de la Microsoft.

Potrivit Bloomberg, in august 1997, Apple era la doar cateva saptamani distanta de un faliment rasunator. Salvarea sa a venit de la Microsoft, care a fost de acord sa ii ofere o mana de ajutor, in valoare de 150 milioane de dolari. Banii au fost folositi eficient: cu o parte din ei Apple si-a consolidat controlul afacerii cu computere Mac, iar restul s-a dus la dezvoltarea diviziei de iPod-uri si iTunes.

La acea vreme, Apple valora mai putin de trei miliarde de dolari. Acum, compania este evaluata la 505 miliarde, in timp ce Microsoft la numai 320 miliarde de dolari.

Investitia a fost anuntata ca parte dintr-un “acord mai mare asupra licentelor de patente”, in care Microsoft spunea, printre altele, ca vrea “sa dezvolte si sa livreze mai multe versiuni ale popularului pachet Microsoft Office, Internet Explorer si alte unelte ale companiei pe platforma Mac”.

Miscarea Microsoft a parut una isteata la vremea respectia. Motivatia din spatele ei era cat se poate de simpla: compania lui Gates dorea sa isi dovedeasca buna credinta pe piata.

“Scopul nu era o recuperare a capitalului investit, cat, mai degraba, intentia de a tine Apple in viata ca pe un sistem competitiv viabil, pentru ca cei de la comisiile antitrust sa nu mai poata dovedi asa usor monopolul Microsoft. Dupa o evaluare primara, aceasta nu a fost mai mult decat o investitie cu bataie lunga intr-un competitor care nu o ducea prea bine. Din punct de vedere legal insa, a fost o miscare de geniu”, spune Barry Ritholtz, sef al diviziei de investitii de la Ritholtz Wealth Management.

Cu alte cuvinte, in acel moment Microsoft nu dorea altceva decat sa isi acopere spatele si sa dovedeasca lumii ca este capabila de astfel de acte caritabile fata de competitie, pentru a nu mai fi acuzata ca isi doreste sa detina monopolul in piata. Numai ca lucrurile au mers putin mai bine decat se prevazuse initial pentru Apple, iar succesul acesteia il depaseste acum pe cel al Microsoft.

Ceea ce se dorea a fi o solutie pe termen scurt, cu efecte mai mult propagandistice, s-a intors impotriva companiei fondate de Bill Gates si a stat, fara sa vrea, la baza dezvoltarii unuia dintre cei mai mari giganti din IT de astazi.

Ar fi interesat sa ne imaginam azi ce s-ar fi intamplat daca Bill Gates nu ar fi aprobat aceasta investitie in Apple, care in acel moment (1997) suferise, in numai jumatate de an, pierderi de 1,5 miliarde de dolari si avea nevoie disperata nu numai de banii Microsoft, ci si de asigurarea ca acestia vor continua sa le furnizeze software pentru calculatoarele Mac.

Jobs a spus la un moment dat ca nu mai este cazul sa privim relatia dintre Microsoft si Apple drept o competitie si ca ambele companii isi pot gasi locul pe piata, dar adevarul este ca, fara aceasta salvare de la faliment din 1997, cel mai probabil astazi nu ar exista iPhone-uri sau iPad-uri.