Foști miniștri ai Educației despre colectarea datelor cu caracter personal în școli

miercuri, 11 decembrie 2013, 14:35
Foto: obzormd.com
Colectarea informațiilor personale despre elevi, profesori și părinți în școli prin intermediul chestionarelor este o practică nouă în domeniul învățămîntului din Moldova. Cel puțin asta reiese din declarațiile făcute pentru NOI.md de doi foști miniștri ai Educației, Ilie Vancea și Leonid Bujor, în contextul acțiunilor întreprinse recent de Ministerul Educației în vederea finalizării Sistemului informațional educațional.

Fostul ministru al Educației Leonid Bujor spune că în perioada în care a activat la minister nu au fost repartizate asemenea chestionare în școli, dar precizează că în 2010 a demarat un proiect privind crearea unui sistem de informații în cadrul instituției pe care o conducea.

„Se acumulau și atunci diverse informații de la elevi și profesori în perioada rece a anului, de exemplu, despre numărul copiilor bolnavi care nu frecventează școala, dar chestionare de acest gen noi nu am repartizat. În 2010 s-au făcut primii pași în direcția cunoașterii situației reale din domeniul învățămîntului”, a menționat Bujor.

Un alt fost ministru al Educației, Ilie Vancea, spune că nici în perioada anilor 2002-2003 nu s-a practicat repartizarea unor astfel de chestionare, dar salută ideea creării unei baze de date în care să fie stocate informații referitoare la elevi și profesori.

„Nu țin minte să fi făcut așa ceva. Prin 2003 noi am creat o bază de date cu privire la informația școlilor cu patrimoniu. Totul depinde de scopul acestor chestionare, dacă e vorba de crearea unei baze de date a Ministerului Educației, nu cred că e o problemă”, a spus Vancea.

Menționăm că viceministrul Educației Igor Grosu a precizat astăzi că datele solicitate de la elevi și profesori sînt stocate în Sistemul informațional educațional, menirea căruia este să fundamenteze politici și să asigure luarea unor decizii corecte de către minister.